Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Memorandum of Understanding Signed with Messer and Draeger
Serbian Health Minister Zlatibor Loncar yesterday signed the Memorandum of Understanding with companies Messer Technogas and Draeger Technik in Frankfurt. The memorandum aims for an improved preparedness of the national health system of Serbia for states of emergency and the challenges such as epidemics, wars and natural disasters.

Minister Loncar emphasizes that Messer’s biggest oxygen production facility in the Western Balkans is located in Smederevo, Serbia, which means that the facility produces gas not just for Serbia, but for the entire region.

As for Draeger, Loncar says that over 50 kilometers of pipes for the transport of oxygen have been installed in three months, and this kind of length is usually installed in four years.

By signing this memorandum, the Ministry of Health and Messer reached a mutual understanding that the company, in case of a state of emergency, would do its best to give priority to the valid binding supply agreements with Serbian health institutions, but not only limited to hospitals.

With Draeger Technik, an understanding was reached that the company would do its best in case of a state of emergency to give high priority to the delivery of equipment to Serbia required by the Ministry of Health, whether by delivering new equipment or spare parts for the existing equipment. It was also agreed for the local team of Draeger to be fully dedicated to giving the highest priority to maintaining, replacing and repairing devices and systems within the health system, so as to enable the optimal operations of the health system.


Valjevo put iz stečaja ponuđen za 52,7 miliona dinara
VALJEVO - Stečajni dužnik AD "Valjevo put" ponuđen je na prodaju po prvi put po početnoj ceni od 52,7 miliona dinara, objavila je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika.

Kao najvažnija imovina navedeno je više objekata i zemljišnih parcela koje se nalaze u katastarskim opštinama Valjevo, Tupanci, i Beloševac.


Ponuđen državni paket akcija borskog Centroistoka
BOR - Ministarstvo privrede ponudilo je na prodaju 8,19 posto akcija borske firme "Centroistok" čija je delatnost trgovina malo hranom, objavljeno je danas.

Većinski vlasnik sa 71,8 posto akcija Centroistoka je opština Bor, navodi se u Centralnom registru hartija od vrednosti.


Do kraja godine ponovo proizvodnja Simka čokolada
Do kraja godine planirano je ponovo pokretanje proizvodnje čokolade Simka, a umesto u Vranju, moguće je da se u budućnosti proizvodi u Šapcu.
VRANJE - Do kraja godine planirano je ponovo pokretanje proizvodnje čokolade Simka, a umesto u Vranju, moguće je da se u budućnosti proizvodi u Šapcu.

Iz kompanije Candy Rush, koja je nedavno kupila fabriku čokolade Simka u Vranju, kažu za eKapiju da planiraju da nastave proizvodnju i zadrže popularan brend Simka, koji je jedan od sinonima za čokoladu i konditorske proizvode u Srbiji.


Dinar-to-euro exchange rate at RSD 117.5810
The Serbian dinars official median exchange rate against the euro is 117.5810 dinars for one euro on Thursday, which a slight change from Wednesday, the National Bank of Serbia said.
BELGRADE – The Serbian dinars official median exchange rate against the euro is 117.5810 dinars for one euro on Thursday, which a slight change from Wednesday, the National Bank of Serbia said.
The dinar is steady against the euro m-o-m, y-o-y and relative to the beginning of the year.
The dinars indicative exchange rate against the dollar slid 0.2 pct to 97.8863 dinars for one dollar on Wednesday.
The dinar was up by 1.0 pct against the dollar m-o-m and by 10.7 pct y-o-y, declining by 2.3 pct relative to the beginning of the year.


Predložena saradnja Telekoma i Telenora u skladu sa zakonom
Telekom je zvanično obavešten od Komisije za zaštitu konkurencije da je predložena saradnja sa kompanijom Telenor odobrena od strane ovog regulatornog tela i da je u skladu sa svim pozitivnim zakonskim propisima, saopštio je Telekom.
BEOGRAD - Telekom je zvanično obavešten od Komisije za zaštitu konkurencije da je predložena saradnja sa kompanijom Telenor odobrena od strane ovog regulatornog tela i da je u skladu sa svim pozitivnim zakonskim propisima, saopštio je Telekom.

Precizira se da su se na ovaj način stekli uslovi da ugovor koji su kompanije predložile stupi na snagu.
Komisija uslovno izuzela ugovore između Telekoma i Telenora

Savet Komisije za zaštitu konkurencije uslovno je izuzeo ugovore zakljucene izmedu društava Telekom Srbija a.d, Beograd i Telenor d.o.o. Beograd, koji se odnose na korišćenje optičke infrastrukture, uz nalaganje mera i rokova za njihovo izvršenje.

"Zbog iskazanog interesovanja javnosti, nepotpunih i netačnih informacija iznošenih tokom postupka, Komisija će u cilju tačnog informisanja objaviti kompletna rešenja sa obrazloženjima koja ne sadrže zaštićene podatke čim se ispune procesni uslovi za to, odnosno odluci o zahtevima pomenutih društava za zaštitu podataka (cl. 45. Zakona o zaštiti konkurencije)", navela je Komisija u saopštenju.


RAST AKCIJA NA AZIJSKIM BERZAMA Indeksi prate skok na Vol Stritu
Azijske akcije su danas ojačale, prateći veliki uspon zabeležen u sredu na Vol Stritu u kojem su prednjačile tehnološke kompanije i banke.
Japanski indeks Nikei 225 porastao je za 2,4 odsto, na 29.188,17 poena, usled skoka vrednosti Tošibe od 3,5 procenata, koji je podstakla informacija da fond Bejn Kepital razmatra moguću akviziciju te kompanije jer izgleda da ranija ponuda CVC Kepitala za preuzimanje ne napreduje, prenosi agencija AP.

Hongkoški indeks Hang Seng popeo se za za 0,5 odsto, na 28.760,51 poena, a južnokorejski Kospi za 0,2 procenta, na 3.177,52 boda.
Indeks Sidnejske berze S&P/ASX 200 je skočio za 0,8 odsto, na 7.055,40 bodova, dok je Šangaj Kompozit oslabio za 0,4 procenta, na 3.459,46 poena.

Na Vol Stritu je glavni indeks S&P 500 u sredu uzleteo za 0,9 odsto, zaključivši trgovanje na 4.173,42 poena, čime je prekinuo dvodnevno slabljenje. Industrijski Dau Džons je takođe ojačao za 0,9 procenata, na 34.137,31 poena, a tehnološki Nasdak Kompozit je registrovao veliki dobitak od 1,2 odsto, i na zatvaranju je iznosio 13.950,22 boda.
Indeks akcija manjih kompanija Rasel 2000, čiji je rast od početka godine iznad proseka celog tržišta kapitala, napredovao je za još 2,3 procenta, na 2.239,63 poena.

Veliki deo tržišta u naredne dve nedelje biće usredsređen na pojedinačne kompanije i njihove izveštaje o kvartalnim poslovnim rezultatima. Oko 80 članova iz indeksne korpe S&P 500 trebalo bi da objavi poslovne pokazatelje ove nedelje, kao i jedan od svaka tri člana iz indeksa Dau.

Analitičari predviđaju da će kvartalni profiti kompanija u indeksu S&P 500 pokazati rast u proseku za 24 odsto u odnosu na godinu ranije, prema anketi FaktSeta.
Na robnim tržištma, američka WTI nafta je oslabila za 41 cent, na 60,94 dolara za barel na elektronskom trgovanju na Njujorškoj berzi, nakon pada u sredu za 1,32 dolara na 61,35 dolara po barelu.
Severnomorska nafta Brent je takođe skliznula za 41 cent na 64,91 dolara za barel.

Na valutnnim berzama, američki dolar se spustio na 107,97 japanskih jena sa prethodnog nivoa od 108,08 jena, a evro je porastao na 1,2040 dolara sa ranijih 1,2033 dolara.


Akcije zrenjaninskog Dijamanta uzletele 50%, na 45.000 RSD
BEOGRAD - Usporena investiciona aktivnost i stagnacija BELEX indeksa obeležili su trgovački dan na Beogradskoj berzi. Ukupan promet na trgovanju iznosio je 7,6 miliona dinara (64,9 hiljada evra). Indeks BELEX15 se minimalno pomerio naviše na 777,13 poena, a BELEXlajn je mirovao na nivou od 1.636,43 poena.

Na Regulisanom tržištu je najveći promet imala akcija Metalca iz Gornjeg Milanovca u iznosu od 0,9 miliona dinara, po nepromenjenoj ceni od 1.870 dinara, dok je Naftna industrija Srbije nastavila uspon za dodatnih više od 0,1 posto, na 620 dinara, a istrgovana je za 0,8 miliona dinara.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta