Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Zaustavljen pad akcija na azijskim berzama
Japanski indeks Nikei je nadoknadio deo gubitaka zabeleženih na početku današnjeg trgovanja, čime je sveo minus na 0,37 procenata.
PEKING – Akcije na azijskim berzama su se stabilizovale danas posle tri uzastopne sesije pada.

Investitori očekuju da će američke Federalne rezerve (FED) večeras najaviti brže pooštravanje monetarne politike.


Dinar-to-euro exchange rate at RSD 117.5840
The Serbian dinars official median exchange rate against the euro is 117.5840 dinars for one euro on Wednesday, the same as on Tuesday, the National Bank of Serbia said.
BELGRADE - The Serbian dinars official median exchange rate against the euro is 117.5840 dinars for one euro on Wednesday, the same as on Tuesday, the National Bank of Serbia said.

The dinar is steady against the euro m-o-m, y-o-y and relative to the beginning of the year.

The dinars indicative exchange rate against the dollar slid by 0.3 pct to 104.2689 dinars for one dollar on Tuesday.

The dinar was down by 0.5 pct against the dollar m-o-m and by 7.0 pct y-o-y, declining by 0.3 pct relative to the beginning of the year.


Fiskalni savet: Privatni penzioni fondovi nisu ispunili očekivanja
Uprkos izdašnim i ekskluzivnim poreskim olakšicama, privatni penzijski fondovi nisu uspeli da se probiju na tržištu rada, što pokazuju podaci da manje od 10 odsto radnika ima otvorene račune, dok svega tri odsto iole redovno štedi u penzijskim fondovima.
BEOGRAD - Privatni penzijski fondovi koji u Srbiji postoje 15 godina nisu ispunili reformska očekivanja, ocenjuje se u analizi Fiskalnog saveta o dosadašnjem radu ovih fondova u našoj zemlji uvedenih kako bi se obezbedili dodatni prihodi u starosti, kao dodatak državnom sistemu koji ostaje glavni izvor penzijskih prihoda.

Kao glavnu zamerku Fiskalni savet navodi to što je dosadašnja investiciona politika, koja se dominantno oslanja na državne obveznice, nije u stanju da štedišama pruži zadovoljavajuće stope prinosa koji su u prethodne dve godine bili negativni u realnom iznosu, 2020. godine -0,3 odsto i 2021. - 6,1 odsto.


Državne obveznice za restituciju od danas na Beogradskoj berzi
Obveznice su uključene na "Prime Listing" Beogradske berze, odnosno na listu za najkvalitenije hartije od vrednosti.
BEOGRAD - Državne obveznice radi izmirenja obaveza po osnovu obeštećenja za oduzetu imovinu uključene su na "Prime Listing" Beogradske berze (za najkvalitenije hartije od vrednosti), a danas je prvi trgovački dan, objavila je Uprava za javni dug.

Beogradska berza je 24. januara donela Rešenja o uključenju dugoročnih dužničkih hartija od vrednosti na "Prime Listing" regulisanog tržišta.


Gasprom njeft: NIS-ovo preuzimanje "Petrohemije" logičan korak
„Obim investicija u prvoj fazi je 150 miliona evra. To će biti investicije NIS-a čiji su akcionari "Gasprom njeft" i Vlada Srbije“, najavio je Aleksandar Djukov.
BEOGRAD - Predsednik Izvršnog odbora „Gasprom njefta" Aleksandar Djukov ocenio je da je povećanje udela NIS-a u HIP „Petrohemiji“ Pančevo, logičan nastavak višegodišnjeg efikasnog partnerstva sa Vladom Srbije u razvoju energetskog sektora Srbije, prenosi NIS.

Navodi se da je Djukov u intervjuu za rusku TV stanicu „Rusija 24“ kazao da su NIS i HIP „Petrohemija“ integrisani u jedinstvenu proizvodnu celinu, te da je objedinjavanje ovih kapaciteta na korporativnom nivou sasvim logičan korak.


Indeksi na Beogradskoj berzi blago oslabili
Indeks BELEX 15 je oslabio za više od 0,1 posto na 857,95 poena, a BELEXlajn je skliznuo za nepunih 0,1 odsto na 1.778,55 poena,.
BEOGRAD - U fokusu investitora na domaćem tržištu kapitala danas su bile državne obveznice, trgovanje akcijama je bilo uzdržano, a BELEX indeksi su blago oslabili.

Ukupan promet na Beogradskoj berzi iznosio je 796,7 miliona dinara (skoro 6,8 miliona evra).


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta