Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Zabrana ruske nafte na dnevnom redu EU, zabeležen porast cena
Cene nafte su porasle danas za tri dolara, pri čemu je Brent prešao nivo od 110 dolara po barelu, pošto zemlje Evropske unije razmatraju da se pridruže embargu Sjedinjenih Država na uvoz ruske naftne, i jer je napad na saudijska naftna postrojenja tokom vikenda izazvao nervozu na tržištu.
Evropska nafta Brent je poskupela za 3,44 dolara ili 3,2 posto, na 111,37 dolara po barelu na azijskom trgovanju do 4:43 časa po srednjoevropskom vremenu, dok je cena američke sirove nafte WTI porasla za 3,54 dolara ili 3,4 posto, na 108,24 dolara za barel, izveštava Rojters.

Ovakvom kretanju cena doprinele su informacije da će ove nedelje uslediti niz sastanaka na vrhu između vlada Evropske unije i američkog predsednika Džoa Bajdena s ciljem da se pojača odgovor Zapada prema Moskvi zbog napada na Ukrajinu, pri čemu će EU, pored ostalog, razmotriti da li da uvede zabranu uvoza nafte iz Rusije.


Kurs dinara prema evru danas iznosi 117,6944
"Srednji kurs dinara prema evru iznosi danas 117,6944 dinara za evro, što je neznatna promena u odnosu na petak", objavila je Narodna banka Srbije.
Dinar je prema evru slabiji za 0,1 posto na mesečnom i godišnjem nivou, kao u odnosu na početak ove godine.

Indikativni kurs dinara prema dolaru je pao u petak za 0,5 posto na 106,6846 dinara za dolar.


Srbija na aukciji prodala dvadesetpetogodišnje državne obveznice za 6,9 mln evra
Republika Srbija prodala je na aukciji dvadesetpetogodišnje državne obveznice u iznosu od 6,9 miliona evra, objavila je Uprava za javni dug.
Obim aukcije iznosio je 150 miliona evra sa kuponskom stopom od 2,30 odsto.

Ukupan obim tražnje na aukciji iznosio je 19,368 miliona evra.


Dinar-to-euro exchange rate at RSD 117.6944
The Serbian dinars official median exchange rate against the euro is 117.6944 dinars for one euro on Monday, which is a slight change from Friday, the National Bank of Serbia said.
BELGRADE - The Serbian dinars official median exchange rate against the euro is 117.6944 dinars for one euro on Monday, which is a slight change from Friday, the National Bank of Serbia said.

The dinar is down by 0.1 pct against the euro m-o-m, y-o-y and relative to the beginning of the year.

The dinars indicative exchange rate against the dollar was down by 0.5 pct to 106.6846 dinars for one dollar on Friday.

The dinar was down by 3.0 pct against the dollar m-o-m and by 7.5 pct y-o-y, declining by 2.6 pct relative to the beginning of the year.


Američka centralna banka podigla referentnu kamatu prvi put posle 2018.
Američka centralna banka (Fed) podigla je svoju referentnu kamatnu stopu da se suoči sa inflacijom, najvećom u poslednjih 40 godina i sa izgledima da se pogorša zbog sukoba u Ukrajini.

Fed je odlučio da podigne za 0,25 procentnih poena kratkoročnu kamatu, tako da će ona biti između 0,25 i 0,50 procenata, a odluku je odbor za monetarnu politiku doneo takoreći jednoglasno.

Fed je poslednji put podigao kamatnu stopu u decembru 2018. godine, u jeku trgovinskog rata sa Kinom, a tu odluku je oštro kritikovao tadašnji predsednik Donald Tramp.

Američka centralna banka je prošle nedelje saopštila da ekonomska aktivnost i zapošljavanje nastavljaju da jačaju od poslednjeg sastanka 25. i 26. januara. Ali je banka istakla da inflacija ostaje visoka sa neujednačenom ponudom i potražnjom. Ta monetarna institucija prognozira inflaciju od 4,33% u 2022. godini, što je gotovo dva puta više nego što je prognozirano krajem januara.

Posle dvodnevnog sastanka, odbor za monetarnu politiku Feda je ukazao na rizike koje prdstavlja sukob u Ukrajini i sankcije.

- Kraktoročno, invazija i povezani događaji mogu da izazovu dodatni pritisak na povećanje inflacije i da utiču negativno na ekonomsku aktivnost - navodi se u saopštenju.

Zvaničnici banke predviđaju dodatno podizanje kamatne stope ove godine, i manji porast bruto domaćeg proizvoda za 2022. od ranije prognoziranog, očekujući da će biti 2,8 umesto 4% koliko je bilo predviđeno ranije. Fed je u martu 2020. takoreći spustio na nulu svoju kamatnu stopu da podrži privredu koja se tada suočavala sa širenjem kovida-19.

Međutim, poslednjih godinu dana američka privreda pogođena je talasom porasta cena. Predsednik Feda Džerom Pauel rekao je da će institucija učiniti sve što može da obuzda inflaciju a da istovremeno ne blokira ekonomski razvoj.

Tržišta očekuju da će ove godine sedam puta biti podizana kamata, što bi referentnu kamatu podigla na oko 1,75%.


Imovina "Fabrike ulja Kruševac" u stečaju prodata za 166 miliona dinara
Beogradski "Storage solutions" za 166,8 miliona dinara kupio je deo nepokretne i pokretne imovine "Fabrike ulja Kruševac" u stečaju, objavila je danas Agencija za licenciranje stečajnih upravnika.
Imovina je prodata metodom javnog nadmetanja po početnoj ceni.

Beogradska firma postaje vlasnik četiri parcele građevinskog zemljišta na kruševačkoj lokaciji Koševi, čija je ukupna površina veća od 72 ara, kao i kompleksa prehrambene industrije od 21 objekta na potesku Čagljavica.


Oglašena prodaja nekretnina Jugoslavijapublika u Krnjači
Stečajni upravnik Jugoslavijapublika oglasio je prodaju imovine metodom javnog nadmetanja.

Na ponudi su upravna zgrada, izgrađen bez odobrenja za gradnju površine od 323 m2 u Krnjači, opština Palilula. Na istoj lokaciji prodaje se i kotlarnica sa mašinskim delom koja ima odobrenje za gradnju, površine 54 m2, centralni magacin površine od 2.190 m2 bez odobrenja za gradnju, zatim elektroradionica od 70 m2 koja ima odobrenje za gradnju ali ne i za upotrebu, više vanjknjižnih prava svojine, kao i opremu i inventar.

Početna cijena imovine iznosi 12.235.574 dinara, dok je visina depozita 4.894.230 dinara.

Javno nadmetanje održaće se dana 19. aprila u 11:00 časova u Agencija za licenciranje stečajnih upravnika – Centar za stečaj, Beograd, Ul. Terazije br. 23.


Ojačali indeksi prvog trgovačkog dana na BELEX-u
Blagi oporavak prometa i uspon berzanskih indeksa, podržan osetnim rastom cena akcija, obeležili su početak trgovačke nedelje na Beogradskoj berzi.
Ukupan promet na trgovanju iznosio je 20 miliona dinara (170 hiljada evra).

Indeks BELEX 15 je porastao za 1,2 posto na 816,03 poena, a BELEXlajn je ojačao za 0,6 procenata na 1.699,27 poena.


Komercijalna banka zakazala skupštinu, na dnevnom redu i prodaja sopstvenih akcija
Upravni odbor Komercijalne banke, koja posluje pod kontrolom Nove ljubljanske banke (NLB) sazvao je redovnu Skupštinu akcionara za 18. april, za čiji je dnevni red predloženo i donošenje odluke o prodaji sopstvenih akcija, saopštila je danas brokerska kuća Momentum.

Na dnevnom redu Skupštine su i usvajanje redovnih i konsolidovanih finansijskih izveštaja, donošenja odluke o raspodeli dobiti i donošenje strategije i plana poslovanja do 2026. godine.

Komercijalna banka je nedavno od nesaglasnih akcionara otkupila 2,9% sopstvenih akcija, a njihovim eventualnim poništenjem većinski vlasnik NLB bi prešao prag od 90% vlasništva što bi mu omogućilo prinudni otkup preostalih akcija.

Postupak pripajanja Komercijalne banke beogradskoj podružnici NLB-a, trebalo bi da se okonča do kraja aprila.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta