Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Ponuđena zgrada MIN Instituta u stečaju
NIŠ - Zgrada MIN Instituta u stečaju na lokaciji u katastarskoj opštini Ćele Kula ponuđena je na prodaju po početnoj ceni od 26 miliona dinara, objavila je danas Agencija za licenciranje stečajnih upravnika.

Dvospratnica čija je ukupna površina 1.017 kvadratnih metara u vlasništvu je Instituta za naučno istraživačku i razvojnu delatnost koji je deo MIN Holdinga.


Celokupna imovina Alkoluksa ponuđena za 32 miliona dinara
RAKOVAC - Celokupna imovina rakovačkog Alkoluksa u stečaju ponuđena je na prodaju po početnoj ceni od 32 miliona dinara, objavio je danas stečajni upravnik.

U građevinskom području Rakovca ponuđeno je više parcela - voćanjaka, kao i zemljište na kome su stambeno-poslovna, i poslovna zgrada.


Kompleks Partizanskog puta u Višnjici ponuđen za 196 miliona dinara
BEOGRAD - Imovina Partizanskog puta u stečaju ponuđena je na prodaju po početnoj ceni od 196,5 miliona dinara, objavila je danas Agencija za licenciranje stečajnih upravnika.

Za taj novac ponuđeno je 11 zgrada u kompleksu na prostoru katastarske opštine Višnjica.
Prodaja eksploatacionih prava kroz stečaj Partizanskog puta

Eksploataciona prava na polju Ostrovica kod Niša, objekti i oprema, najvažnija su imovina Partizanskog puta u stečaju koji se po treći put prodaje kao pravno lice sada po početnoj ceni od 82 miliona dinara.

Prodaju je oglasila Agencija za licenciranje stečajnih upravnika kao stečajni upravnik, a javno nadmetanje zakazano je za 21. septembar, objavljeno je danas.


KOJE DRŽAVNE FIRME ČEKAJU NOVOG VLASNIKA?
Stečaj je ove sedmice postao sinonim za gigante nekadašnje Jugoslavije. Beogradska industrija piva sa pozamašnom imovinom u centru glavnog grada, početkom nedelje je iz stečaja u kome je provela šest godina, prodata „Auto-Čačku” za samo 17,7 miliona evra, a čuvena „Mostogradnja”, zbog petogodišnje blokade računa i nemogućnosti plaćanja i zvanično je u stečaju, piše Politika.

Višegodišnji pokušaji prodaje ovih nekada uspešnih kompanija i zvučnih imena srpske privrede nisu urodili plodom, ali se spisak prodaja državnih preduzeća iz stečaja ovde ne završava. Pretpostavlja se da će bar polovina, od 70 firmi koliko ih čeka na prelazak u ruke privatnika, završiti u stečaju.

U Ministarstvu privrede ne licitiraju brojevima, ali naglašavaju da je pokretanje stečajnog postupka planirano za sva preduzeća koja nemaju održivu poslovnu aktivnost, odnosno ne izmiruju obaveze prema poveriocima i za koja ne postoji interes za privatizaciju, kao i drugim slučajevima predviđenim Zakonom o privatizaciji i Zakonom o stečaju.

Navode da nastoje da privedu postupak privatizacije kraju na šta ukazuje i činjenica da je u prethodnih pet godine privatizacioni portfelj smanjen sa oko 570 na 70 firmi. U tom periodu su privatizovani veliki giganti „Železara”, „Galenika”, RTB Bor i „PKB korporacija”, ali i druga manja preduzeća. Naglašavaju da je postupak privatizacije tokom prošle godine, usled pandemije virusa korona, privremeno bio usporen.

„Za određeni broj preduzeća u privatizacionom portfelju u ovom trenutku nije moguće objaviti javni poziv jer ima nerešenih zahteva za povraćaj imovine, određenih sudskih sporova ili nekih drugih imovinskopravnih problemi zbog kojih ne postoje uslovi u skladu sa zakonom da se oglasi njihova prodaja“ navode iz Ministarstva privrede.

Trenutno su u toku javni pozivi za privatizaciju tri firme, i to „Severtrans AD” Sombor, „Jadran AD” Nova Gajdobra i Krušik plastika AD” Osečina. Ostali kandidati za raspisivanje tendera u ovoj godini su „Petrohemija”, „Metanolsko-sirćetni kompleks” iz Kikinde, „Lasta”, Jugoslovensko rečno brodarstvo, Institut za vodoprivredu „Jaroslav Černi”, PIM „Ivan Milutinović”, izdavačke kuće „Prosveta” i „Rad”…

Posebna pažnja javnosti usmerena je na „Petrohemiju” jer se Srbija obavezala Međunarodnom monetarnom fondu da će naći kupca jedinog proizvođača petrohemijskih proizvoda u zemlji, polimera i sintetičkog kaučuka i na to je ova finansijska institucija u svakom svom izveštaju podseća. Sprovođenjem unapred pripremljenog plana reorganizacije, dugovi „Petrohemije” su konvertovani. Od gubitaša je postala dobitnik. Na kraju 2018. ostvarila je profit od 37,9 miliona dinara, ali je kraj 2019. dočekala sa gubitkom od 2,2 milijarde dinara.

Iz Ministarstva privrede napominju da se posle formiranja većinskog paketa akcija u vlasništvu države, očekuje da u narednom periodu Vlada Srbije donese odluku o modelu i metodu privatizacije „Petrohemije”, nakon čega će uslediti objava javnog poziva.

Za saobraćajno preduzeće „Lasta” za koje se spekulisalo da će tender biti raspisan u junu, jer već postoji zainteresovani kupac iz Rusije, iz ministarstva navode da je u toku kontrola privatizacione dokumentacije i dokumentacije u vezi sa postupkom vraćanja oduzete imovine. Ukoliko svi uslovi po Zakonu o privatizaciji budu ispunjeni, može se očekivati objava javnog poziva za privatizaciju do kraja godine, piše Politika.


Wizz Air Announces Four New Lines from Belgrade
The airline company Wizz Air has announced four new lines from Belgrade – to Barcelona in Spain, Billund in Denmark, Vaxjo in Sweden and Frankfurt in Germany.

The first flights are scheduled for December 2021.

Will Air will fly from Belgrade to Barcelona on Tuesdays and Saturdays, to Billund on Mondays, Wednesdays and Fridays, to Vaxjo on Wednesdays and Sundays and to Frankfurt on Tuesdays, Thursdays and Saturdays.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta