Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Dinar stabilan, kurs 117,5693
BEOGRAD - Dinar vredi danas prema evru približno isto kao u sredu i zvanični srednji kurs iznosi 117,5693 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Vrednost dinara prema evru je ista kao pre mesec i pre godinu dana i nepromenjena u odnosu na početak godine.


Matijević kupio zrenjaninski Radijator
Akcionarsko društvo za proizvodnju radijatora, kotlova i uslužnog liva u stečaju je duže od četiri godine, a nakon nekoliko neuspelih predloga reorganizacije odlučeno je da se proda kako bi se namirili poverioci. "Prodaja je okončana i "Radijator" je prodat kao pravno lice. Kupac je Mat Real Estate iz Novog Sada i bio je jedini ponuđač na javnom nadmetanju koje je održano 10. juna ove godine. Kupljen je po početnoj ceni", potvrdio je za Danas stečajni upravnik "Radijatora" Aleksandar Lakić.

Rešenje o prodaji postalo je pravosnažno 9. avgusta.

Inače, imovina "Radijatora" procenjena je na više od dve milijarde dinara, ali je na trećoj prodaji vlasnika dobila za pet puta manji iznos.

Prvi pokušaj prodaje organizovan je 2019. i tada je prodat samo poslovni prostor fabrike na Vračaru, za 19 miliona dinara.

Naredna prodaja organizovana je 2020. godine, po početnoj ceni od oko milijardu dinara, što je bila polovina procenjene vrednosti ovog stečajnog dužnika, ali nije bilo zainteresovanih kupaca.

Fabrika se nalazi u industrijskoj zoni prema Beogradu, ima 22 objekta i dvorište, sve to na preko dva hektara gradskog gradjevinskog zemljišta.


DOBRE VESTI IZ NBS Referentna kamatna stopa ostaje 1 odsto, rezultati privrede u prvih 6 meseci IZNA
Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je danas da zadrži referentnu kamatnu stopu na nivou od 1,0 posto, ocenjujući da se pozitivni efekti donetih monetarnih i fiskalnih mera mogu očekivati i u narednom periodu i da će po tom osnovu uslovi finansiranja privrede i građana ostati povoljni.Izvršni odbor je istakao da su pokazatelji ekonomske aktivnosti od početka ove godine iznad očekivanja. saopšteno je iz NBS.

Prema proceni Republičkog zavoda za statistiku, rast bruto domaćeg proizvoda u drugom tromesečju iznosio je 13,4 odsto, podseća centralna banka i dodaje da je to rezultat nastavka pozitivnih tendencija naše ekonomije, ali i niske prošlogodišnje baze, kada su epidemiološke mere bile najstrože.Na tromesečnom nivou rast BDP-a je, prema proceni NBS, iznosio 1,2 posto, po isključenju delovanja sezonskih faktora.

- Takvom rezultatu doprinelo je poboljšanje epidemiološke situacije u svetu i kod nas, efekti monetarnih i fiskalnih podsticaja na domaćem tržištu, kao i nastavak realizacije infrastrukturnih projekata, konstatuje NBS.Posmatrano s proizvodne strane, ističe se dalje, najveći pozitivan doprinos rastu u drugom tromesečju dao je uslužni sektor, koji je prošle godine i bio najviše pogođen pandemijom, ali su znatan doprinos, kao i u prethodnom tromesečju, dali prerađivačka industrija i građevinarstvo.

Izvršni odbor naglašava da se inflacija od aprila kreće oko centralne vrednosti cilja od 3,0 odsto plius/minus 1,5 procenata, te da je njen viši međugodišnji nivo, kao i u slučaju drugih zemalja u okruženju, pre svega posledica niske baze iz istog perioda 2020. kod cena naftnih derivata, kao i viših troškovnih pritisaka po osnovu rasta svetskih cena nafte i drugih primarnih proizvoda prethodnih meseci.

Istovremeno, NBS napominje da nema znatnijih inflatornih pritisaka sa strane tražnje.

Na odsustvo znatnijih inflatornih pritisaka, kako navodi, ukazuju i dalje niska i stabilna bazna inflacija od oko 2,0 odsto, kao i kratkoročna i srednjoročna inflaciona očekivanja, koja se u slučaju finansijskog sektora nalaze oko centralne vrednosti cilja, a u slučaju privrede su i niža.Izvršni odbor očekuje da će inflacija i u narednom periodu nastaviti da se kreće u granicama cilja.

Iz centralne banke ističu da se, iako kretanja u međunarodnom okruženju još uvek u najvećoj meri zavise od toka pandemije, oporavak svetske privrede ubrzava, zahvaljuujući vakcinaciji stanovništva i postepenom ukidanju epidemioloških mera, uz dalju primenu fiskalnih i monetarnih podsticaja u velikom broju zemalja.

Rizike za rast globalne ekonomije, dodaje se, i dalje predstavljaju novi sojevi virusa, kao i povremeni zastoji u lancima snabdevanja i neravnoteže na tržištu rada, jer povećavaju troškove proizvodnje.Izvršni odbor NBS poručuje da će prioritet monetarne politike i dalje biti obezbeđenje cenovne i finansijske stabilnosti, uz podršku što bržem rastu naše privrede i zaposlenosti, daljem rastu izvoznog sektora, kao i povoljnom investicionom ambijentu.

- Narodna banka Srbije će nastaviti da pažljivo prati kretanja i uticaj ključnih faktora iz domaćeg i međunarodnog okruženja na inflaciju, finansijsku stabilnost i brzinu ekonomskog oporavka i da u skladu s tim prilagođava svoje mere u interesu naše privrede i građana, navodi se u saopštenju.Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 9. septembra.


BELEX 15 blizu jednoipogodišnjeg maksimuma
BEOGRAD - Uspon indeksa Beogradske berze, započet na startu ove trgovačke nedelje, nastavljen je danas, a investiciona aktivnost je stagnirala u odnosu na sredu.

Indeks BELEX 15 je napredovao za dodatnih 0,3 odsto na 792,14 poena, približavajući se najvišem nivou u poslednjih 18 meseci. Početkom februara 2020, beležio je vrednost od preko 816 poena.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta