Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Država u ovoj godini planira rast BDP-a od 4,5%
U ovoj godini planiran je rast bruto društvenog proizvoda (BDP) od 4,5%, rečeno je na sednici Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast BDP-a.

Na sednici su razmatrani planovi za ovu godinu i analizirani ostvareni rezultati u prethodnoj u privrednim oblastima koje utiču na BDP, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Konstatovano je da je od novembra 2021. godine zabeležen rast zarada, nominalnih i realnih, uz očekivanje da se taj snažan trend nastavi i u tekućoj godini. Prosečna zarada u tom mesecu dostigla je 588 EUR (u dinarskoj protivvrednosti).

Pozitivni trendovi uočeni su i u industriji, naročito prerađivačkoj i prehrambenoj, što posebno ohrabruje s obzirom na to da je taj sektor izvesni period bio u stagnaciji.

- U oblasti infrastrukture i građevine realizacija projekata koji su u toku teče po planu, očekuje se raspisivanje tendera za izgradnju kontrolnog tornja na aerodromu u Nišu, nastavlja se izgradnja autoputa Preljina–Požega, obilaznice oko Beograda, pripremljena je i dokumentacija za obilaznicu oko Užica i izgradnju tunela Kadinjača - navode iz Vlade.

Takođe, razmatran je i veći broj projekata iz linijske infrastrukture čija je priprema pri kraju, poput auto-puta Beograd–Zrenjanin–Novi Sad, nastavka izgradnje auto-puta na Koridoru 11, prema granici sa Crnom Gorom do Duge Poljane, kao i početak radova na izgradnji gasnog interkonektora Srbija–Bugarska, koji se planira početkom februara.


State Plans GDP Growth of 4.5% in 2022
It was said at the session of the Council for Coordination of Activities and Measures for Gross Domestic Product (GDP) Growth that GDP growth in the amount of 4.5% is planned for 2022.

The plans for 2022 were discussed and the results achieved in the previous year analyzed in economic areas that affect GDP at the session, the Government of Serbia announced.

It was stated that since November 2021, there has been an increase in salaries, both in nominal and real terms, with the expectation that this strong trend will continue in the current year. The average salary in that month reached 588 euros (in dinar equivalent).


Akcije na azijskim berzama porasle, na Vol Stritu pale
Najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI, bez japanskih, porastao je za 0,4 posto nakon jučerašnjeg sunovrata od 2,26 procenata, a u dosadašnjem toku meseca beleži negativan rezultat od 5,1 odsto.
HONG KONG/NJUJOPRK - Akcije na azijskim berzama su se oporavile danas nakon strmoglavog pada na prethodnoj sesiji, jer su vesti o snažnom ekonomskom rastu SAD-a i impresivnoj zaradi Epla delom neutralisale pesimizam izazvan najavom agresivnijeg pooštravanja monetarne politike Federalnih rezervi (FED).

Na Vol Stritu su, međutim, cene akcija pale tokom noćašnjeg trgovanja nakon prvobitnog solidnog rasta na otvaranju berze, pošto su investitori balansirali između pozitivnih ekonomskih vesti, s jedne strane, i mešovitih poslovnih izveštaja kompanija, geopolitičkih tenzija i procena o stopi povećanja američkih kamata, s druge strane, prenosi Rojters.


Er Srbija saopštila je da nastavlja sa širenjem svoje mreže letova iz Beograda
Menadžer za planiranje i optimizaciju reda letenja u Er Srbiji Bojan Aranđelović kaže da je istorijski gledano, nemačko tržište uvek bilo od velikog značaja za našu avio-kompaniju.
BEOGRAD - Er Srbija saopštila je danas da nastavlja sa ekspanzijom svoje mreže uspostavljanjem direktnih redovnih letova iz Beograda ka dve destinacije u Nemačkoj - Hanoveru od 3. juna i Nirnbergu od 6. juna, kao i letova ka Salcburgu u Austriji od 7. juna.

Uz najavljeno proširenje mreže, srpski nacionalni avio-prevoznik će saobraćati do čak osam destinacija u Nemačkoj - Berlina, Frankfurta, Štutgarta, Diseldorfa, Nirnberga i Hanovera iz Beograda, kao i Frankfurt Hana i Kelna iz Niša, čime ta država postaje tržište sa najvećim brojem destinacija Er Srbije.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta