Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Sve više upita nemačkih firmi za investicije u Srbiju
Direktor Nemačko-srpske privredne komore (AHK Srbija) Frank Aleter izjavio je danas da su se od 2011. ili 2012. godine udvostručile nemačke investicije u Srbiji, da sve imaju sve više upita kompanija iz Nemačke za ulaganje u našu zemlju, kao i da će i nakon odlaska Angele Merkel sa čela nemačke vlade ostati dobri ekonomski odnosi dve zemlje.

- Možemo da primetimo da imamo sve veće upite nemačkih preduzeća koje traže informacije i istražuju tržište u Srbiji, što potvrđuje i Razvojna agencija Srbije i sa njima jako dobru saradnju - rekao je Aleter za TV Tanjug.

Dodao je da će se tek u narednom periodu videti šta će od toga sve biti realizovano, s obzirom je potrebno bar dve godine da se donese odluka o pokretanju proizvodnje u inostranstvu.

Aleter je kazao da je AHK Srbija u maju sprovela anketu kod nemačkih preduzeća, koja je pokazala da bi 90% ispitanih preduzeća ponovo investiralo u Srbiji, kao i da kao izazove vide obezbeđivanje stručne radne snage.

Naglasio je da je Srbija uvođenjem dualnog obrazovanja po nemačkom i austrijskom modelu pre dve godine napravila vrlo važan korak.

Na pitanje da li treba da nas plaši odlazak Angel Merkel u političku penziju ili su se naše privrede već toliko povezale da je taj politički deo manje bitan u ekonomskom kretanju napred, Aleter je kazao da su, ipak, politički odnosi dve zemlje esencijalni, kao i međudržavni ugovori koji olakšavaju trgovinu i privrednu.

Kaže da u Srbiji ima oko 400 nemačkih preduzeća koja zapošljavaju 70.000 ljudi, kao i da ukupne nemačke investicije iznose 3,1 mlrd EUR.

- Potrebno je da postoje stabilnost i međudržavni ugovori koji omogućavaju slobodnu trgovinu. Iako Merkel neće biti ubuduće na čelu nemačke vlade, postoje važni ugovori na bilateralnom nivou i u političkoj sferi, što je jako bitno nemačkim investitorima. Mi ih stalno obaveštavamo o tome. I dugoročno gledano, tu se ništa neće promeniti - naveo je Aleter.

Istakao je da je važno da se Srbija pozicionirala kao pouzdan partner.


Srbija ove godine očekuje privredni rast od 6,5 odsto
Ministar finansija je u razgovoru sa regionalnom direktorkom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za centralnu i jugoistočnu Evropu Šarlotom Ruh o ekonomskim rezultatima koje je Srbija postigla u prethodnom periodu, rekao da se ove godine očekuje privredni rast od 6,5 odsto, i to prema konzervativnim procenama.
BEOGRAD - Ministar finansija Siniša Mali razgovarao je danas sa regionalnom direktorkom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za centralnu i jugoistočnu Evropu Šarlotom Ruh o projektima koji se realizuju u Srbiji uz podršku te finansijske institucije, kao i o makroekonomskim rezultatima naše zemlje.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Mali je rekao da projekti koji se realizuju u saradnji sa EBRD teku po planu, i da je Srbija veoma posvećena njihovoj realizaciji.


Dinar-to-euro exchange rate at RSD 117.5630
The Serbian dinar’s official median exchange rate against the euro is 117.5630 dinars for one euro on Tuesday, the same as on Monday, the National Bank of Serbia said.
BELGRADE – The Serbian dinar’s official median exchange rate against the euro is 117.5630 dinars for one euro on Tuesday, the same as on Monday, the National Bank of Serbia said.

The dinar is steady against the euro m-o-m, y-o-y and relative to the beginning of the year.

The dinar’s indicative exchange rate against the dollar remained steady at 99.6128 dinars for one dollar on Monday.

The dinar was up by 0.5 pct against the dollar m-o-m and down by 0.4 pct y-o-y, declining by 4.0 pct relative to the beginning of the year.


EU prodala dodatne obveznice kako bi podržala privredu
Evropska komisija je danas, kroz prodaju četvrte serije EU obveznica, prikupila dodatnih 9 mlrd EUR za podršku privrednom oporavku od krize koronavirusa i njenih posledica.

Zaključno sa današnjom transakcijom, Komisija je kroz prodaju zajedničkih EU obveznica prikupila 54 milijardi evra u okviru paketa za oporavak "Nova generacija EU".

U toku 2021. godine EK očekuje da će prikupiti oko 80 milijardi evra iz obveznica, a novac će biti na raspolaganju članicama EU za potrebe saniranja ekonomskih posledica koje je pandemija Kovid-19 i obnovu privrednog rasta.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta