Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Majrosoftovo preuzimanje kompanije Aktivižen pod lupom regulatora
Federalna komisija za tržište SAD-a (FTC) ispituje sporazum korporacije Majkrosoft vredan 68,7 milijardi dolara o preuzimanju kompanije Aktivižen Blizard, proizvođača video igrica "Zov dužnosti", izvestila je agencija "Blumberg NJuz", pozivajući se na izvor upoznat sa tim postupkom.
FTC će, umesto Ministarstva pravde, istražiti da li će ova akvizicija ugroziti tržišnu konkurenciju, navodi se u izveštaju.

U nastojanju da pooštre uslove za spajanje kompanija, FTC i Ministarstvo pravde su prošlog meseca zajedno saopštili da je koncentracija industrija na tržištu postala sve veća i da rast podnetih zahteva za spajanje u 2020. i 2021. signalizira da će se situacija pogoršati, prenosi Rojters.


PADAJU CENE BAKRA I ČELIKA Zlato stagnira, jagma za litijumom
Svetska industrija metala je među granama privrede koje tokom dve godine borbe sa pandemijom beleže najveći rast. Zbog velike potražnje samo prošle godine neki metali su poskupeli i 80 odsto, a prognoze ukazuju da će bakar, nikl, kobalt i litijum u narednih par godina dostići rekordne vrednosti. Pomoćnik direktora analitike Privredne komore Srbije Bojan Stanić kaže da je privreda Srbije mala i da izvoz industrijskih metala u svetskim razmerama nije značajan, ali na tržištu Evrope jeste. Ističe da je to grana industrije koja ima perspektivu, piše RTS.
Bojan Stanić kaže da je stanje na tržištu osnovnih industrijskih metala takvo da su cene visoke, što je posledica gotovo rekordnog rasta iz 2021. godine.
"Kada pogledamo tržište bakra, vidimo ipak da dolazi do određenog hlađenja – cena je počela da pada i od početka godine je u padu za oko dva procenta. Trenutno se na londonskoj berzi kreće oko 9.500 dolara po metričkoj toni", navodi Stanić.

Ističe da ima i naznaka stabilizacije cena kada je u pitanju čelik, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama.

"Iako tamo dolazi do rasta ponude, pitanje je šta će biti sa ponudom u Kini s obzirom na to da se govori o tome da će tokom Olimpijskih igara biti smanjena proizvodnja", kaže Stanić.
Kada je u pitanju litijum, Stanić kaže da je prošle godine zabeležen rkordan rast – gotovo pet puta je porasla cena na kineskoj berzi.

"Možemo slobodno reći da postoji jagma za litijumom, pa se očekuje da cena nastavi da raste i tokom ove godine", predviđa Stanić.

Kaže da je nafta dostigla sedmogodišnji maksimum, pre svega zbog geopolitičkih razloga.

Raste ponuda
Krajem prošle godine ukinute su izvozne kvote između Sjedinjenih Američkih Država i i Evropske unije, a Bojan Stanić kaže da je to pre svega uticalo na odnose SAD i EU i da je jedan korak ka otopljavanju odnosa nakon političkih promena u Vašingtonu.
"I dalje ostaju kvote na uvoz čelika iz trećih zemalja u EU, što uključuje i Srbiju. Razumljivo je zašto oni štite domaću industriju, ali treba imati u vidu da Srbija ima i potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini sa EU i da je zemlja kandidat", podseća Stanić.

Kaže da se na primeru bakra vidi da raste ponuda, pogotovo iz Južne Amerike, pa se očekuje da u ovoj godini dođe do izbalansiranosti ponude i potražnje za bakrom, dok bi tokom 2023. postojao i suficit.

"Kod čelika je to malo drugačije, ali posebno je bitno istaći da zavisi i od drugih faktora, pre svega od toga šta se dešava na tržištu Kine, koja ja glavni proizvođač i potrošač", objašnjava Sranić.

I zlato je beležilo rekordne cene prošle godine, a Stanić kaže da nakon pada sada stagnira i iznosi oko 800 dolara po unci.

"Bitno je da je tokom 2021. probijena ta psihološka granica od 2.000, a posle je došlo do pada. Zlato je mera vrednosti i kada imate kriznu situaciju, cena raste. Kada imate oporavak i povoljne uslove za ulaganje, ona pada. Trenutno tržište ne zna šta će se desiti sa oporavkom tokom 2022. godine", ističe Stanić.
"Zelena tranzicija neophodna"
Da je velika tražnja za metalima govori i činjenica da su železara u Smederevu i borski rudnik vodeći srpski izvoznici.

Bojan Stanić kaže da je privreda Srbije relativno mala i da izvoz industrijskih metala u svetskim razmerama nije značajan, ali na tržištu Evrope jeste.

"Imamo nova proširenja područja za eksploataciju bakra u okolini Bora i očekuje se da izvoz Srbije u Evropi bude odmah posle Poljske. To jeste grana industrije koja ima perspektivu u Srbiji", naglašava Stanić.
Analize pokazuju i da će energetska tranzicija svet, u naredne tri decenije, koštati više od 170 triliona dolara. Stanić ističe da je zelena tranzicija neophodna i da je potrebno što pre se u nju uključiti.

"Sa druge strane, treba da bude razumna i postepena, da ne bi došlo do ugrožavanja ekonomskog sistema. Posebno je bitno da bude dodatnog razumevanja za zemlje u razvoju i tržišta u nastajanju, kao što je Srbija", kaže Stanić.


Dinar-to-euro exchange rate at RSD 117.5818
The Serbian dinars official median exchange rate against the euro is 117.5818 dinars for one euro on Tuesday, the same as on Monday, the National Bank of Serbia said.
BELGRADE - The Serbian dinars official median exchange rate against the euro is 117.5818 dinars for one euro on Tuesday, the same as on Monday, the National Bank of Serbia said.

The dinar is steady against the euro m-o-m, y-o-y and relative to the beginning of the year.

The dinars indicative exchange rate against the dollar rose by 0.2 pct to 105.0776 dinars for one dollar on Monday.

The dinar was down by 1.1 pct against the dollar m-o-m and by 7.8 pct y-o-y, declining by 1.1 pct relative to the beginning of the year.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta