Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Bitkoin na novom rekordu svih vremena od 50.600 dolara
Bitkoin je skočio danas iznad 50.000 dolara na nov rekord svih vremena, podstaknut između ostalog saopštenjem softverske kompanije MikroStratedži da će prikupiti 600 miliona dolara prodajom efektivnog novca, a prihod uložiti u kupovinu najstarije svetske kriptovalute.
LONDON - Bitkoin je skočio danas iznad 50.000 dolara na nov rekord svih vremena, podstaknut između ostalog saopštenjem softverske kompanije MikroStratedži da će prikupiti 600 miliona dolara prodajom efektivnog novca, a prihod uložiti u kupovinu najstarije svetske kriptovalute.

Kako prenosi Rojters, bitkoin je dostigao nov maksimum od 50.602 dolara, nakon što se prethodno trgovao u porastu za 3,3 posto na 49.537 dolara.


Fertico započeo probnu proizvodnju u Inđiji
Inđija već dugi niz godina spada među najuspešnije lokalne samouprave u privlačenju investitora i stvaranju dobre poslovne atmosfere, a među brojnim stranim kompanijama sa svih meridijana ima i domaćih poslovnih ljudi koji ovde otvaraju nove pogone.

Jedna od takvih firmi je Agromarket sa sedištem u Kragujevcu, koja poslednje tri decenije domaće tržište snabdeva repromaterijalom za ratarstvo, povrtarstvo, voćarstvo i baštovanstvo.

Pre 15 godina je ova kompanija počela i da proizvodi savremena mineralna đubriva za prihranu biljaka preko lista i za zalivne sisteme kap po kap u svojoj fabrici Fertiko (Fertico) u Nišu.

Prošlog meseca je ta fabrika premeštena u Inđiju, uz postojeći Agromarketov distributivni centar, i sada je u tom pogonu počela probna proizvodnja. Ovih dana će taj pogon biti zvanično otvoren na 30. godišnjicu postojanja matične firme Agromarketa i na 15. godišnjicu od osnivanja Fertika.

- Cilj nam je da primenimo nove tehnologije u ishrani bilja i u Srbiji, kod naših poljoprivrednika. Trenutno pokrivamo 30% domaćeg tržišta ovom vrstom robe, ali planiramo da u budućnosti imamo i veće tržišno učešće. Predužeće je i izvozno orijentisano, a najveći deo izvoza ide u Italiju, Rusiju, Tursku, Rumuniju, Jermeniju i Liban - objašnjava predstavnica Fertika Tanja Mijatović.

Ona dodaje da je postojeća proizvodna oprema tako planirana, da omogućava u narednih pet godina značajnije povećanje obima proizvodnje bez dodatnih ulaganja u proširenje pogona.

Agromarket je zapravo proizvodnju tečnih i vodorastopivih đubriva pod firmom Fertiko preneo iz Niša u Inđiju, i u to ulozio 6,5 mil EUR. Sa pogonom su iz najvećeg grada na jugu Srbije došli i gotovo svi zaposleni koji su tamo radili, kaže Mijatovićeva.

- Trenutno je ovde 30 zaposlenih od kojih je 10 novih radnika, uglavnom preko programa "Moja prva plata" Vlade Srbije. Nadamo se da će sa proširenjem proizvodnje broj zaposlenih udvostručiti. Ko god se od novih radnika bude dobro pokazao, dobrodošao je u firmu i može da računa na stalan posao - rekla je Tanja Mijatović.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta