Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Prošle godine privatizovano šest velikih državnih preduzeća
U Srbiji je tokom 2021. godine objavljeno 10 javnih poziva za privatizaciju, od kojih se devet odnosilo na prodaju kapitala, a jedan na strateško partnerstvo, a postupak privatizacije okončan je za šest preduzeća, rekao je Tanjugu državni sekretar u Ministrstvu privrede Dragan Stevanović.

Kaže da su prodati ili će njihova prodaja i formalno biti okončana ovih dana somborski Severtrans, Jadran iz Gajdobre, Minel koncern, Institut Jaroslav Černi, osečinska Krušik plastika, kao i da je kruna privatizacije kroz model strateškog partnerstva privatizacija Petrohemije.

Svi ovi procesi su ili završeni ili će najkasnije u prvih nekoliko dana 2022. godine biti proceduralno okončani, rekao je on.

Na pitanje o planovima za privatizaciju u 2022. godini, Stevanović je ocenio da za strateško partnerstvo potencijal, možda, imaju Simpo i Yumco.

- Za ostale kompanije verujemo da će moći da se privatizuju kroz model prodaje kapitala - rekao je on.

Kao državne kompanije koje mogu da budu interesantne za privatizaciju, on navodi Jugoslovensko rečno brodarstvo, Ivan Milutinović - PIM i Rudnik uglja Kovin.

- Najveći zalogaj je kompanija Lasta čiji postupak privatizaciji nije realizovan u 2020. i 2021. godini zbog efekata korone na sektor saobraćaja - rekao je on.

Govoreći o privatizaciji vodoprivrednih preduzeća, Stevanović je otkrio da se na zahtev Ministarstva poljoprivrede odustalo od četiri već objavljena poziva za prodaju preduzeća u Banatu.

Ističe da su stvarnost, život na terenu, poplave i druge okolnosti, prosto naterali resorno ministarstvo da odluku o privatizaciji preispita.

- Započete su procesne radnje da se od 14-15 vodoprivrednih preduzeća napravi svega četiri koja će teritorijalno i organizaciono biti funkcionalna i mnogo zdravija - rekao je on.

Kako je ocenio, ono što ne bude obuhvatilo restrukturiranje sektora biće ponuđeno ili kroz privatizaciju, ili će otići u stečaj, odnosno likvidaciju.

- Vreme će pokazati da li postoji potreba za privatizacijom te četiri kompanije koje će sada biti malo veće i značajnije, i koje će imati više obaveza, ali i više šansi da investiraju u sebe, da se zanavljaju, kako bi i vodne tokove, i obaloutvrde i sve objekte na vodi mogli da održavamo, gradimo i čuvamo u stanju da možemo da se odbranimo od poplava - rekao je Stevanović.

Stevanović smatra da će globalna ekonomska kretanja, odnosno uticaj pandemije, u velikoj meri odrediti interesovanje investitora jer se Srbija drastično ekonomski promenila i postala deo modernog sveta.


Property of Industrija Kablova Jagodina Offered for RSD 49.6 Million
Industrija Kablova Jagodina is selling business facilities without equipment and accompanying infrastructure in Despotovac by the method of the public collection of bids, at an initial price of RSD 49.6 million.

The total area of the business facilities is 7,428 m2.

Both local and foreign persons have the right to take part in the procedure.

Bids may be submitted by January 21, 2022.


Imovina jagodinske Industrije kablova ponuđena na prodaju za 49,6 miliona dinara
Industrija kablova Jagodina prodaje poslovne objekte bez opreme i prateće infrastrukture u Despotovcu medotom javnih prikupljanja ponuda, po početnoj ceni od 49,6 miliona dianra.

Ukupna površina poslovnih objekata je 7.428 m2.

Pravo na učešće u postupku imaju i domaća i strana lica.

Rok za podnošenje ponuda je 21. januar 2022. godine


Zapisnik sa decembarskog sastanka FED-a destimulisao berze
U zapisniku se navodi da bi „veoma nategnuta situacija“ na tržištu rada i inflacija koja se ne smanjuje mogli da zahtevaju ranije povećanje referente kamatne stope nego što je bilo planirano i brže smanjenje ukupne aktive FED-a kao druge kočnice za privredu.
ŠANGAJ – Azijska tržišta akcija su oslabila danas, a i evropske berze su na silaznoj putanji na otvaranju trgovanja, nakon objave zapisnika sa sednice američkih Federalnih rezervi (FED) u decembru, koji nagoveštava brže podizanje kamata nego što se očekivalo zbog zabrinutosti u pogledu upornog rasta inflacije.

Na Vol Stritu je noćas krenula rasprodaja akcija, pošto su investitori iz zapisnika FED-a zaključili da će centralna banka agresivnije krenuti s pooštravanjem monetarne politike nego što se predviđalo pre.Zapisnik FED-a izazvao potres i na tržištu kriptovaluta

NJUJORK - Vrednost bitkoina i drugih kriptovaluta je naglo pala danas, pošto je najava agresivnijeg pooštravanja monetarne politike Federalnih rezervi u zapismiku sa decembrskog sastanka, pogodila rizičnu imovinu na globalnom nivou.

Prema podacima KoinDeska, bitkoin se trgovao za nešto manje od 43.200 dolara u 2:59 časa jutros po istočnoameričkom vremenu, što je pad od skoro 7,0 posto u odnosu na prethodni dan, prenosi CNBC.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta