Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Telekom Srbija Increases Income by More Than EUR 40 Million
Although last year there was no roaming, the income of Telekom Srbija increased by over EUR 40 million, said the CEO of Telekom, Vladimir Lucic.

According to him, this is primarily thanks to the internet sector, with an income growth of 13%, and the multimedia, where the growth amounted to as much as 22%.

He confirmed that he expected the earlier projections to be realized and for Telekom Srbija to reach the value of EUR 4 billion by 2022.

– There’s plenty of room for cost optimization – Lucic pointed out.

– The pure profit will be over RSD 10 billion this year. Each year, we nearly double the profit – he added.

– This year, in September, we will pay double the dividend we paid last year, as much as RSD 4.1 billion will be paid – he said.

– When the bonds and banking debts are taken into account, we still have an average debt for a telecommunications company – Lucic said.

– I believe that all these trends show that we were right when it comes to our acquisitions. We have managed to increase our income and the profitability of our company in the future – he said. He points out that the net debt will continue dropping, because the income is growing.

Lucic says that the agreement with Telenor is a standard agreement. “That is a mutual interest which is standard in many European countries. We are open not just to Telenor, but to everyone who would enter that market, to let them use our optical infrastructure”, he pointed out.


EVROPA SE VRAĆA NA "RADAR" GLOBALNIH ULAGAČA Evo zašto vrednost akcija u evrozoni raste
Vrednost akcija kompanija iz evrozone ove godine je snažnije porasla od konkurenata iz razvijenih ekonomija, a investitori veruju da će takav zamah održati i u ostatku 2021, piše Financial Times.


Od kraja prošle godine indeks MSCI EMU sastavljen od kompanija iz evrozone skočio je 13 odsto, čime je nadmašio slično merilo deonica globalnih razvijenih tržišta za dva odsto.

Zahvaljujući takvom rastu, MSCI EMU indeks nalazi se na najvišem nivou od juna 2008. godine, zbog čega danas investitori sve optimističnije gledaju na vrednosne akcije evropskih kompanija, prenosi portal Bankar.me.
U nedavnoj anketi koju je Bank of America sprovela među evropskim fond menadžerima, oko 65 odsto ispitanika smatra da evropske deonice neće dostići vrhunac svoje vrednosti do četvrtog kvartala ove godine. Analitičari zato smatraju da se Evropa opet vraća na "radar" globalnih ulagača.

Očekuje se da će se privreda evrozone u narednim mesecima brže oporavljati od korona krize od ostalih velikih ekonomija. Takav signal korporativni sektor već šalje, prenosi Bonitet.com.


Čelnici evropskih kompanija tvrde kako je poslovna aktivnost u maju porasla najbržim tempom u više od tri godine, a obim novih narudžbina nije viđen od juna 2006. godine, pokazuje indeks menadžera nabave IHS Markita.


Dinar-to-euro exchange rate at RSD 117.5743
The Serbian dinars official median exchange rate against the euro is 117.5743 dinars for one euro on Tuesday, approximately the same as on Monday, the National Bank of Serbia said.
BELGRADE – The Serbian dinars official median exchange rate against the euro is 117.5743 dinars for one euro on Tuesday, approximately the same as on Monday, the National Bank of Serbia said.

The dinar is steady against the euro m-o-m, y-o-y and relative to the beginning of the year.

The dinars indicative exchange rate against the dollar was steady at 96.3171 dinars for one dollar on Monday.

The dinar was up by 0.6 pct against the dollar m-o-m and by 9.6 pct y-o-y, declining by 0.7 pct relative to the beginning of the year.


Hemofarm najavio investicije od 40 miliona evra u ovoj godini
Farmaceutska kompanija Hemofarm danas je najavila da će u pogone, novu opremu i primenu najnovijih standarda investirati 40 miliona evra.

Hemofarm posluje 61 godinu i lider je na farmaceutskom tržištu i jedan od najvećih izvoznika u Srbiji.


Od 2006. godine Hemofarm je deo Štada grupe, jedne od vodećih farmaceutskih kompanija u Evropi, koja je u modernizaciju njegovih pogona, opremu i nova postrojenja investirala oko 300 miliona evra.
Ovogodišnji plan poslovanja predvidja investicije u poslovanje Hemofarma u Srbiji (pogone u Vršcu i Šapcu) od oko 28 miliona evra, u Bosni i Hercegovini (Hemofarm Banjaluka) skoro 10 miliona, dok će u dalje unapredjenje poslovanja kompanije u Crnoj Gori (Hemomont u Podgorici) biti uloženo 1,5 miliona evra.

Investicije su planirane i za nabavku nove opreme za laboratoriju u Temišvaru koja posluje u okviru Hemofarm grupe, a služi za sertifikaciju lekova koji se izvoze u zemlje EU.

"Hemofarm je veliki jer proizvodi lekove za ceo svet, a rastao je i razvijao se upravo zahvaljujući redovnim investicijama, stalnim inovacijama u proizvodnji i neprekidnim ulaganjem u ljude i procese. Činjenica da smo deo jedinstvene Štade koja snažno istupa u polje inovacija u svim segmentima farmaceutskog razvoja, razlog je našeg uspeha. Mi to vraćamo liderskom pozicijom na tržištu, rekordnom proizvodnjom u skladu sa principima održivog razvoja i maksimalnom količinom kvalitetnih lekova koji su dostupni u apotekama na tri kontinenta", rekao je generalni direktor Hemofarma Roland Zeliger.

Dodao je da je Hemofarm u vreme pandemije pokazao šta znači briga o zdravlju ljudi kroz 24-časovnu proizvodnju i redovno snabdevanje tržišta.

Zaposleni u Hemofarmu su na rodjendan kompanije dobrovoljno dali krv u transfuziološkom autobusu koji je postavljen ispred ulaza u vršačku fabriku.

U toku je i nacionalna kampanja Hemofarm fondacije "Nesalomivi" za očuvanje mentalnog zdravlja u okviru koje je omogućena stručna podrška psihologa i psihijatara posredstvom besplatnog SOS broja 0800 001 002.


NIS: 5,9 milijardi dinara za gubitak,milijarda za dividendu
Sa gotovo sedam milijardi dinara dobiti iz ranijih godina, Naftna industrija Srbije (NIS) pokriće prošlogodišnji gubitak i isplatiti dividende akcionarima za isti period.
BEOGRAD - Sa gotovo sedam milijardi dinara dobiti iz ranijih godina, Naftna industrija Srbije (NIS) pokriće prošlogodišnji gubitak i isplatiti dividende akcionarima za isti period.

U odluci pripremljenoj za Skupštinu akcionara NIS-a navodi se da će za pokriće gubitka iskazanog u bilansu stanja uspeha za prošlu godinu biti iskorišćeno 5,9 milijardi dinara.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta