Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
JUGOREMEDIJA PRODATA IZ 14. POKUŠAJA Novi vlasnik već raščišćava krug i priprema pogone
Društvo za projektovanje, proizvodnju, usluge, kontrolu kvaliteta i inženjering Konvar iz Beograda novi je vlasnik zrenjaninske fabrike lekova Jugoremedija. Kako se navodi, Konvar je Jugoremediju kupio od Investicionog fonda APS, tačnije firme Project one, koja je prošle jeseni kupila fabriku lekova za 3,1 mil EUR.


Project one je u međuvremenu oglasio prodaju Jugoremedije za 5,5 mil EUR i bilo je više zainteresovanih ulagača, među njima i novosadska firma Union medik koja je jedno vreme iznajmljivala ovaj pogon i tu proizvodila lekove.

Podaci o novom vlasniku registrovani su u APR-u, a izmene Statuta evidentirane su 14. juna, dok je preuzimanje fabrike nedavno počelo.

Prema saznanjima medija, u toku je raščišćavanje fabričkog kruga u Zrenjaninu i priprema pogona. Na pitanja o daljim planovima u firmi Konvar još nisu imali komentar, dok je stečajni upravnik Jugoremedije Radovan Savić rekao da su počeli ozbiljni radovi na pripremi fabrike, piše Danas.

- Ne koristim više kanceariju u Jugoremediji, ali ima još uvek stečajnih obaveza. U toku su dve parnice, sa dvostrano teretnim ugovorima vrednosti preko 200 miliona dinara. To su obaveze stečajne mase, iz koje bi trebalo i zaposleni da se namire - kazao je Savić za Danas.

FOTO: V. LALIĆ / RAS SRBIJA

Stečaj u zrenjaninskoj Jugoremediji uveden je u decembru 2012. godine a bankrotstvo proglašeno u novembru 2016. godine. Organizovano je 14 prodaja.

Odbor poverilaca je tokom 2017. i 2019. godine dao saglasnost da se prodaja stečajnog dužnika kao pravnog lica obavi metodom neposredne pogodbe. Tek u avgustu 2020. godine Jugoremedija je dobila novog vlasnika, kada je fabriku kupio investicioni fond za 364,5 miliona dinara i pobedio u nadmetanju.

Kupljena je kao stečajni dužnik i kao pravno lice, nakon čega je Privredni sud u Zrejaninu obustavio stečajni postupak, piše Danas.


Dinar-to-euro exchange rate at RSD 117.5629
The Serbian dinar’s official median exchange rate against the euro is 117.5629 dinars for one euro on Wednesday, the same as on Tuesday, the National Bank of Serbia said.
BELGRADE – The Serbian dinar’s official median exchange rate against the euro is 117.5629 dinars for one euro on Wednesday, the same as on Tuesday, the National Bank of Serbia said.

The dinar is steady against the euro m-o-m, y-o-y and relative to the beginning of the year.

The dinar’s indicative exchange rate against the dollar dropped by 0.1 pct to 99.1423 dinars for one dollar on Tuesday.

The dinar was up by 0.3 pct against the dollar m-o-m and by 0.4 pct y-o-y, declining by 3.5 pct relative to the beginning of the year.


Akcije na svetskim berzama potonule, dolar se oporavio
Svetski indeks tržišta kapitala MSCI pao je danas za četvrtinu procenta posle sedam danas uzastopnog rasta, izveštava Rojters.
LONDON/HONG KONG - Svetska tržišta akcija, uključujući i evropska, pala su sa rekordnih nivoa dostignutih u utorak, usled obazrivosti u pogledu tempa globalnog ekonomskog oporavka, dok je dolar ojačao na jednonedeljni maksimum jer su investitori počeli da smanjuju izloženost prema rizičnijoj imovini.

Na tržištima je opet preovladala zabrinutost zbog mogućih negativnih ekonomskih efekata od rasta broja zaraženih delta sojem korona virusa, nakon što su prilagodljive politike centralnih banaka i optimizam zbog ponovnog otvaranja ekonomija pogurali prethodnih dana berze širom sveta do rekordnih vrednosti.


BELEX indeksi bez promene, obveznice katapultirale promet
Na tržištu akcija je ponovo dominirala Komercijalna banka, čija je preferencijalna akcija dodatno ojačala za preko 0,7 posto na 2.015 dinara i ostvarila promet od oko 1,8 miliona dinara.
BEOGRAD - Trgovanje državnim obveznicama Srbije katapultiralo je danas ukupan promet na Beogradskoj berzi na 533,5 miliona dinara (4,5 miliona evra), dok indeksi nisu beležili promenu vrednosti.

Indeks BELEX 15 je stagnirao na nivou od 802,38 poena, a BELEXlajn je registrovao zanemarljivu negativnu korekciju na 1.703,47 poena.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta