Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Srednji kurs danas 117,5653 dinara za evro
Indikativni kurs dinara prema dolaru je nastavio mirovanje u četvrtak na nivou 99,9875 dinara za dolar.
BEOGRAD - Dinar će danas prema evru vredeti isto kao i u četvrtak, pa će zvanični srednji kurs iznositi 117,5653 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Vrednost dinara prema evru biće ista kao pre mesec, kao i pre godinu dana, i nepromenjena u odnosu na početak godine.


Srbija emitovala prvu zelenu evroobveznicu u iznosu od 1 mlrd EUR
Prva zelena evroobveznica u Srbiji emitovana je u iznosu od 1 mlrd EUR sa rokom dospeća od sedam godina i kuponskom stopom od 1,00%, najnižom do sada postignutom na međunarodnom tržištu. Istovremeno, sa emisijom zelene evroobveznice, emitovana je i petnaestogodišnja evroobveznica u iznosu od 750 mil EUR, sa godišnjom kuponskom stopom od 2,05%, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva finansija.

Dodaje se da je emisijom obveznica "Republika Srbija se svrstala u red retkih evropskih zemalja koje su na međunarodnom finansijskom tržištu emitovale zelene evroobveznice, a koje su namenjene isključivo za finansiranje ekološki prihvatljivih projekata".

- Visok nivo tražnje omogućio je Srbiji da obezbedi povoljne kamatne stope za obe emitovane evroobveznice. Ukupna tražnja iznosila je preko 6 mlrd EUR od strane više od 200 investitora, što je tokom današnje aukcije omogućilo smanjenje kamatne stope za 0,35 procentna poena na zelenoj, sedmogodišnjoj, obveznici i 0,30 procentna poena na petnaestogodišnjoj obveznici. Tome su prethodili višednevni razgovori delegacije Republike Srbije sa velikim brojem investitorima iz čitavog sveta - ističe se u saopštenju.

Delegacija je još jednom predstavila Srbiju kao novu investicionu destinaciju za investitore koji isključivo ulažu u zelene projekte, i time diversifikovala investitorsku bazu.

Ministar finansija Siniša Mali je istakao da je država posvećena povećanju ulaganja u ekologiju i zaštitu životne sredine, kao i obezbeđivanju najpovoljnijih sredstava za zelene projekte iz novih izvora finansiranja, kao što je tržište zelenih obveznica.

- Republika Srbija je, hrabro izašla na međunarodno tržište kapitala i ponudila svoju zelenu obveznicu, u vrednosti od jedne milijarde evra, iako je tražnja bila mnogo veća. Zahvaljujući velikom interesovanju kamatna stopa na zelenoj obveznici je smanjena za čak 20% u odnosu na početnu, što dokazuje opravdanost odluke o emisiji ovakve vrste obveznica.To su sredstva koja će biti iskorišćena za projekte iz tzv. zelene agende i ovo je još jedan pokazatelj opredeljenosti i posvećenosti Srbije zelenim projektima i povećanju ulaganja u ekologiju. To je i važan signal za investitore da nastojimo da jačamo svoje kapacitete i ulažemo u zaštitu životne sredine - naveo je Mali.

On je dodao da se tržište zelenih obveznica u poslednjih nekoliko godina rapidno razvija sa ciljem da se obezbedi finansiranje projekata koji doprinose ekološkoj održivosti u najširem smislu. "Svake godine se u celom svetu, a ni Srbija nije izuzetak, sve više ulaže u ekologiju i zaštitu životne sredine i investitori su to prepoznali", objasnio je ministar.

- Sredstva od izdatih zelenih obveznica koristiće se i za finansiranje i refinansiranje troškova vezanih za izgradnju postrojenja za prečišćavanje vode za piće i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, za izgradnju metroa i moderne železnice, zaštitu od poplava, očuvanje biodiverziteta, kontrolu i prevenciju zagađenja, prikupljanje, preradu i reciklažu otpada, energtetsku efikasnost i obnovljive izore energije. Ova sredstva će biti strogo kontrolisana i ne mogu se koristiti u druge namene, što jasno govori o našoj posvećenosti ekologiji - naveo je ministar Mali.

On je istakao da, uprkos pandemiji, Srbija obezbeđuje sredstva za nove investicije koje se odnose na oblast zaštite životne sredine.

- Ponosni smo što smo lideri u regionu, a i šire, i što smo uspeli da pripremimo Okvirni dokument za izdavanje zelenih obveznica, obezbedili pozitivno mišljenje nezavisnog verifikatora i hrabro izašli na međunarodno finansijsko tržište. Samo par dana pre nego što je Srbija objavila Okvirni dokument za izdavanje zelenih obveznica, Evropska unija je objavila svoj Okvirni dokument kojim promoviše izdavanje zelenih obveznica u iznosu od 250 mlrd EUR za svoje projekte, što još jednom pokazuje da idemo u korak sa svetom - naveo je Mali.

Zelena tranša emitovana je u skladu sa strateškim planom Vlade o ulaganju dodatnih sredstava za finansiranje projekata u oblastima zaštite životne sredine i ublažavanja klimatskih promena. Pomoći će da se unapredi energetska efikasnost, sistem upravljanja otpadom i da se obezbedi što racionalnija upotreba, pre svega, obnovljivih izvora energije.

Najveći deo sredstava prikupljenih emisijom druge tranše evroobveznice, biće iskorišćen za ono što je najurgentnije u ovom trenutku, a to je da se otplate dugovi koji su nasleđeni iz prošlosti.


Aerodromima Srbije odobrena državna pomoć od 670 miliona dinara
Komisija za konotrolu državne pomoći odobrila je državnu pomoć od 670 miliona dinara preduzeću Aerodromi Srbije, za upravljanje aerodormom Konstantin Veliki u Nišu, objavio je magazin Nova ekonomija pozivajući se dokumente državnih institucija.

Davalac državne pomoći je, kako se navodi u rešenju, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a iz budžeta Srbije u prethodnoj godini društvu Aerodromi Srbije dodeljena je subvencija u ukupnom iznosu od 670 miliona dinara.

Od te sume, subvencije za upravljanje aerodromom Konstantin Veliki u Nišu iznosi 335 miliona dinara.

Komisija je, prema medijskim navodima, ocenila da državna pomoć niškom aerodromu u 2020. godini predstavlja naknadu za obavljanje "delatnosti od opšteg ekonomskog interesa".

Komisija je u martu pokrenula prethodni postupak u vezi dodele sredstava Aerodoromima Srbije, kako bi utvrdila postojanje potrebe za subvencijom, ali i ocenila usklađenost državne pomoći sa važećim propisima i preuzetim obavezama.

Aerodromi Srbije su u 2020. godini ostvarili negativan neto rezulatat (-119,9 miliona dinara), dok su godinu pre bili u plusu za 32,6 miliona dinara.

Preduzeće Aerodromi Srbije osnovani su 2016. godine, a ta firma upravlja aerodromom Morava u Kraljevu i aerodromom Konstantin Veliki u Nišu.


Dinar-to-euro exchange rate at RSD 117.5653
The Serbian dinar’s official median exchange rate against the euro is 117.5653 dinars for one euro on Friday, the same as on Thursday, the National Bank of Serbia said.
BELGRADE – The Serbian dinar’s official median exchange rate against the euro is 117.5653 dinars for one euro on Friday, the same as on Thursday, the National Bank of Serbia said.

The dinar is steady against the euro m-o-m, y-o-y and relative to the beginning of the year.

The dinar’s indicative exchange rate against the dollar remained steady at 99.9875 dinars for one dollar on Thursday.

The dinar was down by 0.1 pct against the dollar m-o-m and remained steady y-o-y, declining by 4.3 pct relative to the beginning of the year.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta