Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Dinar stabilan, kurs danas 117,5662
Dinar je danas zadrzzao prema evru priblizzno istu vrednost kao u utorak i zvaniccni srednji kurs iznosi 117,5662 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.
BEOGRAD - Dinar je danas zadržao prema evru približno istu vrednost kao u utorak i zvanični srednji kurs iznosi 117,5662 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Vrednost dinara prema evru je ista kao pre mesec i pre godinu dana i nepromenjena u odnosu na početak godine.


Virgin Galactic je krenuo ka zvezdama, a od sada cenom akcija ove kompanije možete trgovati i iz Srb
Ovo je uzbudljiv mesec za kompaniju Virgin Galactic. Akcije su ponovo u porastu a investitori zaintrigirani. Cena akcija kompanije porasla je preko 40% poslednjih mesec dana, a od početka ove godine preko 90%.

KapitalRS je za sve koji su zainteresovani da nauče kako da trguju cenom akcija Virgin Galactic-a putem interneta (takozvani finansijski ugovor za razliku, engl. CFD) ili žele da prošire svoja saznanja, pripremio besplatni vodič “Kako trgovati cenom akcija kompanije Virgin Galactic”. Vodič je prilagođen svim nivoima znanja i možete ga preuzeti putem linka ispod.
U svesti mnogih investitora, kompanija Virgin postala je sinonim za novu svemirsku trku između britanskog milijardera Ričarda Brensona i Džefa Bezosa. Brenson je osnivač Virgin Galactica, a Bezos je osnovao konkurentsku kompaniju Blue Origin, izdanak njegove imperije Amazon. Dve kompanije se utrkuju da postanu prve koje će obične (bogate) ljude poslati u orbitu što bi označio početak masovnijih svemirskih putovanja.

Blue Origin je najavio da će Džef Bezos i njegov brat putovati u svemir 20. jula. Virgin je 1. jula odgovorio najavom planova da pošalje Brensona u svemir devet dana ranije, 11. jula.
Virgin je 25. juna dobio odobrenje od nadležnog regulatora u SAD (FAA) - za obavljanje putovanja u svemir. Akcije Virgin Galactic-a skočile su tada oko 40%. Virgin je prva i jedina kompanija koja je do sada dobila radnu dozvolu, što podstiče ogroman optimizam među investitorima.

Više od 600 ljudi koji žele da putuju u orbitu je već rezervisalo karte preko Virgin-a, a cene počinju od oko 250.000 dolara. Juli mesec obećava u pogledu novog iskoraka čovečanstva u nebo, a u njega gledaju investitori i običan svet ne bi li procenili ko će pobediti u ovoj svemirskoj utrci.


Rast američke inflacije uzburkao svetske berze
Berze širom sveta beleže pad nakon objave podataka o junskom rastu američke inflacije, najvećem u poslednjih 13 godina, koji su podgrejali procene investitora da bi Federalne rezerve (FED) mogle ranije da okončaju program podsticaja iz ere pandemije nego što se prvobitno mislilo.
ŠANGAJ - Berze širom sveta beleže pad nakon objave podataka o junskom rastu američke inflacije, najvećem u poslednjih 13 godina, koji su podgrejali procene investitora da bi Federalne rezerve (FED) mogle ranije da okončaju program podsticaja iz ere pandemije nego što se prvobitno mislilo.

Indeks potrošačkih cena u SAD-u skočio je u junu 0,9 posto u odnosu na maj, a na godišnjem nivou je dostigao 5,4 procenta, objavilo je u utorak Ministarstvo rada. To je najviši rast inflacije od juna 2008. godine, i znatno veći od tržišnih očekivanja.


Dinar-to-euro exchange rate at RSD 117.5662
The Serbian dinar’s official median exchange rate against the euro is 117.5662 dinars for one euro on Wednesday, approximately the same as on Tuesday, the National Bank of Serbia said.
BELGRADE – The Serbian dinar’s official median exchange rate against the euro is 117.5662 dinars for one euro on Wednesday, approximately the same as on Tuesday, the National Bank of Serbia said.

The dinar is steady against the euro m-o-m, y-o-y and relative to the beginning of the year.

The dinar’s indicative exchange rate against the dollar fell 0.3 pct to 99.4386 dinars for one dollar on Tuesday.

The dinar was down by 2.3 pct against the dollar m-o-m and up by 4.2 pct y-o-y, declining by 3.8 pct relative to the beginning of the year.


Vučić: U prvoj polovini godine 1,7 mlrd EUR stranih investicija, rast BDP-a 8%
Srbija je u prvih šest meseci ove godine, na osnovu prvih procena imala rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 8%, a 1,72 mlrd EUR su strane direktne investicije, što je za gotovo 19% više nego prošle godine, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je, prilikom obilaska inženjerski centar u nemačkoj kompaniji ZF (ZF Friedrichshafen AG) u Pančevu, istakao da veruje da će se taj trend rasta stranih investicija nastaviti do kraja godine.

- Najviše investicija dolazi iz Nemačke - rekao je on.


Prvi put u Srbiji moguće izdavanje investicionih tokena - Evo šta su i kome će najviše koristiti
Zakonom o digitalnoj imovini omogućeno je izdavanje investicionih tokena u Srbiji, a u centralnoj banci očekuju da će oni doprineti finansiranju otpočinjanja poslovanja, pre svega manjih kompanija.

U NBS kažu za Tanjug da su u početnoj fazi poslovanja tradicionalni izvori finansiranja obično nepristupačniji i objašnjavaju da su investicioni tokeni u praksi zasnovani na realnim projektima.

- Investicioni tokeni predstavljaju vrstu digitalne imovine koja se izdaje u svrhu prikupljanja sredstava kojima će se finansirati određeni projekat, a koja investitoru daje određeno pravo u odnosu na taj projekat, na primer učešće u dobiti i to najčešće u vidu prava na proizvode ili usluge buduceg projekta - navode iz NBS.

Takođe, izdavanje investicionih tokena obično prati beli papir izdavaoca, koji odgovara prospektu kod izdavanja finansijskih instrumenata u skladu sa zakonom kojim se uređuje tržište kapitala, s tim što se beli papir izdaje i objavljuje u jednostavnijoj proceduri nego prospekt.

To izdavanje investicionih tokena čini primamljivijim vidom finansiranja, posebno kod inovativnih startap-ova i malih i srednjih pravnih lica.

U skladu sa Zakonom o digitalnoj imovini, nadzorni organ odobrava objavljivanje belog papira za izdavanje digitalne imovine, i to za virtuelne valute Narodna banka Srbije, a za digitalne tokene Komisija za hartije od vrednosti.

Zahtev za odobrenje objavljivanja belog papira podnosi se preko portala eUprava, a nadzorni organ (Komisija za hartije od vrednosti u slučaju izdavanja investicionih tokena) odlučuje o tom zahtevu u roku od 30 dana od dana prijema urednog zahteva.

U NBS kažu da ne postoji ograničenje u pogledu projekata koji mogu da se finansiraju izdavanjem investicionih tokena, sve dok se oni izdaju u skladu sa Zakonom o digitalnoj imovini.

Za sva pitanja koja se odnose na investicione i druge digitalne tokene nadležna je Komisija za hartije od vrednosti, napominju u NBS


Issuing of Investment Tokens Possible in Serbia for the First Time
The Law on Digital Property enables the issuing of investment tokens in Serbia, and the central bank expects them to contribute to the financing of starting a business, primarily smaller companies.

The National Bank of Serbia (NBS) says for Tanjug that, in the starting phase of a business, the traditional sources of finance are usually less accessible and they explain that investment tokens are based on real projects in practice.

– Investment tokens are a kind of digital property that is issued to the end of collecting the funds for the financing of a certain project, which gives the investor a certain right in relation to that project, for example, participation in profit, most often through rights to the products or services of the future project – the NBS says.

Also, the issuing of investment tokens is usually accompanied by the issuer’s white paper, which matches the prospectus in the issuing of financial instruments in line with the law which regulates the capital market, except that the white paper is issued and published in a simpler procedure than the prospectus.

This makes the issuing of investment tokens an attractive form of financing, especially in innovative startups and small and medium legal entities.

In line with the Law on Digital Property, the supervisory organ approves the issuing of the white paper for the issuing of digital property. For virtual currencies, the supervisory organ is the National Bank of Serbia (NBS), and for digital tokens, it is the Securities Commission.

The request for the authorization of the issuing of the white paper is filed through the eUprava portal, and the supervisory organ (the Securities Commission in the case of the issuing of investment tokens) makes the decision on the request within 30 days of the submission of a valid request.

The NBS says that there is no limit as to the projects that can be financed through the issuing of investment tokens, as long as they are issued in line with the Law on Digital Property.

The Securities Commission is to be addressed for all questions regarding investment tokens and other digital tokens, the NBS notes.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta