Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Guverner NBS: "Nastavak politički ostrašćenih izjava o inflaciji"
Za razliku od Češke gde je bazna komponenta inflacije u avgustu iznosila 4,8 odsto, u Srbiji je bazna inflacija u avgustu iznosila 1,8 procenata, što ukazuje na odsustvo trajnijih inflatornih pritisaka i što potvrđuje ocenu da je aktuelna viša inflacija privremenog karaktera.
BEOGRAD - Guverner NBS Jorgovanka Tabaković saopštila je sinoć povodom pisanja pojedinih medija i, kako je navela, nastavka politički ostrašćenih i senzacionalističkih izjava o kretanjim inflacije u Srbiji, da je međugodišnja inflacija u avgustu iznosila 4,3 odsto, što je, kako je istakla, manje od međugodišnje inflacije u većini zemalja centralne i jugoistočne Evrope koje se nalaze u istom režimu monetarne politike.

„Merena na isti način i istom metodologijom koju primenjuju sve zemlje Evrope, međugodišnja inflacija u avgustu je u Mađarskoj iznosila 4,9%, u Rumuniji 5,3%, dok je u Poljskoj dostigla nivo od 5,5% sa tendencijom da dostigne i nivo od 6% prema oceni pojedinih analitičara. Neznatno nižu međugodišnju inflaciju od Srbije u avgustu imala je jedino Češka, gde je međugodišnja ukupna inflacija iznosila 4,1%", saopštila je Tabaković.


Srednji kurs dinara danas 117,5662
Indikativni kurs dinara prema dolaru je nastavio mirovanje u sredu na nivou 99,4638 dinara za dolar.
BEOGRAD - Dinar će danas prema evru vredeti isto kao i u sredu, pa će zvanični srednji kurs iznositi 117,5662 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Vrednost dinara prema evru biće ista kao pre jednog meseca, kao i pre godinu dana, i nepromenjena u odnosu na početak godine.


Česi preuzimaju deo zrenjaninske Beohemije
Kompanija Beohemija, u vlasništvu Preston Holdinga, koja je jedan od lidera u proizvodnji deterdženata i kućne hemije na prostoru jugoistočne Evrope, prepoznata je kao kapitalna investicija od strane češke holding kompanije, kažu u PKS.
BEOGRAD - Češka kompanija Central European Industries potpisaće danas ugovor o preuzimanju udela zrenjaninske Beohemije od Preston Holdinga iz Srbije, najavila je Privredna komora Srbije.

Ugovor će biti potpisan u Privrednoj komori Srbije u Beogradu.


Dinar-to-euro exchange rate at RSD 117.5662
The Serbian dinar’s official median exchange rate against the euro is 117.5662 dinars for one euro on Thursday, the same as on Wednesday, the National Bank of Serbia said.
BELGRADE – The Serbian dinar’s official median exchange rate against the euro is 117.5662 dinars for one euro on Thursday, the same as on Wednesday, the National Bank of Serbia said.

The dinar is steady against the euro m-o-m, y-o-y and relative to the beginning of the year.

The dinar’s indicative exchange rate against the dollar remained steady at 99.4638 dinars for one dollar on Wednesday.

The dinar was up by 0.2 pct against the dollar m-o-m and down by 0.2 pct y-o-y, declining by 3.8 pct relative to the beginning of the year.


Er Srbija ponovo leti iz Kraljeva za Beč
Er Srbija će letove iz Kraljeva obavljati regionalnim ATR72 turboprop avionom.
BEOGRAD - Nacionalna avio-kompanija, Er Srbija, 12. oktobra će ponovo uspostaviti letove na relaciji između Kraljeva i Beča.

Letovi sa Aerodroma Morava ka austrijskoj prestonici obavljaće se dva puta nedeljno, utorkom i četvrtkom, do 30. decembra, saopštila je kompanija.


Aukcija prevremenog otkupa trogodišnje obveznice zakazana za 20. septembar
Saldiranje aukcije je 22. septembra.
BEOGRAD - Uprava za javni dug objavila je da je za 20. septembar zakazana aukcija prevremenog otkupa trogodišnje državne obveznice emitovane 15. januara 2019. godine, koja dospeva 17. januara 2022. godine, po kuponskoj stopi od 3,75 odsto.

Planirani obim otkupa je 10 milijardi dinara.


Udruženje naftnih kompanija Srbije spremilo predloge za izmenu akcizne politike
"Na čitavu stvar ne gledamo jednostrano, tako da ćemo predložiti izmene koje će srednjoročno i dugoročno doprineti rastu budžetskih prihoda", kaže generalni sekretar Udruženje naftnih kompanija Srbije (UNKS) Tomislav Mićović.
BEOGRAD - Udruženje naftnih kompanija Srbije pripremilo je nekoliko mogućnosti za izmenu akcizne politike, kako bi se, kako kažu, pre svega rasteretila privreda, ali i iskoristili raspoloživi potencijali za povećanje prometa goriva.

Srbija je davno zrela za preispitivanje politike akciznog oporezivanja energenata, kažu u UNKS, koje je nedavno predstavio svoje predloge Ministarstvu finansija.


Ove godine imaćemo privredni rast 6,5 odsto
"Važan je i podatak da je naš kumulativni rast od 2017. godine, kada je završena fiskalna konsolidacija, do ove godine iznosio 17,2 odsto. U istom periodu Hrvatska je imala kumulativni rast od 5,4 odsto, Severna Makedonija 6,4 odsto, Crna Gora 8,4 odsto, Bosna i Hercegovina devet procenata i Albanija 11,4 odsto", naveo je Mali.
BEOGRAD - Srbija je za prvih šest meseci ove godine imala stopu privrednog rasta od 7,6 odsto i očekujemo da ćemo biti među prve tri zemlje u Evropi po brzini rasta i dinamici oporavka, naveo je ministar finansija Siniša Mali.

On je u tekstu pisanom za jubilarni broj "Blica" istakao da se očekuje da će privredni rast za celu godinu iznositi najmanje 6,5 odsto.


Serbia to have 6.5 pct growth in 2021
Serbia saw 7.6 pct economic growth in the first six months of this year and we expect to be one of the top three European countries in terms of growth rate and the pace of recovery, says Serbian Finance Minister Sinisa Mali.
BELGRADE – Serbia saw 7.6 pct economic growth in the first six months of this year and we expect to be one of the top three European countries in terms of growth rate and the pace of recovery, says Serbian Finance Minister Sinisa Mali.

In an article published by Blic on Thursday, Mali noted that the 2021 growth rate was expected to be at least 6.5 pct.

“What is also important is the information that our cumulative growth since 2017, when the fiscal consolidation was completed, has been 17.2 pct. In the same period, Croatia has had cumulative growth of 5.4 pct, North Macedonia had 6.4 pct growth, Montenegro had 8.4 pct growth, Bosnia and Herzegovina had 9 pct growth and Albania had 11.4 pct growth,” Mali said.

He said pensions, wages and the minimum income were due to rise in 2022.

Mali also said FDI in Serbia in the first seven months of this year totalled 2.72 bln dinars and was up by around 30 pct relative to the same period of last year.

He said around 430 bln dinars of budget funds - or around 7.2 pct of GDP – had been set aside for capital investments in 2021.

(1 euro = 117.5 dinars)


Đogović: Inflacija će se smiriti na jesen 2022.
Inflacija u Srbiji je posledica globalnog rasta cena zbog pokretanja ekonomije, posle udarnog talasa pandemije korona virusa i smiriće se na jesen 2022. godine, rekao je danas ekonomista Saša Đogović.

- Rast cena u svetu, pa i u Srbiji podstaknut je rastom tražnje zbog pokretanja ekonomije, zbog čega su povećane i cene nafte i transporta. Istovremeno rastu i cene primarnih poljoprivrednih proizvoda zbog loših vremenskih prilika i pada proizvodnje, a inflacija će se smiriti na jesen sledeće godine kada se stabilizuju tražnja i cena nafte", rekao je Đogović za Betu.

On je kazao da je suša u Srbiji smanjila proizvodnju primarnih poljoprivrednih proizvoda i hrane, da je, na primer u Švajcarskoj, kiša uništila pšenicu, a zajednička posledica je smanjena ponuda i poskupljenje.

Dodao je da ovogodišnja inflacija nije bolest srpske privrede, već da je okidač za rast cena u svetu bila pandemija koja je najpre oborila, a zatim pokrenula tražnju.

Međugodišnja inflacija u Srbiji je, kako je saopštila Narodna banka, u avgustu iznosila 4,3% i manja je od međugodišnje inflacije u većini zemalja centralne i jugoistočne Evrope - u Mađarskoj je iznosila 4,9%, u Rumuniji 5,3%, a u Poljskoj 5,5%. Neznatno nižu međugodišnju inflaciju od Srbije u avgustu imala je jedino Češka, gde je međugodišnja ukupna inflacija iznosila 4,1%.

Đogović je rekao da je inflacija u Srbiji porasla jer "nije izolovano ostrvo" i da ne treba očekivati novo "zamrzavanje" tražnje zbog razbuktavanja pandemije jer svetske ekonomije ne planiraju novo zatvaranje i oteženo i smanjeno poslovanje privrede, već pribegavaju raznim modelima obuzdavanja infekcije korona virusa.

Mnoge zemlje u svetu, kako je rekao, pribegavaju stimulaciji vakcinacije i uvođenju raznih potvrda kojima se ograničava kretanje nevakcinisanih građana, ali ne planiraju novo zaustavljanje ekonomije.

"Vlada Srbije i Krizni štab loše upravljaju zdravstvenom situacijom i donose mere kako kome odgovara, što nepovoljno deluje na poslovanje u privredi", rekao je Đogović.

Ocenio je da država može jedino da, radi smirivanja rasta cena pojedinih prehrambenih proizvoda, interveniše i plasira robu na tržište iz robnih rezervi, čime bi se povećala ponuda i zaustavio rast cena.

- Moguće je, na primer, izneti jestivo ulje iz robnih rezervi i zaustaviti rast cene tog ili nekog drugog proizvoda - rekao je Đogović.


Air Serbia re-establishes the Kraljevo-Vienna route
Air Serbia will re-establish flights between Kraljevo and Vienna on October 12. Flights from Morava Airport to the Austrian capital will operate twice a week, on Tuesdays and Thursdays, until December 30.

- We are glad that we will provide passengers from central and western Serbia with a direct route to Vienna from our third airport in Serbia. Our goal is to facilitate the organization of travel in the coming period and provide a traditionally good service, something our passengers can expect on all destinations to which we fly - said Bosko Rupic, senior sales manager at Air Serbia.

The flights from Morava Airport to Vienna were established for the first time on December 17, 2019. The Serbian national air carrier will operate flights from Kraljevo with the ATR-72 turboprop plane. Airline tickets are already available for sale. More information on the activities of the Serbian national airline can be found on the webpage of Air Serbias Media Center.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta