Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Produktna berza: Manji promet-cene bez bitnih oscilacija
NOVI SAD - Prošle nedelje nije bilo značajnijih cenovnih oscilacija kukuruza i soje, a krajem nedelje potražnja za pšenicom je bila po višim cenama, navodi se u nedeljnom izveštaj novosadske Produktne berze.

Ugovori za pšenicu su zaključivani po 21,5 dinara za kilogram bez PDV-a, a krajem nedelje tražnja za hlebnim zrnom je bila oko 23 din/kg, dok je za robu dovezenu u luku potražnja bila na nivou od 23,5 din/kg bez PDV-a.


Auto Čačak kupio BIP u stečaju za 2,09 milijardi dinara
BEOGRAD - Kompanija Auto Čačak danas je kupila AD BIP u stečaju za 2,09 milijardi dinara na javnom otvaranju ponuda u Agenciji za licenciranje stečajnih upravika.

Ponuda Auto Čačka je jedina koja je stigla na javni poziv za privatizaciju "Beogradske industrije piva, slada i bezalkoholnih pića" (BIP) u stečaju, i prihvaćena je, jer je iznosila više od polovina procenjene cene BIP-a kao pravnog lica.


PONOVO NOVO SPAJANJE BANAKA! Uskoro četiri finansijske institucije manje nego lane
Proteklu deceniju obeležilo je intenzivno ukrupnjavanje bankarskog tržišta pa trenutno u Srbiji posluju 24 banke.Pre nekoliko dana, međutim, objavljena je još jedna kupovina, pa kada se završi spajanje Rajfajzen i Kredi agrikol banke, biće ih za još jednu manje.

S ozbirom na najave, u narednim mesecima biće još ovakvih transakcija, pišu Novosti.

U centralnoj banci Srbije poručuju da položaj klijenata neće biti doveden u pitanje, a da ove promene nisu smanjile kvalitet finansijskih usluga, već doprinele većoj efikasnosti i otpornosti bankarskog sektora.Krajem prošle godine okončano je preuzimanje Komercijalne banke od strane NLB, u aprilu je završena integracija OTP banke s Vojvođanskom bankom, a MTS banka pripojena je Banci Poštanska štedionica. Poslednja kupovina dogodila se pre nekoliko dana.- Kredi agrikol SA odlučila je da prihvati ponudu Rajfajzen banke i potpisala je ugovor o prodaji Kredi agrikol Srbija i Kredi agrikol Srbija lizing sa lokalnom podružnicom austrijske Rajfajzen bank internešenal AG“, rekli su za Novosti u Kredi agrikol banci. „Pažljivo je odabran partner koji je u potpunosti usklađen sa vrednostima naše grupe, kao što su fokus na klijente i zaposlene, transparentnost prema svim zainteresovanim stranama i odgovornost prema lokalnoj zajednici - kazali su iz banke.

Zatvaranje ove transakcije podleže odobrenju nadležnih institucija i očekuje se da će se to dogoditi do kraja prvog kvartala 2022. godine. Do tada će banka i dalje nastaviti da posluje kao Kredi agrikol Srbija.

- Narodna banka Srbije je od Rajfajzen banke obaveštena da je potpisala ugovor o akviziciji 100 odsto akcija Kredi agrikol banke, s tim da nam do danas nije podnet zahtev za davanje prethodne saglasnosti za sticanje vlasništva, koje bi omogućilo pet odsto i više glasačkih prava“, kažu u centralnoj banci. „Svaka promena vlasništva u banci sa sedištem u Srbiji koja bi omogućila pet odsto i više glasačkih prava, podleže pribavljanju prethodne saglasnosti NBS, koja podrazumeva ocenu ispunjenosti svih uslova propisanih Zakonom o bankama i podzakonskim aktima donetim na osnovu ovog zakona - navode.Kako nadležni objašnjavaju, promene u vlasničkoj strukturi nisu smanjile kvalitet finansijskih usluga građanima i privredi, već su doprinele boljem kvalitetu proizvoda i usluga. Zainteresovanost investitora za bankarski sektor Srbije tumače kao potvrdu njegovog kredibiliteta.- Što se tiče klijenata banaka koje učestvuju u statusnim promenama, njihov položaj neće biti doveden u pitanje, budući da sva prava i obaveze iz zaključenih ugovora ostaju nepromenjeni nakon pripajanja - tvrde u NBS. Banke su dužne da blagovremeno obaveste klijente o svim promenama.

Rokovi
Po zahtevu banke za davanje saglasnosti za sticanje vlasništva, NBS odlučuje u roku od 60 dana od prijema uredne dokumentacije.

Za davanje saglasnosti za pripajanje jedne banke drugoj, NBS odlučuje u roku od 90 dana od dana prijema uredne dokumentacije.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta