Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Država emitovala obveznice za obeštećenje u procesu restitucije
Obveznice, kojima će država građanima namirivati dug po osnovu obeštećenja za oduzetu imovinu, emitovane su u petak 14. januara, a isplaćivaće se jednom godišnje, počev od 14. januara 2023. godine. Ukupan iznos za obveznice koje se emituju u 2022. godini iznosi 69,5 miliona evra.

„Dana 14. januara 2022. godine Republika Srbija je prvi put emitovala državne obveznice radi izmirenja obaveza po osnovu obeštećenja za oduzetu imovinu, kojima su regulisane obaveze Republike Srbije u skladu sa Zakonom o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju“, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Kako se navodi, ukupan iznos obeštećenja oduzete imovine za emisije obveznica koje se emituju u 2022. godini je 69.452.452,20 evra. Utvrđen je na osnovu Rešenja o obeštećenju, koje je donela Agencija za restituciju, a postala su pravnosnažna u periodu od 1. jula 2020. do 30. juna 2021. godine. Iznos obeštećenja biće isplaćen emitovanjem obveznica ročnosti pet, deset i dvanaest godine.

"Obeštećenje po osnovu emitovanih obveznica isplaćivaće se od 14. januara 2023. godine jednom godišnje, sve do dospeća obveznice zavisno od njene ročnosti", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu ministarstva.

Tako petogodišnje obveznice (serije od RES05A2023 do RES05A2027) imaju datum dospeća 14. januar 2027. godine, desetogodišnje obveznice (serije od RES10A2023 do RES10A2032), na naplatu dospevaju 14. januara 2032. godine, dvanaestogodišnjih obveznice (serije od RES12A2023 do RES12A2034), imaju datum dospeća 14. januar 2034. godine.

Ukoliko datum dospeća serije ili datum dospeća obveznice padne u neradan dan, isplata će se obaviti prvog narednog radnog dana, prenosi N1.

"Korisnicima obeštećenja, po rešenjima Agencije za restituciju koja su postala pravnosnažna do 30. juna 2021. godine, a koji su dostavili dokumentaciju o otvorenim računima, obveznice su upisane na vlasnički račun kod Centralnog registra, depoa i kliringa hartija od vrednosti, tako da stanje i raspored obveznica po serijama odgovarajuće emisije, mogu da dobiju preko člana (ovlašćene banke ili investicionog društva), koji je otvorio navedeni račun kod Centralnog registra HOV", navodi se u saopštenju.

Korisnicima obeštećenja, koji nisu dostavili dokumentaciju o otvorenim računima, obveznice su upisane na privremeni račun kod Centralnog registre, pa je, kako se ističe - neophodno da u što kraćem roku otvore odgovarajuće račune preko člana CRHoV (ovlašćene banke ili investicionog društva), preuzmu i popune Obrazac sa sajta Agencije za restituciju i dostave tražene podatke, kako bi bili isplaćeni.

"Takođe, Ministarstvo finansija Republike Srbije će 31. marta 2022. godine isplatiti bivšim vlasnicima akontaciju u novcu, na osnovu rešenja o obeštećenju koja su postala pravnosnažna do 30. juna 2021. godine, u iznosu od 10 odsto od utvrđenog iznosa obeštećenja po svim osnovama bivšeg vlasnika", navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Obveznice glase na ime i prenosive su, a isplaćuju se u evrima. Zakonom je predviđeno da su promet i posedovanje ovih obveznica oslobođeni svake vrste poreza.

Zakonom o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju predviđen je postupak vraćanja oduzete imovine i obeštećenja za oduzetu imovinu, koja je na teritoriji Srbije primenom propisa o agrarnoj reformi, nacionalizaciji, sekvestraciji, kao i drugih propisa, na osnovu akata o podržavljenju, posle 9. marta 1945. godine oduzeta od građana i određenih pravnih lica i prenesena u opštenarodnu, državnu, društvenu ili zadružnu svojinu. Zakon se primenjuje i na vraćanje imovine čije je oduzimanje posledica Holokausta na teritoriji koja danas čini teritoriju Republike Srbije.

Ovim propisom je predviđeno da se imovina vraća u naturalnom obliku ili se daje obeštećenje u vidu državnih obveznica i u novcu.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta