Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Srbija postaje deo najveće svetske finansijske kuće Evroklir
Ministar finansija Siniša Mali danas je, tokom video konferencije, potpisao ugovor sa predstavnicima Evroklira, jedne od najvecih svetskih finansijskih kuća, kojim su utvrđeni uslovi saradnje u cilju uključivanja naših državnih hartija od vrednosti u sistem Evroklira.

Mali izrazio očekivanje da će tokom leta Centralni registar hartija od vrednosti Srbije postati i formalno deo Evroklira.


Saradnja sa Evroklirom stvara veću likvidnost srpskih HOV

Direktor globalnog tržišta kapitala Evroklira, Sudip Čaterdži, rekao je nakon pitpisivanja ugovora o saradnji sa ministrom finansija Srbije Sinišom Malim da će on stvoriti veću likvidnost državnih hartija od vrednosti Srbije.

"Izuzetno smo zadovoljni što krećemo u sledeću fazu saradnje sa Ministarstvom finasnija Srbije ka zajedničkom cilju da učinimo srpsko tržište hartija od vrednosti dostupnim na Evroklir platformi. Kroz ovu saradnju donosimo međunarodne standarde i elastičnost srpskom tržištu kapitala, što će nam omogućiti da stvorimo veću likvidnost, efikasniju troškovnu politiku i privučemo međunarodne investicije", naglasio je Čaterdži.


Centralni registar HOV od juna povezan sa Evroklirom

Direktorka Centralnog registra hartija od vrednosti (HOV) Ana Jovanović ocenila je nakon potpisivanja ugovora sa Evroklirom da će taj čin imati znacajne efekte na makroekonomskom planu, na tržištu kapitala i za sam rad Centralnog registra.

Ona je zajedno sa ministrom finansija Sinišom Malim potpisala dokument koji treba da obezbedi Srbiji da za godinu dana uključi svoje državne obveznice u sistem Evroklira.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta