Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Privredni rast u evrozoni će do kraja godine preći nivo pre pandemije
Predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard ocenila je da bi ekonomska aktivnost u evrozoni do kraja godine trebalo da "pređe svoj prepandemijski nivo".

Oporavak privrede je u stalnom porastu ali bi delta soj virusa mogao da "odloži potpuno otvaranje", rekla je Lagard novinarima.

Evropska centralna banka danas je povećala prognozu rasta BDP-a u 19 zemalja evrozone za 2021. godinu u kontekstu privrednog oporavka posle pandemije, i ocenila da je rast cena ipak privremen.

Ta monetarna institucija predviđa privredni rast od 5% u 2021. godini, u odnosu na 4,6% koliko je bilo prognozirano prilikom poslednje objave u junu. Banka takođe očekuje u 2021. godini inflaciju od 2,2% u odnosu na 1,9% koliko je prognozirano u junu. Taj rast će, prema tome, preći srednjoročni cilj institucije od 2% inflaciije.

Međutim, rast cena je "uglavnom privremen" rekla je Lagard, dodajući da ona nazire i znake koji ukazuju da bi rast cena mogao da bude trajniji.

Prema banci, inflacija bi trebalo da uspori 2022. godine na 1,7%, a zatim na 1,5% 2023. godine.

Uz takve privredne pokazatelje ECB je odlučila da blago ublaži svoje mere za vanrednu podršku privredi uvedene početkom zdravstvene krize a koje su se odnosile na otkup duga.

- Oporavak se zasniva na uspehu kampanje vakcinacije u Evropi što je omogućilo znatno ponovno otvaranje privrede - rekla je Lagard.

Stručnjaci ECB su malo smanjili, sa 4,7% na 4,6%, svoje predviđanje privrednog rastra za 2022. godinu i ostavili nepromenjeno na 2,1% predviđanja rasta za 2023.

Skok inflacije se objašnjava porastom cena nafte i pritisaka na troškove koji proizilaze iz privremenih nestašica materijala i opreme, rekla je Lagard ali je i dodala da bi trebalo te nestašice da se savladaju u prvom polugodištu 2022. godine.


Tender for expansion of 26 toll ramps throughout Serbia announced by Roads of Serbia
Highlight an article Print out the news srpski deutschTender for expansion of 26 toll ramps throughout Serbia announced by Roads of Serbia - Value RSD 5.2 billion
IllustrationIllustration (Photo: bibiphoto/shutterstock.com)
PE Roads of Serbia have announced a tender for the design and works on the expansion of 26 toll ramps on the highways Belgrade-Subotica, Belgrade-Sid and Belgrade-Nis.

All toll ramps will also receive new toll collection equipment, video surveillance and alarm systems with panic buttons.

The estimated value of the entire deal is RSD 5.2 billion, and the tender is open until October 11.

B. P.


Putevi Srbije raspisali tender za proširenje 26 naplatnih rampi širom Srbije
Putevi Srbije raspisali su tender za projektovanje i radove na proširenju 26 naplatnih rampi na auto-putevima Beograd-Subotica, Beograd-Šid i Beograd-Niš.

Sve naplatne rampe dobiće i novu opremu za naplatu putarine, video nadzor i alarmne sisteme sa panik tasterima.

Procenjena vrednost celog posla je 5,2 milijarde donara, a tender je otvoren do 11. oktobra.


Dinar-to-euro exchange rate at RSD 117.5641
The Serbian dinar’s official median exchange rate against the euro is 117.5641 dinars for one euro on Friday, the same as on Thursday, the National Bank of Serbia said.
BELGRADE – The Serbian dinar’s official median exchange rate against the euro is 117.5641 dinars for one euro on Friday, the same as on Thursday, the National Bank of Serbia said.

The dinar is steady against the euro m-o-m, y-o-y and relative to the beginning of the year.

The dinar’s indicative exchange rate against the dollar was steady at 99.4957 dinars for one dollar on Thursday.

The dinar was up by 0.6 pct against the dollar m-o-m and steady y-o-y, declining by 3.9 pct relative to the beginning of the year.


Optimizam na svetskim berzama posle razgovora Bajden-Si
Cene akcija na terminskom trgovanju u SAD beleže dobitak od 0,3 procenta, što nagoveštava da će redovna trgovinska sesija na Vol Stritu početi u visokom plusu.
LONDON/HONG KONG - Globalne berze su danas u usponu a dolar u padu, pošto je vest o telefonskom razgovoru između predsednika Kine i SAD, Si Đinpinga i DŽoa Bajdena, ulila dozu optimizma tržišnim akterima.

Američki predsednik i njegov kineski kolega razgovarali su sinoć 90 minuta, prvi put u poslednjih sedam meseci, o potrebi da se izbegne da se tržišno rivalstvo između dve najveće svetske ekonomije pretvori u sukob.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta