Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Kurs dinara prema evru 117,7562
Zvanični srednji kurs dinara prema evru iznosi danas 117,7562 dinara za evro, što je neznatna promena u odnosu na petak, objavila je Narodna banka Srbije.
Dinar je prema evru slabiji za 0,1 posto na mesečnom nivou i u odnosu na početak godine, dok je na godišnjem slabiji za 0,2 procenta.

Indikativni kurs dinara prema dolaru je oslabio u petak za 0,2 posto na 106,9830 dinara za dolar.


JUTROS DOBRE VESTI SA TRŽIŠTA NAFTE Cena barela pala, ali žitarice su dodatno poskupele
Tržište nafte od jutros beleži pad cena. Vrednost barela na londonskom tržištu je 116 dolara, što predstavlja minus od 4 odsto u odnosu na juče. Na američkom tržištu vrednost barela je 109 dolara.
Globalne cene nafte opale su danas nakon što je Kina zbog kovida 19 počela da primjenuje meru zatvaranja u Šangaju, gradu koji je veliki finansijski i proizvodni centar.
Zatvaranje javnog i privrednog života u Šangaju počelo je danas i najveće je u Kini od početka pandemije prije više od dve godine.

Bitkoin jutros vredi 47 dolara
Tržište kriptovaluta od jutros je u zelenom. Vrednost bitkoina iznosi 47.000 dolara.

Cena pšenice i kukuruza
Cena pšenice i kukuruza u blagom su porastu. Cena pšenice od jutros iznosi 1.102 dolara po toni, što je rast od 1 odsto u odnosu na juče. Cena kukuruza od jutros je 1.710 dolara po toni, što je rast za skoro 0,80 odsto u odnosu na juče.


Očekivanja da će se inflacija smiriti polako blede - Šta čeka Srbiju?
Srbija za sada ne oseća krizu, ima dovoljno hrane i energenata. Ipak, neizvesno je koliko će kriza u svetu trajati i kako će se odraziti na ekonomiju. Predviđeni rast bruto domaćeg proizvoda za ovu godinu je 4,5%, a uz povoljne prognoze Međunarodni monetarni fond ocenjuje da bi deficit i javni dug mogli biti veći od plana.

Nedaće nikada ne idu same, pa je tako i u ekonomiji. Iz pandemije smo izašli jači, ali sačekala nas je neizvesnot zbog rasta cena i krize u svetu, za koju niko ne može da predvidi kako će se završiti. Očekivanja da će se inflacija smiriti polako blede zbog situacije u evrozoni i u Americi.

- Opšti indeks cena je 8,8% kod nas u februaru. U Evropi je 6,2%. Hrana i piće su poskupeli za nekih 15,2% u odnosu na februar prošle godine. Transport je poskupeo za nekih 13,3% - navodi direktor Zavoda za statistiku Miladin Kovačević.

Za privrednike je rast inflacije bitan parametar planiranja, jer rast cena ugrožava potrošnju i standard. To može da utiče na fenomen stagflacije, gde nema rasta domaćeg bruto proizvoda. Zato je važna stabilnost kursa dinara, koju Narodna banka za sada drži pod kontrolom.

- Da li će sve to uticati na pad ili porast društvenog proizvoda, još je rano govoriti, tek je prvi kvartal. U zavisnosti od globalne situacije, moraćemo i mi kao mala zemlja da snosimo neke posledice tih makroekonomskih kretanja, na koje nemamo nikakvog uticaja - kaže profesor Beogradske bankarske akademije Ismail Musabegović.

U Privrednoj komori Srbije (PKS) smatraju da treba održati jednocifrenu inflaciju do kraja godine zbog psihološkog faktora.

- Kada imate dugoročno prisustvo inflacije, a manju potražnju, to onda dovodi do niske stope rasta, stagnacije, i uz prisustvo povećanih troškova ne možete da kao privrednik smanjite cene inputa proizvodnje sirovina, materijala, ali možete da vršite uštede na radnoj snazi i to dovodi do slabijeg rasta zarada ili otpuštanja - ističe finansijski analitičar PKS Bojan Stanić.


Prioriteti očuvanje stabilnosti i ublažavanje uticaja spoljnih šokova

Vlada Srbije je formirala radnu grupu za pomoć kompanijama da obnove lanac snabdevanja.

- Mi smo u razgovorima sa dva najveća ruska trgovinska lanca. Pojačana je njihova aktivnost i zahtevi za plasmanom proizvoda, koji eventualno govore o deficitarnim proizvodima na ovom tržištu - to su kućna hemija, sredstva za ličnu higijenu, smrznuto voće i povrće, određeni konditorski proizvodi i alkoholni proizvodi - kaže direktor Predstavništva PKS u Moskvi Dejan Delić.

Prioriteti su očuvanje stabilnosti, ublažavanje uticaja spoljnih šokova i nastavak reformi radi očuvanja snažnog rasta.

- Narodna banka Srbije godinama održava stabilnost, ne samo na deviznom već na celokupnom finansijskom tržištu. U Srbiji ćemo voditi računa da i u aktuelnim globalnim neizvesnostima obezbedimo maksimum povoljnih uslova poslovanja i da ostanemo garant stabilnosti i mira - rekla je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Ekonomisti procenjuju da će fiskalni deficit i javni dug ove godine biti veći od plana zbog povećane potrošnje, sporijeg rasta BDP-a, smanjenja akciza i rashoda po osnovu izdvajanja za javna preduzeća. Oslonac je poljoprivreda, jer uz veću proizvodnju izvoz može da donese dodatnu zaradu i da pokrije troškove.


Dinar-to-euro exchange rate at RSD 117.7562
The Serbian dinars official median exchange rate against the euro is 117.7562 dinars for one euro on Monday, which is a slight change from Friday, the National Bank of Serbia said.
BELGRADE - The Serbian dinars official median exchange rate against the euro is 117.7562 dinars for one euro on Monday, which is a slight change from Friday, the National Bank of Serbia said.

The dinar is down by 0.1 pct against the euro m-o-m and relative to the beginning of the year, and down by 0.2 pct y-o-y.

The dinars indicative exchange rate against the dollar was down by 0.2 pct to 106.9830 dinars for one dollar on Friday.

The dinar was down by 1.5 pct against the dollar m-o-m and by 6.7 pct y-o-y, declining by 2.9 pct relative to the beginning of the year.


Obveznice Srbije u fokusu investitora, prekinut rast indeksa
Ogromno interesovanje domaćih i stranih investitora vladalo je danas na Beogradskoj berzi za državnim obveznicama Srbije, dok je trgovanje akcijama klonulo, a prekinuta je i prošlonedeljna serija rasta berzanskih indeksa.
Ukupan promet na trgovanju iznosio je više od 256,1 milion dinara (2,17 miliona evra).

Oba berzanska indeksa su pala za 0,3 posto. BELEX 15 je zaključen na 833,39 poena, a BELEXlajn na 1.731,07 poena.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta