Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Dinar-to-euro exchange rate at RSD 117.5806
The Serbian dinars official median exchange rate against the euro is 117.5806 dinars for one euro on Thursday, the same as on Wednesday, the National Bank of Serbia said.
BELGRADE - The Serbian dinars official median exchange rate against the euro is 117.5806 dinars for one euro on Thursday, the same as on Wednesday, the National Bank of Serbia said.

The dinar is steady against the euro m-o-m, y-o-y and relative to the beginning of the year.

The dinars indicative exchange rate against the dollar was up by 0.1 pct to 102.8342 dinars for one dollar on Wednesday.

The dinar was up by 0.9 pct against the dollar m-o-m and down by 5.7 pct y-o-y, and up by 1.1 pct relative to the beginning of the year.


KAKVA ĆE NAM BITI EKONOMIJA U 2022. Novi podaci NBS: Rast 5 odsto, inflacija pada od juna...
Referentna kamatna stopa Narodne banke Srbije ostaje na nivou od 1,0 odsto, a centralna banka Srbije je na današnjoj sednici Izvršnog odbora ostala i pri svojoj ranijoj prognozi privrednog rasta za ovu godinu i u srednjem roku u rasponu od 4,0 do 5,0 odsto.
Prema saopštenju centralne banke, NBS je nastavila da smanjuje stepen ekspanzivnosti monetarne politike povećavanjem prosečne ponderisane kamatne stope na reverznim repo aukcijama, i većim povlačenjem viškova dinarske likvidnosti banaka putem ovih aukcija.

Prosečna ponderisana kamatna stopa na poslednjoj repo aukciji održanoj ovog meseca iznosila je 0,75 odsto, i ukupno je povećana za 64 bazna poena od oktobra prošle godine, kada je započet proces pooštravanja monetarnih uslova.

Na sednici Izvršnog odbora je istaknuto da je inflacija i dalje u najvećoj meri vođena višim cenama energenata i hrane, koje su učestvovale sa tri četvrtine u ostvarenoj inflaciji u decembru 2021. od 7,9 odsto međugodišnje.
Prema februarskoj srednjoročnoj projekciji, međugodišnja inflacija će se u prvom tromesečju 2022. kretati oko nivoa zabeleženog krajem prošle godine ili blago iznad njega, pod uticajem daljih troškovnih pritisaka po osnovu cena energenata i drugih primarnih proizvoda, zastoja u snabdevanju i visokih cena transporta na globalnom nivou.
Od drugog tromesečja, inflacija bi trebalo da bude na opadajućoj putanji i da se krajem godine nađe u rasponu između 3,5 i 4,0 posto, a da zatim do kraja perioda projekcije nastavi da usporava ka centralnoj vrednosti cilja od 3,0 posto plus/minus 1,5 odsto, navode iz NBS.

Kratkoročno, ublažavanju daljeg rasta cena trebalo bi da doprinesu mere Vlade Srbije o privremenom ograničavanju cena osnovnih životnih namirnica i električne energije za privredu.

Izvršni odbor je ocenio da je domaća privreda zadržala snažnu dinamiku rasta baziranu na održivim osnovama, koja će se nastaviti i pored smanjenja stepena ekspanzivnosti monetarne politike.

Prema preliminarnoj proceni Republičkog zavoda za statistiku, rast bruto domaćeg proizvoda je u poslednjem tromesečju 2021. na međugodišnjem nivou iznosio 6,9 posto, dok na nivou godine procena rasta iznosi 7,5 procenata.

Takva kretanja su, ističe NBS, rezultat rasta aktivnosti u uslužnim sektorima i građevinarstvu, ali i industriji, uprkos poremećaju u globalnim lancima snabdevanja. Negativan doprinos rastu zabeležen je jedino od poljoprivredne proizvodnje, koja je usled suše smanjena za 5,0 odsto.
Izvršni odbor NBS je, i pored nešto nepovoljnijih izgleda globalnog privrednog rasta, ostao pri proceni će se stopa rasta BDP-a Srbije u ovoj godini i u srednjem roku kretati u rasponu od 4,0 do 5,0 odsto, čemu će doprineti nastavak investicionog ciklusa i realizacija velikih infrastrukturnih projekata, kao i rast lične potrošnje podržan povoljnim trendovima na tržištu rada.

Što se tiče međunarodnog okruženja, NBS konstatuje da ukupni ambijent i dalje karakteriše povećana neizvesnost u pogledu uticaja toka pandemije i pojave novih sojeva virusa na brzinu globalnog privrednog rasta, na kretanje svetskih cena primarnih proizvoda, a time i na inflaciju.

Ipak, smatra ohrabrujućim činjenicu da su negativni efekti omikron soja virusa korona za sada bili manji od očekivanih, delom i zbog toga što su ekonomije širom sveta pokazale visok stepen prilagođavanja izmenjenim uslovima poslovanja usled pandemije. Dešavanja na međunarodnom finansijskom tržištu, a time i na tokove kapitala prema zemljama u usponu uključujući Srbiju, i dalje će u najvećoj meri biti opredeljivana odlukama vodećih centralnih banaka, američkih Federalnih rezervi i Evropske centralne banke, za koje se, s obzirom na inflaciju koja je znatno iznad cilja i pritiske sa tržišta rada, očekuje da bi mogle u većoj meri da zaoštre monetarne uslove nego što se prethodno očekivalo, ocenjuje NBS.
Odluke NBS o monetarnoj politici će u narednom periodu zavisiti od kretanja faktora iz međunarodnog i domaćeg okruženja i ocene intenziteta i postojanosti inflatornih pritisaka po osnovu ovih faktora. U slučaju da se materijalizuju neki od rizika, koji bi za posledicu mogli da imaju kretanje inflacije iznad gornje granice dozvoljenog odstupanja od cilja u dužem periodu, NBS je spremna da reaguje svim raspoloživim instrumentima.
Izvršni odbor je usvojio februarski Izveštaj o inflaciji s novim makroekonomskim projekcijama, koji će javnosti biti pedstavljen 18. februara.

Naredna sednica Izvršnog odbora NBS na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 10. marta.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta