Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Cena gasa u Evropskoj uniji 2.180 dolara na početku današnjeg trgovanja
Cena gasa na početku današnjeg evropskog trgovanja kreće se oko 2.180 dolara za 1.000 kubnih metara, prenosi Tas s, pozivajući se na podatke sa ICE berze u Londonu.
Kako se precizira, na otvaranju trgovanja na gasnom tržištu TTF u Holandiji, gas za aprilske isporuke (fjučers ugovori) ugovaran je po ceni od 2.179,6 dolara za hiljadu kubika, odnosno na nivou od 189,9 evra po MWh, po trenutnom kursu evra prema dolaru.


Cena nafte nastavila rast, dostigla devetogodišnji maksimum od 118 dolara
Cene nafte su danas produžile rast, pri čemu je evropska nafta Brent skočila iznad 118 dolara po barelu usled poremećaja u trgovini i problema sa isporukom zbog zapadnih sankcija Rusiji, dok su američke zalihe "crnog zlata" pale na višegodišnji minimum.
Nafta Brent je na terminskom tržištu ugovarana tokom noći po ceni od čak 118,22 dolara za barel, najvišoj od februara 2013, a američka nafta WTI je dostigla je 11-godišnji maksimum od 114,70 dolara po barelu, javlja Rojters.

Rast cena je usledio nakon odluke SAD da uvede sankcije ruskom sektoru prerade nafte, što je izazvalo zabrinutost da bi izvoz ruske nafte i gasa mogao biti sledeća meta.


Evro na 21-mesečnom minimumu, tonu i valute zemalja centralno istočne Evrope
Evro se spustio danas blizu 21-mesečnog minimuma zbog zabrinutosti da će ruska vojna akcija u Ukrajini ugroziti evropski rast, dok su valute vezane za sirovine dostigle višenedeljne maksimume usled rasta izvoznih cena.
Evro se na azijskoj sesiji trgovao, prema poslednjim dostupnim podacima, na nivou od 1,1097 dolara, neznatno iznad minimuma od 1,1058 dolara na koji je pao tokom noći, što je bila njegova najniža vrednost od maja 2020, izveštava Rojters.

Jedinstvena valuta evrozone je od početka nedelje do danas potonula za 1,5 posto i na putu je da završi četvrtu uzastopnu nedelju s gubitkom u odnosu na američki dolar.


Novi v.d. direktora EPS-a Miroslav Tomašević
Novi vršilac dužnosti direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) je izvršni direktor za proizvodnju energije u tom preduzeću Miroslav Tomašević, odlučila je Vlada Srbije na današnjoj sednici, saznaje Beta.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je sinoć da će danas biti postavljen novi v. d. direktor EPS-a, a kako Beta saznaje Tomašević je jutros prvi put pozvan na razgovor u Vladu, a pre sat vremena mu je javljeno da je postavljen za direktora.

On je nakon smene Milorada Grčića praktično rukovodio EPS-om kako bi se održala stabilnost sistema.

Tomašević je bio jedan od kandidata za direktora EPS-a 2017. godine kada je postavljen Grčić.

Resorna ministarka Zoran Mihajlović je od smene Grčića imala najlepše ocene za Tomaševića i tvrdila je da je dobar inženjer.

Radnici EPS-a takodje imaju dobro mišljenje o Tomaševiću, ali su ocenili da će se suočiti sa velikim problemima, jer se iz RB Kolubare u termoelektranu Nikola Tesla doprema manje uglja nego ranije.


Krušik Plastika prodata firmi iz Beograda za 1,93 mil EUR
Posle dve propale privatizacije i potonjih šest neuspelih pokušaja prodaje, Krušik plastika prodata je po ceni od 1,93 mil EUR, jedinom ponuđaču na tenderu raspisanom 6. oktobra prošle godine.

Ugovor o prodaji Krušik plastike AD Osečina potpisan je 28. februara sa firmom Construction plastic doo iz Beograda, saopštilo je Ministarstvo privrede.

Prodat je paket od 764.294 akcija, koji čini 97,71568% ukupnog kapitala firme.

Prema podacima sa APR-a, Construction plastic doo Beograd je osnovana 20. oktobra 2021. godine i nalazi se u vlasništvu firmi Atrium Investment Group doo Beograd, Demine Solutions doo Bijeljina i Dis Niskogradnja doo Valjevo.

Pretežna delatnost firme je proizvodnja ostalih proizvoda od plastike.


Air Serbia i Turkish Airlines šire saradnju - Iz Niša i Kraljeva preko Stambola u svet
Air Serbia i Turkish Airlines najavili su dodatno unapređenje komercijalne saradnje novim kod-šer sporazumom, koji će se proširiti na destinacije u okviru mreža Er Srbije i Turkiš erlajnsa. Proširenje kod-šer sporazuma je zvanično potpisano u Istanbulu u prisustvu generalnih direktora dve avio-kompanije, Bilala Ekšija i Jiržija Mareka.

Dve avio-kompanije, koje već imaju kod-šer sporazum za međusobne letove između Beograda i Istanbula, dodatno su unapredile saradnju time što je Air Serbia dodala svoj JU kod na letove Anadolu džeta, podružnice Turkiš erlajnsa, između turske prestonice Ankare i glavnog grada Srbije Beograda. U isto vreme, Turkiš erlajns dodao je svoj TK kod na letove Er Srbije između Niša i Istanbula, kao i između Kraljeva i Istanbula, time pružajući putnicima na navedenim letovima pristup globalnoj mreži Turkiš erlajnsa. Avio-kompanije već imaju kod-šer saradnju za letove iz Beograda za Banja Luku, Tivat i Ankaru, a iz Istanbula za Ankaru, Izmir, Adanu, Antaliju, Dalaman, Gazijantep, Kajzeri, Konju, Trabzon, Gazipašu, Bodrum, Odesu, Kijev, Aman, Kairo, Tel Aviv, Niš i Kraljevo

Uzimajući u obzir komplementarnu strukturu rasporeda oba prevoznika i recipročnih sporazuma, putnicima obe avio-kompanije biće omogućena nesmetana povezanost preko njihovih matičnih aerodroma, navodi se u saopštenju Er Srbije.


Dinar-to-euro exchange rate at RSD 117.6111
The Serbian dinars official median exchange rate against the euro is 117.6111 dinars for one euro on Thursday, the same as on Wednesday, the National Bank of Serbia said. The dinar is steady against the euro m-o-m, y-o-y and relative to the beginning of the year.
BELGRADE - The Serbian dinars official median exchange rate against the euro is 117.6111 dinars for one euro on Thursday, the same as on Wednesday, the National Bank of Serbia said.

The dinar is steady against the euro m-o-m, y-o-y and relative to the beginning of the year.

The dinars indicative exchange rate against the dollar fell by 0.5 pct to 106.3199 dinars for one dollar on Wednesday.

The dinar was down by 2.1 pct against the dollar m-o-m and by 8.5 pct y-o-y, declining by 2.3 pct relative to the beginning of the year.


Akcije Aerodroma "NikolaTesla" u usponu, NIS-ove u padu
Investiciona aktivnost na domaćem trzištu kapitala bila je danas znatno življa, a berzanski indeksi su zatvorili trgovanje u usponu podržani visokim rastom akcija Aerodroma "Nikola Tesla" i kompanija iz poljoprivrednog sektora.
Ukupan promet na Beogradskoj berzi iznosio je oko 167,2 miliona dinara (1,4 miliona evra), uključujući i trgovanje državnim obveznicama.

Indeks BELEX 15 je prekinuo višednevni pad i ojačao za više od 0,3 odsto na 835,97 poena, a BELEXlajn je napredovao za četvrtinu procenta na 1.723,71 poen.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta