Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
OTP banka ostvarila istorijske poslovne rezultate u 2021. godini
OTP banka Srbija je u 2021. godini ostvarila 68 mil EUR profita i preko 228 mil EUR prihoda. Istorijski rezultat zabeležen je i u faktoringu, gde je ostvaren promet od 400 mil EUR, čime je OTP učvrstio dugogodišnji status lidera u ovoj oblasti. Nakon sprovedene integracije, banka je uspela da zadrži i poziciju najvećeg kreditora privrede i stanovništva, te lidera na tržištu faktoring, lizing i e-commerce usluga.

Računajući i prihod nekadašnje OTP banke a.d. Beograd do momenta integracije u maju 2021. godine, OTP banka Srbija ostvarila je prihod od 228,2 mil EUR, što je rast od 4,2%, odnosno 9,1 mil EUR u poređenju sa 2020. godinom. Na poslednji dan 2021. godine, aktiva je iznosila 5,66 mlrd EUR, što predstavlja porast neto aktive za čak 429,7 mil EUR u odnosu na 2020. godinu, odnosno 8,2%.

- Strategija OTP Grupe i OTP banke Srbija, kao njene članice, usmerena je na održavanje stabilnosti u poslovanju, kao i na razvijanje i unapređivanje proizvoda i usluga koji nas drže na vodećim pozicijama u brojnim oblastima. Ponosni smo na činjenicu da smo u jednom od najzahtevnijih perioda za bankarsko tržište, kao i u godini u kojoj smo sproveli najkompleksniju bankarsku integraciju ikad realizovanu na ovim prostorima, ostvarili odlične poslovne rezultate uz visoku profitabilnost od 68 mil EUR što je gotovo sedam puta više u odnosu na godinu ranije. Iako nije bilo nimalo jednostavno, 2021. godina za nas predstavlja jedno neprocenjivo iskustvo, ali i potvrdu toga da kada ste posvećeni ciljevima i okruženi stručnjacima koji su u svakom trenu spremni da naprave korak više, rezultat ne može da izostane - izjavio je Predrag Mihajlović, predsednik Izvršnog odbora OTP banke Srbija.
Kada su u pitanju krediti, OTP banka je u 2021. zabeležila ukupan iznos od skoro 4,4 mlrd EUR što predstavlja porast od 10,5% ili 415,6 mil EUR. Time je zadržano prvo mesto na srpskom tržištu sa učešćem od 17,4%.

- Ključnu ulogu u ostvarenju ovako uspešnog rezultata odigrali su naše poznavanje tržišta i pažljivo formirane ponude, koje uvek prate najaktuelnije trendove, kao i racionalno upravljanje troškovima. Ovo je posebno vidljivo kod stambenih kredita, gde je u 2021. godini ostvaren iznos od skoro 1 mlrd EUR i tržišni udeo od 21,8%. Veliki skok zabeležen je i u oblasti gotovinskih kredita, gde je rastom od 8,8% dosegnut iznos od više od 1 mlrd EUR, što predstavlja visokih 20,2% tržišnog učešća. Ovo je samo deo brojnih reprezentativnih rezultata koji su odraz kontinuiranog unapređenja naše usluge i široke palete bankarskih proizvoda, što su prepoznali i naši klijenti - rekao je Branimir Spasić, član Izvršnog odbora za finansije OTP banke Srbija.
Značajno povećanje ostvareno je i u segmentu poslovanja sa privredom, gde je sa 2,3 mlrd EUR, zabeležen rast od 9,6%. Na taj način OTP banka ostaje na prvom mestu sa 16,3% tržišnog učešća u kreditiranju privrede. Kad je reč o depozitima, u ovoj oblasti Banka zauzima drugo mesto sa učešćem od 11,2% i rastom od 127,6 mil EUR, odnosno 4,1%.

Faktoring, oblast u kojoj je OTP banka višegodišnji lider na tržištu, dostigao je istorijski najviši nivo sa 400 mil EUR prometa i najvećim učešćem na domaćem tržištu, uz godišnji rast od 18,6%. Istovremeno, zabeleženo je više od 3,5 miliona e-commerce transakcija.

U okviru OTP Grupe u Srbiji posluju i OTP Leasing Srbija, lider na tržištu lizinga u našoj zemlji, kao i OTP Osiguranje koje pruža usluge životnog osiguranja preko OTP banke. OTP Leasing je u 2021. godini zadržao lidersku poziciju na tržištu sa rastom nove produkcije od 37% u odnosu na 2020. i ukupnim finansiranjem od 108 mil EUR novih plasmana, što predstavlja 19,5% tržišnog učešća u novoj produkciji. Sa EBRD-om je krajem prošle godine zaključen ugovor o kreditu u iznosu do 10 mil EUR u okviru Regionalnog programa podrške konkurentnosti malim i srednjim preduzećima.


Rezultati OTP Grupe za 2021. godinu

OTP Grupa, sa sedištem u Mađarskoj, beleži konsolidovanu prilagođenu dobit od 1,39 mlrd EUR za 2021. godinu, što je povećanje od 60% u odnosu na 2020. godinu. Prilagođen ROE za ovaj period dostigao je 18,5%, dok operativna dobit u 2021. iznosi 1,84 mlrd EUR, odnosno 23%.

Beleži se i dinamičan rast ukupnih prihoda, za 13% uz rast neto prihoda od kamata istom brzinom, dok neto prihod od naknada i provizija beleži sporiji rast (12% godišnje). Ostali neto nekamatonosni prihod zabeležio je rast od 17%.

Volumen kredita uvećao se za 15% (prilagođen deviznom kursu) tokom 2021. godine. Kad je reč o glavnim segmentima kredita, tokom prethodne godine konsolidovana devizno prilagođena izloženost privredi beleži najbrži rast od 19%, sledi povećan portfolio hipotekarnih kredita od 15%, potrošačkih kredita od 14% i izloženost lizingu 11%.

Devizno prilagođeni konsolidovani depoziti beleže rast od 16% godišnje ili 7,9 mlrd EUR, odnosno brži rast od volumena kredita. Na kraju decembra 2021. godine, bruto rezerve za operativnu likvidnost Grupe iznosile su 9,1 mlrd EUR (0,8 mlrd EUR više u odnosu na prethodni kvartal).


Preduzeće "Makovica" iz Mladenovca ponuđeno na prodaju za 125,6 miliona dinara
Preduzeće Makovica u stečaju ponuđena je na prodaju kao pravno lice po početnoj ceni od 125,6 miliona dinara, objavio je danas stečajni upravnik.
Inače preduzeće za skladištenje i preradu žitarica i proizvodnju hleba i peciva procenjeno je na 628,1 miliona dinara.

Najvažnija imovina Makovice su upravna zgrada na više od 900 kvadratnih metara, te zgrade pekare, trgovine, stari i novi silos, mlin, radionica stočne hrane, te oprema, zalihe i potraživanja.


JUTROS DOBRE VESTI SA TRŽIŠTA NAFTE! Jeftinije i žitarice
Tržište nafte od jutros beleži pad cene. Cena barela na londonskom tržištu iznosi 108 dolara, u odnosu na juče kada je cena bila 113 dolara. Cena barela nafte na američkom tržištu takođe je u padu i iznosi 103 dolara, što je razlika u odnosu na juče kada je cena iznosila 108 dolara po barelu.
Tržište kriptovaluta od jutros je u zelenom. Vrednost bitkoina iznosi 41.429 dolara, što predstavlja blagi rast za skoro 2 odsto u odnosu na juče. Ostale kriptovalute takođe beleže rast.

Pšenica i kukuruz
Cena pšenice od jutros beleži pad i iznosi 1.109 dolara po toni, što je pad za skoro 2 odsto u odnosu na juče. Cena kukuruza u padu, iznosi 804 dolara po toni, što je pad za oko 1 odsto.


Prodate dvogodišnje državne obveznice u iznosu 2,6 mlmilijardi dinara
Uprava za javni dug objavila je da su na aukciji prodate dvogodišnje državne obveznice u iznosu od 2,6 milijardi dinara.
Kako je navedeno, 19. aprila reotvorena je emisija dvogodišnjih državnih obveznica Republike Srbije, koja dospeva 20. januara 2024. godine, prvi put emitovana 18. januara 2022. godine.

Obim aukcije iznosio je 19.199.580.000 dinara sa kuponskom stopom od 2,75 odsto.


Gradska pivnica u Somboru ponuđena na prodaju za 75 miliona dinara
Gradska pivnica u Somboru ponuđena je na prodaju po početnoj ceni od 75 miliona dinara kroz stečaj firme Tepkos iz Čonoplje, objavio je danas stečajni upravnik.
Pod krovom stambeno-poslovne zgrade na somborskom Trgu Cara Lazara je ukupno više od 1.000 kvadratnih metara površine u prostorija prehrambene industrije i proizvodnje pića, kao i u nekoliko stanova.

Javno nadmetanje za prodaju gradske pivnice, kao i manje vrednih nekretnina u Stanišiću i mestu Svetozar Miletić, zakazano je 20. maja.


Dinar-to-euro exchange rate at RSD 117.6773
The Serbian dinars official median exchange rate against the euro is 117.6773 dinars for one euro on Wednesday, a slight change from Tuesday, the National Bank of Serbia said.
BELGRADE - The Serbian dinars official median exchange rate against the euro is 117.6773 dinars for one euro on Wednesday, a slight change from Tuesday, the National Bank of Serbia said.

The dinar is steady against the euro m-o-m and down by 0.1 pct y-o-y and relative to the beginning of the year.

The dinars indicative exchange rate against the dollar was up by 0.4 pct to 108.8798 dinars for one dollar on Tuesday.

The dinar was down against the dollar by 2.5 pct m-o-m and by 10.5 pct y-o-y, declining by 4.5 pct relative to the beginning of the year.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta