Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Industrija Kablova Jagodina Selling Business Facilities in Despotovac
The company Industrija Kablova Jagodina is selling business facilities without the equipment and the accompanying infrastructure in Despotovac. The total area is 7,428 m2.

Local and foreign entities have the right to take part in the procedure. The initial sales price is RSD 59.3 million.

The opening of the bids will be held on December 13.


Direktne investicije grada Istočno Sarajevo naziv je novog javnog preduzeća Kupuje 51% akcija Mofasa
Skupština grada Istočno Sarajevo usvojila je u četvrtak, 25. novembra, odluku o formiranju Javnog preduzeća Direktne investicije grada Istočno Sarajevo- DIGIS, koje će kupiti 51% udjela preduzeća Mofas.

Preduzeće je registrovano za više djelatnosti u oblastima proizvodnje, prerade i trgovine, saopšteno je na sajtu grada.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je da će novoosnovano preduzeće preuzeti vlasnički udio od 51% u preduzeću Mofas, kako bi se pomoglo da ovo preduzeće ne ode u stečaj, jer, kako je istakao, naležni sudija bi trebalo da 30. novembra odlučuje o pokretanju stečajnog postupka u tom preduzeću.

Ćosić je pojasnio da je Vlada Republike Srpske doznačila 2 mil КM za kupovinu većinskog udjela u preduzeću Mofas, što bi trebalo da sačuva 60 radnih mjesta i veoma vrijednu imovinu u centru grada.

- Preduzeće Famos, a potom i Mofas, godinama unazad ima probleme u poslovanju. Iako su Vlada Republike Srpske i Investiciono-razvojna banka, koja je davala kredite, pomagale tom preduzeću, stanje se nije moglo značajno popraviti. Sada smo došli u situaciju da su većinski vlasnici podnijeli zahtjev za stečaj. Кada smo iscrpili sve mogućnosti u pregovorima sa Vladom Republike Srpske, zatražili smo novac da otkupimo većinski udio u ovom preduzeću. Iz Vlade Republike Srpske nam je rečeno da ćemo dobiti novac za osnivanje novog preduzeća i da treba da preuzmemo odgovornost za njegovo poslovanje - naveo je Ćosić.


Telekom Srbija danas isplaćuje dividende od 4,16 milijarde dinara
Telekom Srbija ima milijardu akcija od čega domaća fizička lica imaju 218,8 miliona akcija, a strana fizička lica 33,4 hiljade akcije.
BEOGRAD - Telekom Srbije danas isplaćuje dividendu u ukupnom bruto iznosu od 4,16 milijardi dinara, odnosno 5,2 dinara po akciji, objavljeno je na Centralnom registru hartija od vrednosti.

Akcionaru Republici Srbiji dividenda će biti isplaćena po državnim instrukcijama a svim ostalim akcionarima preko Centralnog registra hartija od vrednosti.


Embraer nudi avione kompaniji Air Serbia
Brazilski proizvođač aviona Embraer veruje da ima pravi avion kojim bi srpski nacionalni prevoznik mogao da obnovi svoju flotu. Kompanija smatra da bi i njihov mlaznjak E2, kao i razvoj novih turboelisnih motora, odgovarali potrebama Er Srbije.

- Embraer ima veoma dobar odnos sa menadžerskim timom Er Srbije i redovno razmenjujemo mišljenja o pitanjima industrije i temama razvoja poslovanja. Er Srbija je napravila impresivan napredak od svog pokretanja, a takođe smo primetili njihove napore tokom pandemije i van nje. Verujemo da bi naš E2, kao i budući turboelisni avion sledeće generacije bili pun pogodak za Er Srbiju - rekao je za EX-YU Aviation News Embraerov potpredsednik za prodaju i marketing Cesar Pereira.

E-Jet E2 su mlaznjaci koji dolaze u tri varijante i koji su nasledili originalni E-Jet. Ovo uključuje E175-E2, sa kapacitetom između 80 i 88 putnika, u zavisnosti od rasporeda kabine, E190-E2, koji može da primi između 96 i 104 putnika, i E195-E2, koji može da primi između 120 i 132 putnika.

Embraer je otkrio i novi turboprop koncept koji predstavlja promenu u razmišljanju o dizajnu ovog tipa aviona. Predlaže se da avion sa 70-90 sedišta ima motore postavljene u repu, i očekuje se da će ući u upotrebu između 2027. i 2030. godine.


Telekom Srbija to Pay Dividend of RSD 4.16 Billion Today
Telekom Srbija is paying dividend in the total gross amount of RSD 4.16 billion, that is, RSD 5.2 per share, today, as announced by the Central Securities Depository and Clearing House.

To the shareholder Republic of Serbia, the dividend will be paid under state instructions, and to all other shareholders, it will be paid through the Central Securities Depository and Clearing House.

Telekom Srbija has a billion shares, of which local natural persons have 218.8 million shares, whereas foreign natural persons have 33.4 thousand shares. The net dividend for the two categories is RSD 4.42 dinars per share.

The dividend for local legal entities, which have 3.3 thousand shares, is RSD 5.2 in the net amount.


Dinar-to-euro exchange rate at RSD 117.5814
The Serbian dinars official median exchange rate against the euro is 117.5814 dinars for one euro on Monday, which is a slight change from Friday, the National Bank of Serbia said.
BELGRADE - The Serbian dinars official median exchange rate against the euro is 117.5814 dinars for one euro on Monday, which is a slight change from Friday, the National Bank of Serbia said.

The dinar is steady against the euro m-o-m, y-o-y and relative to the beginning of the year.

The dinars indicative exchange rate against the dollar was up by 0.6 pct to 104.1004 dinars for one dollar on Friday.

The dinar was down by 3.2 pct against the dollar m-o-m and by 5.3 pct y-o-y, declining by 8.1 pct relative to the beginning of the year.


Obveznice katapultirale promet na Berzi na 2,74 milijarde dinara
Na tržištu akcija je najtrgovaija bila Naftna industrija Srbije s prometom od oko 2,5 miliona dinara po ceni od 620 dinara, višoj za preko 0,1 posto u odnosu na zatvaranje u petak.
BEOGRAD - Početak trgovačke nedelje na Beogradskoj berzi doneo je eksplozivan rast prometa zahvaljujući trgovanju državnim obveznicama, dok je aktivnost na tržištu akcija bila uzdržana, a indeksi su se zadržali na ranijim nivoima.

Ukupan promet na Berzi iznosio je 2,74 milijarde dinara (skoro 23,4 miliona evra).


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta