Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Nafta poskupela 5% prošle nedelje
Cene nafte su nastavile rast na azijskom trgovanju zbog poremećaja isporuka iz Kazahstana i Libije, koji su nadvladali procene da će brzo globalno širenje omikron soja korona virusa ukočiti rast potražnje za gorivom i rezultirati viškom ponude na tržištu.

Evropska nafta Brent je poskupela za 24 centa ili 0,3%o, na 81,99 USD po barelu na trgovanju u 7:30 po srednjoevropskom vremenu, dok je cena američke nafte WTI porasla za 22 centa, takođe za 0,3%, na 79,12 USD po barelu, izveštava Reuters.

Cene nafte su prošle nedelje porasle za 5%zbog protesta u Kazahstanu koji su poremetili železnički transport i pogodili proizvodnju na najvećem naftnom polju Tengiz, kao i zbog redovnog remonta naftovoda u Libiji, što je uticalo na pad pumpanja na 729.000 barela dnevno sa prošlogodišnjih visokih 1,3 miliona barela dnevno.

Najveća kazahstanska mešovita naftna kompanija Tengizševroil (TCO) postepeno povećava proizvodnju kako bi dostigla normalan obim produkcije na polju Tengiz, nakon što su protesti ograničili pumpanje poslednjih dana, saopštio je operater Ševron u nedelju.

Zapadni analitičari za tržište nafte takođe spekulišu oko navodno mogućeg napada Rusije na Ukrajinu, što bi, kako kažu, moglo da poremeti izvoz ruske sirove nafte u Evropu i dodatno pogura naviše cene "crnog zlata".

Podršku cenama nafte pruža i rastuća globalna tražnja i manje povećanje ponude od očekivane iz Organizacije zemalja izvoznica nafte, Rusije i saveznika, iliti grupe OPEK+.

Proizvodnja nafte u zemljama članicama OPEK-a je u decembru porasla za 70.000 barela dnevno u odnosu na prethodni mesec, što je znatno ispod količine od 253.000 barela dnevno koliko im je sporazum alijanse OPEK+ dozvoljavao da povećaju.


Javni dug Srbije 56,4 posto BDP-a na kraju novembra 2021. godine
Javni dug je na početku 2021. godine, u januaru, iznosio 27,14 milijardi evra, a njegov udeo u BDP-u je bio 51,2 procenta, pokazuju podaci iz tabele Ministarstva finansija.
BEOGRAD - Javni dug Srbije iznosio je 29,89 milijardi evra na kraju novembra 2021. godine, što je činilo 56,4 posto bruto domaćeg proizvoda zemlje, prema podacima objavljenim na veb sajtu MInistarstva finansija.

Novembarski iznos javnog duga je u nominalnom iznosu porastao za 281 million evra u odnosu na prethodni mesec, a njegov udeo u BDP-u je veći za 0,5 procentnih poena nego u oktobru kada je iznosio 55,9 posto.


Dinar-to-euro exchange rate at RSD 117.5826
The Serbian dinars official median exchange rate against the euro is 117.5826 dinars for one euro on Monday, the same as on Thursday, the National Bank of Serbia said.
BELGRADE - The Serbian dinars official median exchange rate against the euro is 117.5826 dinars for one euro on Monday, the same as on Thursday, the National Bank of Serbia said.

The dinar is steady against the euro m-o-m, y-o-y and relative to the beginning of the year.

The dinars indicative exchange rate against the dollar was up by 0.1 pct to 103.9175 dinars for one dollar on Thursday.

The dinar was up by 0.1 pct against the dollar m-o-m, down by 7.7 pct y-o-y and steady relative to the beginning of the year.


Kruševačka "Duga komerc" u stečaju ponuđena na prodaju za 27 miliona dinara
"Duga komerc" prodaje se prvi put a javno nadmetanje zakazano je za 14. februar.
KRUŠEVAC - Kruševačka "Duga komerc" u stečaju ponuđena je na prodaju kao pravno lice za 27 miliona dinara, objavio je danas stečajni upravnik.

Pored objekta za preradu sokova na 1,1 hiljada kvadratnih metara u katastarskoj opštini Lazarica, najvažnija imovina Duge su magacin, više pomoćnih zgrada, dve građevinske parcele i pokretna imovina.


Air Serbia uskoro preuzima prvi turboelisni avion ATR72-600
Air Serbia će uskoro preuzeti prvi od nekoliko aviona ATR72-600. Prvi od nekoliko turboelisnih aviona trenutno obavlja probne letove u Tuluzu.

Avion nije potpuno nov, proizveden je 2015. godine. Do sada je leteo za malezijskog avio-prevoznika Firefly, a bio je uskladišten između 2016. i 2019. godine. Tada je njime upravljala slovenačka kompanija Amelia Aviation.

Nekoliko drugih ATR-a, koje će preuzeti Er Srbija, već se nalaze u Tuluzu i pripremaju se za isporuku. Veruje se da je ukupno pet do šest aviona namenjeno za Er Srbiju, iako iz ove avio-kompanije nisu komentarisali skoru isporuku.

Članovi posade su već počeli obuku za ovaj tip u decembru


Air Serbia Soon to Receive First ATR72-600 Turboprop
Air Serbia will soon receive the first of several ATR72-600 aircraft. The first turboprop is currently carrying out test flights in Toulouse.

The plane is not entirely new and it was produced in 2015. So far, it has flown for the Malaysian airline carrier Firefly, but it was stored between 2016 and 2019. During that period, it was operated by the Slovenian company Amelia Aviation.

Several other ATRs that Air Serbia will receive are already located in Toulouse and are being prepared for delivery. It is believed that a total of five to six aircraft are meant for Air Serbia, although the airline company has not commented on the imminent delivery.

Crew members have already started training for the type in December


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta