Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Mešovit početak nedelje na berzama, zlato skuplje
SIDNEJ - Azijske berze beleže mešovite rezultate na početku nedelje zbog informacija o usporavanju rasta kineske industrije i maloprodaje i odluke Singapura da zatvori škole u bobi protiv korona virusa, dok je mnoštvo podataka o jačanju globalnih inflatornih pritisaka poguralo cenu zlata na tromesečni maksimum.

Vlasti Singapura su odlučile da zatvore većinu škola od srede nakon izveštaja o najvećem broju slučajeva kovida-19 u poslednjih nekoliko meseci.


Dinar-to-euro exchange rate at RSD 117.5737
The Serbian dinars official median exchange rate against the euro is 117.5737 dinars for one euro on Monday, approximately the same as on Friday, the National Bank of Serbia said.
BELGRADE – The Serbian dinars official median exchange rate against the euro is 117.5737 dinars for one euro on Monday, approximately the same as on Friday, the National Bank of Serbia said.

The dinar is steady against the euro m-o-m, y-o-y and relative to the beginning of the year.

The dinars indicative exchange rate against the dollar rose by 0.5 pct to 96.8243 dinars for one dollar on Friday.

The dinar was up by 1.5 pct against the dollar m-o-m and by 12.4 pct y-o-y, declining by 1.2 pct relative to the beginning of the year.


Cena soje od maja 2020. godine veća 100% jer njome trguju i finansijski fondovi?
Cena soje na Produktnoj berzi u Novom Sadu danas je porasla na istorijsku nivo od 86 dinara za kilogram, ali iako je bilo tražnje vlasnici nisu želeli da je prodaju pošto je pre nekoliko već koštala 85,50 dinara po kilogramu i u odnosu na maj 2020. godine bila skuplja za više od 100%.

Direktorka Udruženja za unapređenje proizvodnje i izvoza žitarica i uljarica "Žita Srbije" Sunčica Savović rekla je za Betu da je nagli rast cene soje posledica uključenja finansijskih fondova i špekulanata u trgovinu tom uljaricom.

- Cena soje pada i raste iz tehničkih razloga zbog uključenja špekulanata i finansijskih fondova u trgovinu tom uljaricom na Čikaškoj berzi. Špekulanti i finansijski fondovi se pojavljuju na berzu i kao kupci i kao prodavci pa zavisno od toga cena raste ili pada. Zbog toga i ne postoji stabilan trend rasta cene soje - rekla je Savovićeva.

Dodala je da cena soje raste od aprila prošle godine, ali sada intenzivnije jer su i zalihe iz prošlogodišnjeg roda manje.

Kolebljivost cene najbolje ilustruje podatak da je cena soje iz prošlogodišnjeg roda od početka marta do maja porasla oko 15%, a novog roda 16% dok je sojino ulje u istom periodu poskupelo 35%.

Savovićeva je rekla da se, prema majskom izveštaju američkog Ministarstva poljoprivrede za 2021./2022. godinu zbog smanjena suše u Americi i Brazilu prognozira prinos soje u svetu veći za 20 miliona tona, što će umiriti cenu.

Srbija, prema njenim rečima, ima trenutno na zalihama još 158.000 tona soje, a od septembra prošle godine do aprila ove izvezeno je oko 142.000 tona, što je manje za oko 27.000 tona u odnosu na isti period 2019. i 2020. godine.

Ulazak finansijskih fondova u trgovinu poljoprivrednim proizvodima objašnjava se posledicom pandemije virusa korona i smanjenih mogućnosti za ulaganja novca u druge vrste investicija, kao i rastom cena žitarica i uljarica zbog veće tražnje i obezbedjenja prehrambene sigurnosti stanovništva tokom trajanja takvih vrsta infekcija, a time i veće mogućnosti za zaradu fondova.

Direktor Produktne berze u Novom Sadu Miloš Janjić rekao je da su kupci danas na berzi tražili soju, ali da prodavci nisu bili voljni da je prodaju jer očekuju dalji rast cene.

- Cene soje na Čikaškoj berzi su u padu, ali domaći vlasnici soje očekuju da će i dalje rasti zbog činjenice da je u žetvi prošle godine koštala 42-43 dinara po kilogramu pa su oni koji su je odmah prodali izgubili polovinu prihoda - rekao je Janjić.

On je rekao da je sredinom prošle nedelje kukuruz na Produktnoj berzi koštao 27,30 dinara što je rekord posle 2012. godine.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta