Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Predrag Mihajlović, predsednik Izvršnog odbora OTP banke Srbija
„OTP banka je broj jedan kreditor privrede i stanovništva i lider na tržištu usluga faktoringa i lizinga. U narednom periodu nastavljamo proces intenzivne digitalizacije i uvođenja inovacija. Jedno od ključnih strateških usmerenja obeležiće "zelena tranzicija", odnosno posvećenost održivom poslovanju i ekološkim projektima, što potvrđuje i tema novog Generator Zero preduzetničkog konkursa,“ ističe u intervju za Blic Predrag Mihajlović, predsednik Izvršnog odbora OTP banke Srbija i predsednik Upravnog odbora Udruženja banaka Srbije.
Protekli period je bio pun iznenađenja i ko je želeo da zadrži poziciju na tržištu, morao je da se prilagodi. Na koji način su novonastale okolnosti u proteklom periodu uticale na proces integracije i na sveukupno poslovanje OTP banke?

Mi smo se nosili sa nekoliko izazova, u kratkom roku imali smo dve integracije i to je bilo veoma zahtevno za naše zaposlene jer je ovaj proces naporan i traži puno odricanja i posvećenosti da bi bio uspešno završen. Sa druge strane u toku integracije desila se pandemijska kriza koja je usporila sve procese. Ali, uprkos tome mi smo uspešno radili na spajanju velikih sistema Vojvođanske banke i Societe Generale, rastući istovremeno u svim segmentima poslovanja. To je neverovatan uspeh. Često citiram Platona koji je rekao da je nužnost majka izuma, predviđajući još iz stare Grčke šta će biti najveći generator inovacija u 21. veku. Istorija nas je naučila da krize nisu samo generatori problema, već su i izvor sjajnih ideja, navode nas da se prilagođavamo, ali i da se menjamo. Zadovoljni smo rezultatima koje smo postigli jer smo bili spremni da se agilno transformišemo, ali i zahvaljujući ulaganjima u digitalizaciju.

Kako se to oslikava na finansijske i komercijalne rezultate?

OTP banka je lider u kreditiranju privrede i stanovništva. Rast neto profita je 100% u poređenju sa istim periodom prošle godine. I ponovo naglašavam sve ovo smo ostvarili dok je blizu tri hiljade ljudi radilo na integraciji i menjalo procese koji su godinama trajali. Ali nešto na šta sam takođe ponosan je činjenica da je svaki peti stan koji je kupljen kreditom zapravo kupljen kreditom OTP banke. To su hiljade porodica koje sada imaju svoj dom i kojima smo mi dali najbolje uslove da mogu da reše ovako veliko životno pitanje. I privredu snažno podržavamo i pomažemo i imamo godišnji rast performing kredita, sa tržišnim učešćem u ovom segmentu od 15.81%. Prepoznajemo važnost upravljanja tokovima gotovine za klijente i zato ulažemo u razvoj i inovacije u sferi transakcionog bankarstva, gde OTP ima dugogodišnje iskustvo što potvrđuje i naša liderska pozicija u faktoring uslugama ali i e-commerce ponudi gde smo zabeležili više od četiri miliona transakcija do sada.

Svedoci smo ekspanzivnog širenja OTP Grupe i u regionu, pored Srbije, kako je tekao takav rast?
OTP Grupa je vodeća bankarska grupacija u Centralnoj i Istočnoj Evropi, među top 30 banaka u Evropi. Nakon akvizicija i organskog rasta postali smo dominantna grupa u regionu, prisutni smo u 11 zemalja gde spadamo u tržišne lidere. Matična banka Grupe javno je kotirana kompanija na berzi uz raznoliku međunarodnu vlasničku strukturu. U Srbiji je od 2018. godine do danas OTP ostvario rast od 619% u pogledu aktive i 915% u pogledu kredita, što najbolje oslikava snagu i veličinu banke u Srbiji.
Na koji način je OTP banka posvećena zelenoj ekonomiji i zelenoj tranziciji?

OTP banka koristi isključivo zelenu energiju, što potvrđuje zeleni sertifikat EPS-a, dok naša centralna zgrada koristi sopstvene solarne panele. Mi nismo deklarativno posvećeni ovoj temi, već suštinski. Upravo zbog toga želimo da ohrabrimo i naše klijente da budu ekološki odgovorni kroz ponudu novih zelenih bankarskih proizvoda koje intenzivno razvijamo, a koji će podrazumevati finansijsku, ekspertsku i savetodavnu podršku. To potvrđujemo i kroz novi poziv projekta Generator Zero koji smo otvorili za sva rešenja koja imaju za cilj smanjenje karbonskog otiska. Podršku ka zelenoj strategiji dobijamo i od matične OTP Grupe koja je za sve banke članice potpisala Principe za odgovorno bankarstvo Ujedinjenih nacija, što je jedinstveni okvir za održivo poslovanje ovog sektora, razvijen kroz partnerstvo između banaka širom sveta i Programa za finansijsku inicijativu u oblasti životne sredine UN-a. Time smo se pridružili najvećoj svetskoj bankarskoj zajednici fokusiranoj na održivo finansiranje.

Ko može da se prijavi na konkursu Generator Zero?
Generator Zero posvećen je podršci i nagrađivanju inovacionih projekata koji predstavljaju održiva rešenja sa realnim i merljivim uticajem na smanjenje karbonskog otiska, kao jednog od najvećih izazova današnjice. Konkurs je danas otvoren za mikro, mala, srednja preduzeća, startap kompanije, startap neformalne timove i preduzetnike, koji se mogu prijaviti putem sajta www.generator.rs do 20. decembra 2021. godine. Dakle mogu se prijaviti svi projekti kojima je potreban vetar u leđa da bi bili realizovani, kao i postojeća rešenja koja traže zamajac da napreduju. Nagrada OTP banke za pobedničko rešenje je novčani iznos od dva miliona dinara, kao i dugoročna ekspertska podrška na polju poslovne ekspanzije i pronalaženja novih razvojnih mogućnosti. Značaj Generatora prepoznali su i brojni partneri koji takođe obezbeđuju brojne vredne nagrade.

Priznanje
U izboru svetskog magazina Global Finance New York OTP je najbolja banka za mala i srednja preduzeća i za privatno bankarstvo u Centralnoj i Istočnoj Evropi, kao i najbolja finansijska laboratorija za inovacije na svetu. Profitabilnost OTP Grupe je 1 milijarda evra zaključno sa trećim kvartalom ove godine, dok aktiva iznosi 66.8 milijardi evra a tržišna kapitalizacija 12.6 milijardi evra, što je svrstava u top 30 banaka u Evropi.

Prisutnost
OTP banka kao kreditor broj jedan privrede i stanovništva ima tržišno učešće od 16.6% i skoro četiri milijardi evra plasiranih kredita, 5.4 milijardi EUR aktive i neto profit od 26 miliona evra (54 miliona evra uzimajući u obzir rezultat obe banke od početka godine) na kraju trećeg kvartala ove godine. U segmentu poslovanja sa stanovništvom je ostvaren godišnji rast od 12%, sa snažnim rastom produkcije na stambenim kreditima od čak 80% više u odnosu na isti period prošle godine, čime tržišno učešće stambenih kredita OTP banke iznosi 21.65%. OTP banka je prisutna u 90 gradova u Srbiji sa 195 ekspozitura, 3.000 zaposlenih i 750.000 aktivnih klijenata. OTP Lizing i OTP Osiguranje beleže odlične poslovne rezultate i svojim ponudama prate klijente banke.
Priceless Planet
OTP je prva banka u Srbiji koja se priključila inicijativi Priceless Planet koalicija kompanije Mastercard sa ciljem pošumljavanja planete Zemlje u ugroženim oblastima. Za svaki otvoreni račun, Banka će zasaditi drvo i pomoći planeti da diše.


Ilon Mask prodao akcije Tesle za još jednu milijardu dolara
Šef "Tesle" je deo akcija prodao kako bi izmirio poreske obaveze koje se odnose na kapitalnu dobit ostvarenu po osnovu opcija (kupovina akcija kompanije po dogovorenoj povoljnijoj ceni).
NJUJORK - Glavni izvršni direktor "Tesle" Ilon Mask prodao je još jedan deo akcija kompanije za oko 1,05 milijardi dolara, prema finansijskim podacima objavljenim ove nedelje na berzi.

On je ovog meseca prodao "Tesline" akcije za ukupno 9,85 milijardi dolara, prenosi CNBC, precizirajući da je 10. novembra realizovao prodaju u iznosu od 6,9 milijardi dolara, a 15. i 16. novembra u iznosu od još 1,9 milijardi dolara.


Srednji kurs dinara prema evru 117,5811
Indikativni kurs dinara prema dolaru je pao u sredu za 0,4 posto na 104,9363 dinara za dolar.
BEOGRAD - Dinar vredi danas prema evru isto kao u sredu i zvanični srednji kurs iznosi 117,5811 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Vrednost dinara prema evru je ista kao pre mesec i pre godinu dana i nepromenjena u odnosu na početak godine.


Coca-Cola to Buy Serbian Water Producer Duboka
The company Allied Beverages Adriatic from Zemun (ABA), the owner of the Rosa bottled-water brand and a subsidiary of the American company Barlan Inc, which is controlled by The Coca-Cola Company, intends to take over the company Andjelkovic al from Belgrade, which produces mineral waters Duboka and Deep, as shown by the notification of concentration at the Competition Council of Bosnia and Herzegovina, Indikator.ba reports.

Allied Beverages Adriatic signed the agreement on the purchase of a share in Andjelkovic al on July 13, 2021, so, upon the finalization of the transaction, it will be under indirect control of Coca-Cola through its related companies Barlan Inc and The Coca-Cola Export Corporation.

ABA is the owner of the Rosa watermark and the carrier of the business in Serbia within which non-carbonated natural spring water is bottled and put on the markets of Serbia, Bosnia and Herzegovina and other markets, whereas Andjelkovic al is in the aluminum business, producing plates, sheets, pipes and profiles made of plastic at its production facility in Stara Pazova.

However, since 2017, when it bought the water filling factory in Neresnica near Kucevo, it has been producing both non-carbonated and carbonated natural mineral water, whose spring is located on the slopes of the Homolje mountains, under the brands Duboka and Deep.

In early 2021, to the end of selling its water business, Andjelkovic initiated a division of the company into two independent companies, separating the companies that will continue activities in the aluminum business and the rest of the company, meant to be sold, that has retained the natural mineral water business, with the related property and employees. Andjelkovic has no related companies in Bosnia and Herzegovina.

The Competition Council of BiH has concluded that, in this case, there was no obligation of filing a notification of concentration, so it has dismissed the notification of Allied Beverages Adriatic, reports Poslovni.hr.


Dinar-to-euro exchange rate at RSD 117.5811
The Serbian dinars official median exchange rate against the euro is 117.5811 dinars for one euro on Thursday, the same as on Wednesday, the National Bank of Serbia said.
BELGRADE -The Serbian dinars official median exchange rate against the euro is 117.5811 dinars for one euro on Thursday, the same as on Wednesday, the National Bank of Serbia said.

The dinar is steady against the euro m-o-m, y-o-y and relative to the beginning of the year.

The dinars indicative exchange rate against the dollar was down by 0.4 pct to 104.9363 dinars for one dollar on Wednesday.

The dinar was down by 3.9 pct against the dollar m-o-m and by 5.8 pct y-o-y, declining by 8.8 pct relative to the beginning of the year.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta