Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Kurs dinara danas 117,5776 za evro
BEOGRAD - Zvanični srednji kurs dinara prema evru danas iznosi 117,5776 dinara za evro, što je neznatna promena u odnosu na petak, objavila je Narodna banka Srbije.

Vrednost dinara prema evru ista je kao pre mesec i pre godinu dana i nepromenjena u odnosu na početak godine.


NE ZNATE IMATE LI AKCIJE I PARE NA RAČUNU? Ovde su odgovori na sve dileme
Ponovo su u fokusu besplatne akcije i to zbog nove dividende koju će akcionarima kompanija NIS isplatiti 31. avgusta. Imajući, međutim, u vidu da je prošlo više od 11 godina od momenta kada su gotovo svi punoletni građani dobili deonice od države, danas se akcija mnogi samo sećaju - bez detalja o tome da li su ih prodali, jesu li podizali novac od dividende, koliko bi danas mogli da imaju novca na računu i na kraju, u kojoj banci sve to mogu i da provere.
Za najveći broj građana, prava adresa za gotovo sva pitanja je Pošta. U ovoj banci možete da proverite da li, i koliko imate besplatnih akcija. Ovde možete da proverite i koliko one vrede. U Pošti možete i da prodate akcije, a sve što je potrebno jeste da tražite njihovu prodaju. Jedini potreban dokument jeste lična karta.

Treba reći i da ima građana i koji ceo posao sa besplatnim akcijama vode u svojoj matičnoj banci, a ako je tako, to je moralo da bude urađeno na njihov zahtev.

U dividendama 4.760 dinara
Što se tiče dividendi odnosno novca koje dobijate po osnovu akcija, uplatu od njih možete imati samo ukoliko deonice niste prodali. I sve o dividendama, dakle koliko novca imate na računu i kad je on uplaćivan, takođe možete saznati u Pošti.
U dividendama sada imate tačno 4.760 dinara i taj novac možete podići u Pošti! Toliko su nam, naime, kompanije NiS, Aerodrom i Telekom, tokom prethodnih nekoliko godina, i isplatile po osnovu akcija koje smo dobili od države.

Ukupno je bilo 24 isplate - najmanja je bila 20 para, a najveća 1.279 dinara. Prva isplata je bila u 2012. a poslednja u junu 2020. Nova je najavljena za 31. avgust kada ćemo od NIS - za pet akcija dobiti oko 26 dinara.

Ono što je važno znati kod isplate dividende, jeste da ukoliko podignete ovaj novac to ne znači da gubite akcije. Naprotiv, vi ste i dalje vlasnik akcija, i po osnovu njih svake godine možete računati na novu uplatu dividende. Odluku o isplati i visini dividende naravno donosi kompanija, a u zavisnosti od poslovanja i ostvarenih rezultata.

Pet akcija NIS, jedna Aerodroma, 31 Telekoma
Do sada smo dobili pet akcija NIS, jednu deonicu Aerodroma i 31 Telekoma.
Jedna akcija NIS na Beogradskoj berzi danas vredi 614 dinara, akcija Aerodroma 1.080 dinara. Akcijama Telekoma ne trguje se na berzi.

Akcije možete prodati takođe u "Pošti" i to davanjem naloga za prodaju. Treba , međutim, reći da prodajom akcija, gubite i akcije i pravo na dividendu.
Stiže i dividenda od NIS
Građani koji poseduju akcije kompanije NIS dobiće dividendu od 5,1 dinar za svaku deonicu, odnosno 25 dinara za pet akcija, koliko smo dobili od države pre deset godina. isplata je 31. avgusta.
Istina, mnogi će reći da to i nisu neke pare, ali treba reći da je u korona godini jako malo naftnih kompanija koje su zbog gubitaka i donosile dobre odluke za svoje akcionare.

NIS će akcionarima isplatiti ukupno nešto više od milijardu dinara. Kada će novac tačno biti uplaćan na račune još uvek nije poznato, ali se može reći da je NIS ranijih godina dividendu uvek isplaćivao u periodu od oktobra do novembra.

Ako niste prodali akcije već danas možete u Poštu po svojih 4.760 dinara.


Dolar prekinuo seriju rasta prema korpi valuta
Dolarski indeks, koji meri kretanje američke valute u odnosu na glavne rivale, oslabio je za 0,1 posto na 93,638 poena, ali je i dalje nedaleko od novembarskog rekorda od 93,734 boda koji je ponovo zabeležen prošlog petka.
LONDON - Dolar je prekinuo danas seriju rasta prema korpi rivala jer su investitori, podstaknuti zabrinutošću u vezi sa izgledima globalnog rasta, masovno počeli da unovčavaju profite od ulaganja u američku valutu nakon njenog prošlonedeljnog najvećeg skoka u više od dva meseca.

Primarni izvor zabrinutosti investora za rast svetskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) predstavlja širenje delta soja korona virusa, koje će se, prema očekivanjima, odraziri na rezultate evropskih izveštaja o proizvodnoj aktivnosti koji treba da budu uskoro objavljeni, prenosi Rojters.


Alta Pay dao ponudu za kompletno preuzimanje Alta banke
Većinski vlasnik ALTA banke, Alta Pay grupa, objavio je javnu ponudu za preuzimanje preostalih 36,1% akcija koje se nalaze u rukama manjiskih akcionara, saopštila je danas brokerska kuća Momentum. Ponuda je otvorena zaključno sa 13. septembrom, a akcionarima je ponuđena cena od 4.350 dinara po akciji, što je najviša cena po kojoj je ponuđač sticao akcije u poslednjih godinu dana.

Alta pay je, kako se navodi, postao dominantni akcionar Jubmes banke u maju 2019. godine kada je od države kupio 28,5% akcija po ceni od 7.207 dinara po akciji. Podsetimo, nedavno su za eKapiju iz Alta pay group najavili da nameravaju da kupi sve akcije Alta Banke.

Aktuelna ponuda čini oko 31% knjigovodstvene vrednosti akcije na kraju juna ove godine.

Na ponuđenoj ceni od 4.350 dinara tržišna kapitalizacija banke iznosi 1,25 milijardi dinara ili 10,7 mil EUR.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta