Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Zamrznute cene goriva u Srbiji održive najduže 30 dana
Cena nafte na londonskom tržištu prvi put od 2014. godine prešla je cenu od 100 ISD po barelu jer se trgovci plaše da će ruski napad na Ukrajinu poremetiti snabdevanje energentima. Cena barela nafte tipa Brent na londonskom tržištu skočila je na 102,48 dolara.

- Naravno da više cene nafte moraju da se odraze na cene goriva, ne samo u Srbiji već svuda u svetu - ističe Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije.

On podseća da su kod nas trenutno zamrznute maloprodajne cene i da će to na rok duži od 30 dana "biti zaista problem". Bilo kakav poremećaj u snabdevanju sirovom naftom iz Rusije izazvaće, kaže - rast cena na globalnom nivou.

- Ali, ta maloprodaja snabdeva se sa veleprodajnog tržišta. Veleprodajno tržište snabdeva se iz rafinerija, a rafinerije se snabdevaju sirovom naftom. A, tu ništa nije zamrznuto - ukazuje sagovornik Infobiza.

U jednom trenutku, navodi, država će morati da reagije.

- Jedini način je da se smanje državne dažbine ili da se cene dignu na nivo da se omogući snabdevanje maloprodaje tako da ne bude u minusu - navodi on.

Mićović podseća da je barel nafte koštao 91 USD kad je doneta uredba o ograničavanju rasta cena, a da je sada prešla 100 USD što je rast od deset odsto što, ističe - nije zanemarljivo.

- Za naftne kompanije to će biti izdrživo u nekom ograničenom vremenu, ako ne dođe do baš velikih promena. Više do 30 dana biće zaista problem. Razumemo da je država htela brzom merom da spreči udar na ekonomiju i društvo, ali ta brza mera ne može da postane ustaljena, jer to nije održivo - navodi gost Infobiza.


Ukrajinska kriza

Postoje, kaže, dva osnovna rizika oko trenutnih sukoba u Ukrajini.

- Prvi je da se uvedu takve sankcije Rusiji da dođe do poremećaja isporuka nafte, ili - da do toga dođe zbog logističkih poremećaja u snabdevanju naftom - kod naftovoda ili luka za utovar i slično - kaže Mićović.

Od podseća da je Rusija druga zemlja po izvozu sirove nafte u svetu.

- Bilo kakav poremećaj izazvaće rast cena na globalnom nivou. Bila bi ozbiljno smanjena ponuda. Kada je reč logistici, jedan od vrlo važnih naftovoda iz ruskih nalazišta prolazi kroz Ukrajinu - Družba se zove taj sistem naftovoda. Ni jednoj, ni drugoj strani ne odgovara da dođe do prekida. Oko 12 miliona tona nafte se godišnje transportuje tuda do zemalja srednje Evrope, kao što su Mađarska, Slovačka, Češka. To su ozbiljne količine. A gledajući celu Evropsku uniju, čak jedna četvrtina nafte koja se preradi u rafinerijama EU potiče iz Rusije - ističe Tomislav Mićović.


Contract has been signed for the purchase of two Airbus C-295 Casa transport aircraft
An agreement on the purchase of two Airbus C-295 Casa transport planes has been signed in Madrid.

- Through this agreement, we have significantly strengthened our army. This will finally strenghten an important component of our overall aviation, the transport aviation. The plane will be able to transport 79 soldiers or 50 paratroopers. That is important for maneuvers and sabotage, transport of goods, tools, weapons - explained President Aleksandar Vucic, as per the official website.

It should be noted that Serbias decision to buy two Airbus C-295 military transport planes was announced by the Minister of Defense Nebojsa Stefanovic at the Arms and Military Equipment Fair "Partner 21" in October last year.


NBS: Raste broj bezgotovinskih plaćanja u Srbiji
Prošle godine zabeležen je rast bezgotovinskih plaćanja, broj korisnika elektronskog bankarstva porastao je za 10,68 odsto u odnosu na 2020. godinu, a broj korisnika mobilnog bankarstva za 31,36 odsto, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).
U izveštaju se navodi da se pozitivna dinamika privrednog oporavka ogleda i u porastu broja transakcija obavljenih mobilnim i elektronskim bankarstvom, kako kod fizičkih lica tako i kod pravnih lica i preduzetnika.

Broj ugovora zaključenih na daljinu povećan je za 44.882 u odnosu na 2020. godinu i iznosio je 116.401, što ukazuje na promene u navikama korisnika i orijentaciju ka korišćenju digitalnih načina za zaključenje ugovora o finansijskim uslugama.


Cena gasa pala danas za petinu na 1.230 dolara u Evropi
Cena gasa u Evropi pala je danas na početku trgovanja za 21 posto na 1.230 dolara za 1.000 kubnih metara, pokazuju podaci sa londonske ICE berze.
Cena gasa za isporuku u martu (fjučers ugovori) iznosila je jutros na holandskom TTF čvorištu 1.228,7 dolara za 1.000 kubika, ili 106,09 evra po MWh po trenutnom kursu evra prema dolaru, javlja Tas s.

Nakon vesti o pokretanju ruske vojne akcije u Ukrajini u četvrtak, cena gasnih fjučersa je u Evropi skočila za 61,5 procenata dostižući nivo od preko 1.650 dolara prvi put od 23. decembra prošle godine.


BIP changed its business activity - Instead of beer production, it will be engaged in leasing?
The Belgrade Beer, Malt and Non-Alcoholic Beverages Industry (BIP) has changed its predominant business activity, so instead of producing beer, it will engage in leasing intellectual property, copyrights and related rights, the Business Registers Agency (APR) announced in the latest report by Nova ekonomija.

The new activity includes leasing products that are protected by intellectual property rights, with the exception of books and software, as well as receiving fees for the use of trademarks, patents, rights to exploit and explore ore deposits and franchise agreements.

The company will no longer be a joint stock company, but a limited liability company (LLC).

BIP was privatized in August last year, when it was bought by the company Auto Čačak for RSD 2.09 billion.


BIP promenio delatnost - Umesto pivom baviće se lizingom?
Beogradska industrija piva, slada i bezalkoholnih pića (BIP) je promenila svoju pretežnu delatnost, pa će se umesto proizvodnjom piva ubuduće baviti lizingom intelektualne svojine i sličnih proizvoda, autorskih dela i predmeta srodnih prava, piše u rešenju Agencije za privredne registre (APR), objavila je Nova ekonomija.

Nova delatnost obuhvata lizing proizvoda koju su zaštićeni pravima intelektualne svojine, izuzev knjiga i softvera, kao i primanje naknada za korišćenje žigova, patenata, prava za eksploataciju i istraživanje rudnih nalazišta i franšiznih ugovora.

Preduzeće više neće biti akcionarsko društvo, već društvo sa ograničenom odgovornošću (doo).

BIP je privatizovan u avgustu prošle godine, kada ga je za 2,09 milijardi dinara kupila firma Auto Čačak.


Evropske berze u usponu posle pada na devetomesečni minimum
Glavni evropski berzanski indeks beleže danas rast nakon pada na devetomesečni minimum u četvrtak, pošto investitori nastoje da iskoriste niže cene akcija nakon masovne ovonedeljne rasprodaje izazvane strahom od uticaja rusko-ukrajinskog sukoba na poslovanje kompanija.
Panevropski indeks STOKS 600 je porastao za 0,6 posto posle pada na prethodnoj sesiji na najniži nivo od maja 2021, izveštava Rojters.

Ovaj referentni evropski berzanski pokazatelj je pao za skoro 13 procenata u odnosu na svoj januarski vrhunac, nakon jučerašnje rasprodaje akcija, i niži je za 10 ili više procenata u odnosu na ranije rekordne vrednosti.


Dinar-to-euro exchange rate at RSD 117.6177
The Serbian dinars official median exchange rate against the euro is 117.6177dinars for one euro on Friday, which is a slight change from Thursday, the National Bank of Serbia said.
BELGRADE - The Serbian dinars official median exchange rate against the euro is 117.6177dinars for one euro on Friday, which is a slight change from Thursday, the National Bank of Serbia said.

The dinar is steady against the euro m-o-m, y-o-y and relative to the beginning of the year.

The dinars indicative exchange rate against the dollar fell by 0.9 pct to 105.5057 dinars for one dollar on Thursday.

The dinar was down by 1.4 pct against the dollar m-o-m and by 8.5 pct y-o-y, and down by 1.5 pct relative to the beginning of the year.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta