Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Great Interest of Participants in Kopaonik Business Forum
There are only a few days left until the beginning of the 29th Kopaonik Business Forum, and, judging by the interest, the Serbian Davos will gather a record-breaking number of participants and media representatives, the organizers announced.

This year, the Forum is going back to its traditional four-day format on Kopaonik, and the central topic will be Serbia 2030: Agenda for Sustainable Development.

The biggest economic gathering in the region will bring together a large number of state officials, representatives of international finance institutions, members of the diplomatic corps, as well as business people and local and foreign investors.

During the Forum, there will be talk about macroeconomic analyses and projections for 2022 for the Western Balkans, industry 4.0 and the challenges of digital transformation, geopolitical issues, energy transition, the agenda of connecting the Western Balkans, green transition, the questions of sustainability and digitization of public services, as well as the expectations of the young and digitization of healthcare systems.

On the last day of the Kopaonik Business Forum, organized by the UNICEF, a panel with the topic of What the Young Expect from Business will be held for the first time, where representatives of the youth board of the UNICEF will discuss the challenges that the young face when entering the labor market. At the panel, there will also be talk about how to be competitive in the labor market, how to acquire basic knowledge and practical skills necessary for entrepreneurship and what the young expect from the business sector when it comes to providing support in their development, especially in acquiring practical competences and business experience.

The Kopaonik Business Forum is organized by the Serbian Association of Economists in partnership with Mastercard. From this year, the Forum also has its official LinkedIn page – www.linkedin.com/company/kopaonik-biznis-forum/, where all the news will be posted regularly before and during the forum.

Registration is closed. In order to meet all the epidemic and safety measures, when registering, all the participants in the forum are required to provide proof of full vaccination or having recovered from the disease in the past six months. A valid certificate, that is, proof of vacation, should contain the information about the third (booster) shot or a second dose taken within the past six months, pertaining to all the vaccines that are available in the Republic of Serbia, the announcement says.


Ruska centralna banka podigla referentnu kamatu na 20%
Ruska centralna banka je podigla danas referentnu kamatnu stopu sa 9,5 procenata na 20 posto na godišnjem nivou, kako bi se suprotstavila rizicima od depresijacije rublje i rasta inflacije.
„Eksterne okolnosti za rusku privredu su se drastično promenile. Podizanje ključne stope omogućiće povećanje kamate na depozite do nivoa neophodnih za neutralisanje rizika od rastućih rizika od devalvacije i inflacije. Time će se podržati finansijska i cenovna stabilnosti i zaštiti štednja građana od devalvacije“, navodi se u saopštenju Banke Rusije, prenosi Tas s.

Ovo je najviši nivo referente kamate su Rusiji ikada. Prethodni rekordan nivo od 17 procenata zabeležen je u decembru 2014, dodaje ruska agencija.


NBS: Sberbank u Srbiji likvidna, mere Evropske centralne banke se ne odnose na nju
Narodna banka Srbije saopštila je danas da je Sberbank Srbija visoko likvidna i dobro kapitalizovana i da se na nju ne odnosi procena Evropske centralne banke (ECB) o mogućem bankrotu zbog velikog odliva depozita, koji je registrovan u podružnicama u Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj.
"U vezi sa merama ECB i Jedinstvenog odbora za restrukturiranje banaka prema Sberbank Europe AG, Beč, koja je vlasnik Sberbank Srbija, obaveštavamo javnost da je ova banka, koja posluje kao samostalno pravno lice sa sedištem u Srbiji, visoko likvidna i dobro kapitalizovana, a osnovni izvori njenog finansiranja obezbeđeni su na domaćem tržištu, i navedene odluke se ni u kom slučaju ne odnose na Sberbank Srbija", navodi se u saopštenju NBS.

Evropska centralna banka je saopštila kasno sinoć da će evropske podružnice ruske Sberbanke verovatno propasti zbog velikog odliva depozita, nakon uvedenih sankcija koje imaju za cilj da kazne Moskvu zbog napada na Ukrajinu.


AIK Banka: Uspešno završavamo proces sticanja Sberbank Srbija
AIK Banka je dobila saglasnost Narodne banke Srbije i nadležnih regulatornih tela, čime je ispunila sve uslove za sticanje vlasništva nad Sberbank Srbija. Na ovaj način, AIK Banka će povećati svoje tržišno učešće u Srbiji na čak 9% i sa vrednošću svoje nove bilansne aktive postati jedna od najznačajnijih banaka u našoj zemlji, navodi se u saopštenju AIK Banke.
Uspešnim završetkom procesa koji je iniciran prošle godine, AIK Banka će uvećati svoju klijentsku bazu za više od 180.000 fizičkih i pravnih lica, dok će ukupna aktiva bankarske grupacije porasti za 1,7 milijarde evra.

Predsednica Izvršnog odbora AIK Banke Jelena Galić istakla je da će se veličina aktive povećati na gotovo 4 milijarde, sa tržišnim udelom od 9%, čime će AIK Banka, kao okosnica bankarske grupe, zauzeti šesto mesto na bankarskom tržištu Srbije.

- Jačanjem tržišne pozicije korak smo bliže ostvarenju strateškog cilja da se pozicioniramo kao jedna od vodećih bankarskih grupa u regionu. Širenje poslovanja će sigurno doneti brojne pogodnosti i za naše klijente, spajajući stručnost i tehnologiju obe banke, čime će kvalitet pružene usluge biti na najvišem nivou. AIK Banka ostaje posvećena daljem razvoju u cilju pružanja najkvalitetnijeg korisničkog iskustva našim postojećim i novim klijentima, čemu će svakako doprineti i dugogodišnje iskustvo zaposlenih Sberbanke kojima ovim putem, kao novom članu naše bankarske porodice, želim dobrodošlicu. Sigurna sam da ćemo sada, kao jedna velika i jaka banka, nastaviti sa uspešnim poslovanjem i poslovnom sinergijom od koje će najviše pogodnosti imati upravo naši klijenti i poslovni partneri - istakla je Jelena Galić, predsednica Izvršnog odbora AIK Banke.

Predsednik Izvršnog odbora Sberbank Srbija Vladimir Bošković izrazio je zadovoljstvo istakavši posebno jasnu strategiju i viziju AIK Banke u pogledu daljeg razvoja.

- Predstojeći proces preuzimanja i integracije je odlična vest za sve nas, budući da smo tokom proteklih meseci svi zajedno vredno radili na tome. Sberbank Srbija postaje deo AIK Banke kao jedne od kapitalno najsnažnijih, najlikvidnijih i izuzetno profitabilnih banaka na domaćem tržištu. Za nama je godina u kojoj smo ostvarili najbolji poslovni rezultat, uz značajan rast vrednosti kreditnog portfolija, ali isto tako i uz rast depozita od čak 30 odsto. U narednom periodu nas očekuje integracija, a uveren sam da ćemo i taj proces veoma brzo i uspešno kompletirati. Spremnost i volja za sinergijom postoji i na jednoj i na drugoj strani, a to je svakako najvažnije kada se dva uspešna tima integrišu u banku koja će u svemu biti još uspešnija – izjavio je Bošković.


NBS: Sberbank Srbija visoko likvidna i dobro kapitalizovana, posluje kao samostalno pravno lice
Narodna banka Srbije obaveštava javnost da je Sberbank Srbija, koja posluje kao samostalno pravno lice sa sedištem u Republici Srbiji, visoko likvidna i dobro kapitalizovana, a osnovni izvori njenog finansiranja obezbeđeni su na domaćem tržištu.
- U vezi sa merama Evropske centralne banke i Jedinstvenog odbora za restrukturiranje banaka prema Sberbank Europe AG, Beč, Austrija koja je vlasnik Sberbank Srbija a.d. Beograd, obaveštavamo javnost da je ova banka, koja posluje kao samostalno pravno lice sa sedištem u Republici Srbiji, visoko likvidna i dobro kapitalizovana, a osnovni izvori njenog finansiranja obezbeđeni su na domaćem tržištu, i navedene odluke se ni u kom slučaju ne odnose na Sberbank Srbija - navodi se u saopštenju NBS.

U tom smislu stabilnost i sigurnost poslovanja svih banaka u Srbiji, kao i štednih depozita su u potpunosti očuvani, ističe NBS i podseća da su i dinarski i devizni depoziti klijenata u bankama, u skladu sa odredbama Zakona o osiguranju depozita, osigurani do iznosa od 50.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Narodna banka Srbije neprekidno prati i analizira situaciju u finansijskom sektoru, kao i stanje na celokupnom domaćem i međunarodnom tržištu, a posebno sada u uslovima pojačane geopolitičke neizvesnosti izazvane krizom u Ukrajini.

Osim što pomno prati poslovanje Sberbank Srbija i sve ključne pokazatelje i kretanja, Narodna banka Srbije ima i kontinuiranu komunikaciju sa rukovodstvom banke, i tokom celog tog procesa nisu identifikovani bilo kakvi problemi u poslovanju banke.

Ako bi bilo neophodno, Narodna banka Srbije će preduzeti sve potrebne mere koje ima na raspolaganju u cilju očuvanja stabilnosti poslovanja banke, a time i monetarne i finansijske stabilnosti odnosno makroekonomske stabilnosti u celini.

Ako bi se za tim javila potreba, Narodna banka Srbije na raspolaganju ima i čitav niz instrumenata i regulatornih mera kojima može da reaguje brzo i efikasno i da time obezbedi likvidnost, odnosno ispunjenje svih obaveza ove banke prema deponentima u svakom trenutku.

- Na kraju, ukazujemo da će na poslovanje banke dodatno pozitivno uticati i činjenica da je, postupajući u prethodnom periodu po zahtevu Agroindustrijsko komercijalne banke AIK banke ad Beograd, Narodna banka Srbije toj banci dala prethodnu saglasnost za sticanje vlasništva u Sberbank Srbija. Trenutno je u toku finalizacija procesa promene vlasništva u Sberbank Srbija ad Beograd - navodi se u saopštenju kabineta guvernera NBS.


Deonice Rajfajzen banke internacional pale za 18 odsto
Deonice Rajfajzen banke internacional (RBI) nastavile su da gube na vrednosti zbog eskalacije situacije u Ukrajini.
Deonice RBI su pale za oko 18 odsto i to na 14,03 evra, što znači da su u proteklih pet dana rada berze deonice izgubile oko jednu trećinu svoje vrednosti.

U saopštenju je RBI istakla da želi u Ukrajini i dalje da nudi važne bankarske usluge i podrži klijente u ovim teškim uslovima.


Pale akcije Britiš Petroleuma, nema kupca za udeo u Rosnjeftu
Akcije Bristiš Petroleuma (BP) zabeležile su danas najveći pad u poslednja tri meseca, usled tržišnih procena da su male šanse da će naći kupca za vlasnički udeo u Rosnjeftu koji je kompanija odlučila da proda.
Ovaj naftaš sa sedištem u Londonu već je upozorio da bi mogao da pretrpi finansijski udarac od čak 25 milijardi dolara zbog napuštanja poslovanja u Rusiji, zbog odluke Moskve o napadu na Ulrajinu, prenosi "Blumberg".

Akcije BP-a su pale u jednom trenutku tokom današnjeg trgovanja za čak 7,3 posto, a prema poslednjim podacima se na berzi u Londonu trguju po ceni od 3,53 funte, odnosno u padu za 6,5 procenata, čime je zbrisana otprilike polovina njihovog rasta u ovoj godini.


Dojče berza obustavila trgovanje akcijama ruskih banaka
Nemački berzanski operater, Dojče berza, saopštila je danas da obustavlja trgovanje akcijama ruskih banaka i velikim brojem hartija od vrednosti ruskih emitenata, te da odluka stupa na snagu odmah.
Na listi su Sberbank i VTB banka, prenosi Rojters i dodaje da taj potez ilustruje uticaj zapadnih sankcija na ruske banke, kao i reperkusije širom evropskog finansijskog sistema.

Brojne banke i njihovi advokati se trude da procene uticaj novog talasa sankcija i proterivanja velikih ruskih banaka iz globalnog međubankarskog komunikacionog sistema SWIFT na njihovo poslovanje.


Dinar-to-euro exchange rate at RSD 117.6594
The Serbian dinars official median exchange rate against the euro is 117.6594 dinars for one euro on Monday, which is a slight change from Friday, the National Bank of Serbia said.
BELGRADE- The Serbian dinars official median exchange rate against the euro is 117.6594 dinars for one euro on Monday, which is a slight change from Friday, the National Bank of Serbia said.

The dinar is down against the euro by 0.1 pct m-o-m, y-o-y and relative to the beginning of the year.

The dinars indicative exchange rate against the dollar rose by 0.1 pct to 104.7164 dinars for one dollar on Friday.

The dinar was up by 0.6 pct against the dollar m-o-m and down by 7.6 pct y-o-y, declining by 0.8 pct relative to the beginning of the year.


Republički zavod za statistiku: Realni rast BDP-a Srbije u 2021. godini iznosio 7,4%
Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije iznosio je u 2021. godini 7,4 posto u odnosu na prethodnu godinu, objavio je danas Republički zavod za statistiku.
Prema podacima RZS-a, u četvrtom tromesečju prošle godine realni privredni rast Srbije iznosio je 7,0 procenata na godišnjem nivou, dok je u odnosu na treći kvartal BDP porastao za 1,7 procenata, prema seriji desezoniranih podataka.

Konačna godišnja stopa rasta BDP-a za 2021. godinu biće objavljena 30. septembra 2022, navodi se u saopštenju.


Erste Bank a.d. Novi Sad: Ostvareni snažni rezultati u 2021. godini
- Za nama je još jedna godina puna izazova u kojoj smo pokazali koliko su važni fleksibilnost, razumevanje i podrška kako bi klijenti bili sigurni da mogu da se oslone na nas. Pozitivan rezultat u svim aspektima poslovanja je dokaz da oni čvrsto veruju da smo sposobni da im obezbedimo proizvode i usluge u skladu sa njihovim potrebama i da nas doživljavaju kao istinske partnere. Ovakav rezultat ne bi mogao da bude ostvaren bez izuzetne posvećenosti svih zaposlenih koji kroz svoju ulogu finansijskih savetnika obezbeđuju rešenja po meri klijenata i na taj način im pomažu da unaprede uslove života i poslovanja - izjavio je Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste Banke.

Na kraju 2021. godine, stanje kredita plasiranih stanovništvu i mikro klijentima je uvećano za 8,3% u odnosu na kraj prethodne godine, i iznosi 105,12 milijardi dinara. U poređenju sa krajem 2020. godine, stanja depozita stanovništva i mikro klijenata su takođe zabeležila značajan rast za 21,2% i iznose 122,78 milijardi dinara. Stanje kredita plasiranih pravnim licima je sa krajem 2021. godine zabeležilo rast od 8,6% u odnosu na kraj 2020. godine i iznosi 102,25 milijardi dinara. Stanja depozita pravnih lica takođe beleže promenu i viši su za 12,7% u poređenju sa krajem 2020. godine i iznose 83,71 milijardu dinara.

U pogledu operativnog poslovanja, Banka je na kraju 2021. godine ostvarila 10,4% više operativnih prihoda u odnosu na isti period prošle godine, kao i rast operativnih rashoda za 8,4%. U odnosu na isti period 2020. godine,
operativna dobit Banke beleži rast od 15,7% i iznosi 3,42 milijarde dinara, dok je na kraju istog perioda 2020. godine banka ostvarila 2,96 milijardi operativnog rezultata.

Na kraju 2021. godine ostvareno je 8,96 milijardi dinara dobiti po osnovu kamata, što je za 9,8% više u odnosu na
isti period prethodne godine, kada je taj prihod iznosio 8,16 milijardi dinara. Neto dobit po osnovu naknada i provizija je viša za 44,0% i iznosi 2,75 milijardi dinara dok je na kraju 2020. godine iznosila 1,91 milijardu dinara.

Ukupna neto dobit na kraju 2021. godine iznosi 2,41 milijardu dinara, što je za 80,7% bolji rezultat u odnosu na kraj 2020. godine, kada je iznosila 1,33 milijarde dinara. Ovo je ostvareno zahvaljujući dobrim rezultatima operativnih prihoda uz pozitivan razvoj troškova rizika zbog oporavka nakon inicijalne krize izazvane virusom Covid-19. NPL je na kraju 2021. godine iznosio 2,0%.

Broj korisnika digitalnih kanala distribucije na kraju 2021. godine je veći za 26% u odnosu na kraj 2020. godine, tako da sada Erste Banka ima oko 129.000 aktivnih korisnika internet i mobilnog bankarstva. Mreža Erste Banke broji 87 poslovnih jedinica na kraju četvrtog kvartala 2021.godine.


PROGNOZA

Erste Bank a.d. Novi Sad nastavlja da pruža sveobuhvatnu podršku stanovništvu i privredi Srbije prilikom ostvarivanja njihovih finansijskih potreba i ciljeva. Principi poslovanja koji podrazumevaju fokusiranje na stalno poboljšavanje usluge klijentima te konstantno unapređivanje unutrašnje organizacije i efikasnosti i ubuduće će činiti osnovu poslovanja Banke.

NAPOMENA 1: Prikazani rezultati su u skladu sa Zakonom o računovodstvu i donetom Odlukom o kontnom okviru i sadržini računa o kontnom okviru za banke (Službeni glasnik RS, br. 71/2014) i Odlukom o obrascima i sadržini pozicija u obrascima finansijskih izveštaja za banke (Službeni glasnik RS, br. 71/2014) koje su stupile na snagu 31.12.2014.

NAPOMENA 2: Objavljeni rezultati pojedinačnih članica Erste Grupe nisu direktno uporedivi sa objavljenim rezultatima Erste Grupe po segmentima. Zbog efekata konsolidacije na nivou Erste Grupe, prema kojima se određene transakcije Erste Bank a.d. Novi Sad sa članicama Erste Grupe eliminišu, kao i zbog distribucije određenih troškova alociranog kapitala, konsolidovani rezultati Erste Bank a.d. Novi Sad na nivou Erste Grupe razlikuju se od rezultata koje je Banka ostvarila i prikazuje na lokalnom nivou.


Air Serbia i dalje leti ka Rusiji - Letovi rasprodati
Air Serbia je jedna od svega nekoliko evropskih avio kompanija koja još ima dozvolu da leti u ruskom vazdušnom prostoru. Nakon što je većina evropskih država uvela zabranu letenja letelica registrovanih u Rusiji, usledile su recipročne mere ruskih vlasti. Air Serbia zadržava 8 letova nedeljno između Beograda i Moskve. Svi letovi do četvrtka su rasprodati, a avio kompanija tek treba da objavi eventualne dodatne kapacitete na ovoj liniji. Letovi u nedelju do ruske prestonice takođe su rasprodati.
Sa druge strane, Aeroflot, koji održava osam nedeljnih letova iz Rusije za Beograd i Nordwind Airlines koji obavlja letove dva puta nedeljno, bili su prinuđeni da suspenduju polaske ka srpskoj prestonici, jer su mnoge države, u znak protesta zbog napada Rusije na Ukrajinu, zatvorile vazdušni prostor za ruske letelice.


Air Serbia Still Flying to Russia – Flights Sold Out
Air Serbia is one of the few European airline carriers which still has a permit to fly in the Russian air space. After most European states implemented a ban on flights of aircraft registered in Russia, the reciprocal measures of the Russian authorities followed. Air Serbia retains 8 flights a week between Belgrade and Moscow. All the flights until Thursday are sold out, and the airline company is yet to announce potential additional capacities on this line. The Sunday flights to the Russian capital were also sold out.

On the other hand, Aeroflot, which maintains eight weekly flights from Russia to Belgrade, and Nordwind Airlines, which carries out flights twice a week, were forced to suspend departures to the Serbian capital, because many states, in protest against Russia’s attack on Ukraine, closed their air spaces for Russian aircraft.


AIK Banka: Process of Acquisition of Sberbank Srbija to Be Successfully Finalized
AIK Banka has obtained approval from the National Bank of Serbia and the competent regulatory bodies, whereby it has met all the requirements for the acquisition of ownership over Sberbank Srbija. This way, AIK Banka will increase its market share in Serbia to as much as 9% and, with the value of its new balance assets, become one of the most important banks in the country, says the announcement made by AIK Banka.

With the successful completion of the process which was initiated last year, AIK Banka will increase its client base by over 180,000 retail and corporate clients, whereas the overall assets of the banking group will increase by EUR 1.7 billion.

The chairwoman of the Executive Board of AIK Banka, Jelena Galic, pointed out that the assets would increase to nearly 4 billion, with a market share of 9%, whereby AIK Banka, as the backbone of the banking group, will become the sixth biggest bank in the Serbian banking market.

– By strengthening the market position, we are a step closer to realizing the strategic goal of positioning ourselves as one of the leading banking groups in the region. The expansion of the operations will certainly bring numerous benefits to our clients too, combining the expertise and the technologies of both banks, whereby the quality of the provided service will be at the highest level. AIK Banka remains dedicated to the further development to the end of providing the best user experience to our existing and new clients, which will certainly also be contributed to by the long-standing experience of the employees of Sberbank, whom I hereby welcome as new members of our banking family. I am sure that now, as a large and strong bank, we will continue the successful operations and the business synergy, which will primarily benefit our clients and business partners – emphasized Jelena Galic, the chairwoman of the Executive Board of AIK Banka.


Growth of Serbias GDP in the Fourth Quarter of 2021 at 7%
The real GDP growth in the fourth quarter of 2021, compared to the corresponding period of the previous year, amounted to 7%, announced the Statistical Office of the Republic of Serbia.

According to seasonally adjusted GDP data, gross domestic product increased by 1.7% in the fourth quarter of 2021, compared to the previous quarter.

The real GDP growth in 2021, obtained on the basis of quarterly calculation, amounted to 7.4%, compared to the previous year.

Observed by activities, in the fourth quarter of 2021, compared to the same quarter of the previous year, significant real growth in the gross value added was recorded in the section of wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles; transportation and storage and accommodation and food service activities (14.7%), the section of industry and water supply, sewerage, waste management and remediation activities (4.3%) and the section of construction (10.9%).

Observed by expenditure aggregates, in the fourth quarter of 2021, compared to the same quarter of the previous year, real growth was noted as follows: the household final consumption expenditure (7.3%), the non-profit institutions serving households (NPISH) final consumption expenditure (3.7%), the general government final consumption expenditure (5.8%), the gross fixed capital formation (9.8%), the exports of goods and services (13.9%) and the imports of goods and services (15.5%).


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta