Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
OBJAVLJEN IZVEŠTAJ O SVETSKIM INVESTICIJAMA ZA 2021
Srbija je privukla 3,44 milijarde dolara stranih direktnih investicija u 2020. godini, što je za preko 50 odsto više od ukupnih stranih direktnih ulaganja u Jugoistočnoj Evropi u godini pandemije kovid-19, koja su dostigla 6,11 milijardi dolara, prema današnjem izveštaju Konferencije Ujedinjenih nacija za trgovinu i razvoj (UNCTAD).
Prema dokumentu UNCTAD-a, Srbija zauzima treće mesto među ekonomijama u tranziciji po prilivu stranih direktnih investicija u prošloj godini, a ispred nje su Rusija sa iznosom od 9,7 milijardi dolara i Kazahstan sa 3,9 milijarde dolara, piše RTS.
Globalni tokovi stranih direktnih investicija su lani opali za 35 procenata, pri čemu su ova ulaganja, kako piše u "Izveštaju o svetskim investicijama za 2021. godinu" tela UN za trgovinu i razvoj sa sedištem u Ženevi, pala na 998,9 milijardi dolara sa 1,5 biliona dolara prethodne godine, usled globalne zdravstvene krize i mera zatvaranja ekonomija.

Ulaganja u razvijene privrede su više nego prepolovljena, na 312 milijardi dolara.

U SAD su strane direktne investicije pale za 40 procenata, ali su uprkos tome ponovo privukle najveći iznos od ukupno 156,32 milijarde dolara, u Evropi je zabeležen pad od čak 80 odsto, na 72,5 milijardi dolara, u Rusiji pad iznosi 59,8 odsto, a u Srbiji 19 procenata.
UNCTAD očekuje da će u tekućoj godini globalne strane direktne investicije biti delimično nadoknađene zahvaljujući oporavku u Aziji.
Od zemalja uregionu, strana direktna ulaganja u Hrvatskoj su dostigla prošle godine 1,3 milijarde dolara, u Albaniji 1,1 milijardu, u Sloveniji i Crnoj Gori po 529 miliona dolara, u Bosni i Hercegovini 371 milion, a u Severnoj Makedoniji 274 miliona dolara.

Ukupna strana direktna ulaganja u ekonomijama u tranziciji iznosila su samo 24,16 milijardi dolara.


Dinar-to-euro exchange rate at RSD 117.5736
The Serbian dinars official median exchange rate against the euro is 117.5736 dinars for one euro on Wednesday, the same as on Tuesday, the National Bank of Serbia said.
BELGRADE – The Serbian dinars official median exchange rate against the euro is 117.5736 dinars for one euro on Wednesday, the same as on Tuesday, the National Bank of Serbia said.

The dinar is steady against the euro m-o-m, y-o-y and relative to the beginning of the year.

The dinars indicative exchange rate against the dollar was steady at 96.7598 dinars for one dollar on Tuesday.

The dinar was down by 2.7 pct against the dollar m-o-m and up by 5.7 pct y-o-y, declining by 3.1 pct relative to the beginning of the year.


AIK banka najprofitabilnija, Dunav s najvećom premijom osiguranja
AIK banke je u 2020. godini bila najprofitabilnija, dok je vodeće mesto po aktivi zadržala Banka Inteza, a po ostvarenoj premiji lider je Dunav osiguranje.
BEOGRAD - AIK banke je u 2020. godini bila najprofitabilnija, dok je vodeće mesto po aktivi zadržala Banka Inteza, a po ostvarenoj premiji lider je Dunav osiguranje.

To su podaci objavljeni u godišnjoj ediciji "Finansije TOP" magazina Biznis i finansije.


Emisija 12-godišnjih državnih obveznica, dospeće 20.avgusta 2032.
BEOGRAD - Uprava za javni dug objavila je da je u utorak ponovo otvorena emisija 12-godišnjih državnih obveznica Republike Srbije, sa dospećem 20. avgusta 2032. godine.
Uprava za javni dug objavila je da je u utorak ponovo otvorena emisija 12-godišnjih državnih obveznica Republike Srbije, sa dospećem 20. avgusta 2032. godine, koja je prvi put emitovana 18. februara 2020. godine.

Obim aukcije iznosio je 25,44 milijarde dinara sa kuponskom stopom od 4,50 odsto. Ukupan obim tražnje iznosio je 12,78 milijardi dinara.


Dolar blizu jednonedeljnog minimuma, evro stabilan
Dolar je prošle sedmice skočio a cene akcija su padale posle saopštenja sa sednice FED-a u kojem je signalizirano znatno ranija povećanje kamata nego što su investitori očekivali.
LONDON - Dolar se kreće danas blizu jednonedeljnog minimuma nakon što su zvaničnici Federalnih rezervi (FED), uključujući i šefa DŽeroma Pauela, saopštili da je pooštavanje monetarne politike još uvek na "dugom štapu", ublaživši prošlonedeljnu suprotnu najavu kojom su tržišta bila zatečena.

Dolar je prošle sedmice skočio a cene akcija su padale posle saopštenja sa sednice FED-a u kojem je, na opšte zaprepašćenje tržišta, signalizirano znatno ranija povećanje kamata nego što su investitori očekivali, podseća Rojters.


Proizvodni pogon kompanije Yumco na Rudnoj Glavi počeo rad
Proizvodni pogon vranjskog "Jumka" koji je izgrađen u Rudnoj Glavi kod Majdanpeka, svečano će biti otvoren u subotu, 26. juna, potvrdio je Tanjugu predsednik Saveta mesne zajednice Rudna Glava Stanimir Balanović.

- Proizviodnja je počela u ponedeljak, a u fabici radi 80 žena iz Rudne Glave i sa cele teritorije Opštine Majdanpek. Na obuci u Vranju je bilo 25 radnica, koje sad obučavaju preostalih 55 žena da rade šivačke poslove - rekao je Balanović.
Dodao je da će se u "Jumkovom" pogonu proizvoditi radne uniforme i oprema za vojsku i policiju.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta