Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Rast BDP-a u prvom kvartalu iznosio 4,3%
U prvom kvartalu ove godine zabeležen je rast BDP-a koji je iznosio 4,3%, dok je godišnja prognoza 4,5% i ne postoji ni promil mogućnosti da snabdevanje stanovništva osnovnim životnim namirnicama bude ugroženo, zaključeno je na sednici Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda, kojim je predsedavala predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić.

Na sednici su razmatrani najvažniji ekonomski pokazatelji u svim privrednim oblastima.

Istaknuto je, između ostalog, da se projekti u oblasti linijske infrastrukture realizuju po planu i dobrom dinamikom, u oblasti poljoprivrede setva je okončana na više od 98% površina, primenjene su sve agrotehničke mere i očekuje se prinos od približno 3,5 miliona tona žita.

Kada je reč o zalihama poljoprivrednih proizvoda, Srbija ih ima dovoljno za svoje potrebe, dok se za pojedine kulture traže nova tržišta.

Zabeležen je rast u prerađivačkoj industriji, a kada je reč o stranim direktnim investicijama, njih je za trećinu više.

Premijerka Brnabić je rekla da se od sada Javno preduzeće Srbijašume tretira kao energetsko, imajući u vidu značaj peleta i briketa u predstojećoj grejnoj sezoni, s obzirom na to da ih individualni potrošači sve više koriste za grejanje.

Kada je reč o snabdevanju električnom energijom, premijerki je ukazano na to da je u Javnom preduzeću Elektroprivreda Srbije počela remontna sezona, a da će do 1. avgusta proizvodnja uglja biti u potpunosti stabilizovana.

Na sednici Saveta za BDP je zaključeno da je neophodno da se vodi računa o svakom uloženom dinaru, da se nastavi sa započetim kapitalnim projektima, uz očuvanje likvidnosti, navedeno je na portalu Vlade Srbije.

U vezi sa merama za pomoć stanovništvu, ministar finansija Siniša Mali je rekao da će država ispuniti obećanje koje je dala mladima, kao što je to već učinjeno kada je reč o penzionerima, zdravstvenim i prosvetnim radnicima.

Ministar finansija je precizirao da će na račune mladih u bankama početkom juna biti uplaćeno po 100 evra u dinarskoj protivvrednosti, što je ujedno i poslednja mera pomoći države građanima.


Mihajlović: Energetsku stabilnost moramo da odbranimo po cenu promene vlasništva u NIS-u
Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ocenila je da Srbija mora da odbrani energetsku stabilnost, čak i po cenu da se promeni vlasništvo u Naftnoj industriji Srbije (NIS).

- Energetsku stabilnost moramo da odbranimo po svaku cenu, pa čak i po cenu da dodje do promene vlasništva u NIS-u. Nikome ništanećemo da otimamo, ali moramo da vodimo računa o sebi - rekla je Mihajlović u intervjuu agenciji Beta, odgovarajući na pitanje da li država ima novca da kupi NIS ako bude morala zbog sankcija Evrope prema kompanijama u većinskom ruskom vlasništvu.

Dodala je da danas postoji jako dobra saradnja sa NIS-om i da "zna koliko se trude da u ovo vreme koje nije lako da obezbede dovoljno goriva i drugih derivata za sve, ali da smo svedoci i da Evropa sve više sankcioniše kompanije iz Rusije i to je realnost o kojoj svi moramo da vodimo računa".

Srbija, kako je rekla, danas ima dovoljno svih vrsta energenata, nijednog trenutka nije bilo nikakvih nestašica, a da to nimalo nije lako obezbediti, "ali da se uspeva".

- Imamo dovoljno rezervi, ali ljudi moraju da znaju da će ovo da traje i da sve jako puno košta i građani toga treba da budu svesni, kao što moraju da budu svesni da mnogo toga neće biti isto - rekla je Mihajlović.

NIS je, kako je ocenila, jedna od značajnih karika energetskog lanca Srbije i "taj energetski lanac moramo da sačuvamo i zato nijedna karika ne sme da bude slaba".

Na pitanje ko će voditi razgovore o dugogodišnjem ugovoru za snabdevanje gasom iz Rusije, Mihajlović je rekla da je dogovor Srbije i Rusije koji su postigli dvojica predsednika Aleksandar Vučić i Vladimir Putin da Srbija i dalje dobija određene količine gasa po ceni od 270 USD za 1.000 kubnih metara, kada je cena gasa na tržištu bila nekoliko hiljada dolara, u mnogome pomogaoučvršćivanju energetske bezbednosti.

- Trenutno se pregovori vode između kompanija koje potpisuju ugovor o snabdevanju gasom, a to su Srbijagas i ruski Gasprom. Ono što treba da znamo je da Srbija danas u potpunosti zavisna od gasa koji nam dolazi iz Rusije, bilo kroz Balkanski tok ili gasovodom koji ide kroz Ukrajinu preko Mađarske do nas. Jednostavno, danas nema drugog izvora odakle Srbija može da dobija gas, osim iz Rusije - rekla je Mihajlović.

Ona je rekla da će se država truditi da se gasom brže napuni skladište Banatski Dvor, ali da se razmišlja o slobodnim kapacitetima skladišta u Bugarskoj, Mađarskoj, kao i o slobodnim kapacitetima Bulgartransgasa, ali i Turskog toka, kojim se "svakako mogu dobiti još neke količine gasa".

- Ali, naše povezivanje, odnosno diverzifikacija dobavljača je od presudnog značaja za bezbednost. Velika je šteta što to nismo uradili mnogo godina pre. Jedan od najvažnijih projekata danas jeste završetak gasne interkonekcije Niš – Dimitrovgrad koji će Srbiju učiniti manje zavisnom od gasa iz Rusije - rekla je Mihajlović.

Odgovarajući na pitanje da li će Srbija od Gasproma tražiti dodatne količine gasa zbog povećanih potreba Mihajlović je rekla da je u Srbiji prošle godine povećana potrošnju gasa, što je rezultat intenzivne gasifikacije i priključenja velikog broja novih korisnika i rasta ekonomije.


NIS Continues Exploitation of Gas in Srbobran – Ministry of Environmental Protection Gives Green Lig
The Provincial Secretariat for Urban Planning and Environmental Protection has notified the public that it has adopted the decision to approve the Study of the assessment of the environmental impact of the project of determining the as-is state and continuation of the exploitation of gas and condensate at the exploitation field of Srbobran.

In the territory of the municipality of Srbobran, according to the Study from January this year, NIS has two fields for the exploitation of hydrocarbon – Turija Sever and Srbobran.

At the exploitation field Srbobran – sites Pz+Bd+Sm-1 and Pz+Bd-2, the boreholes Sr-008 and Sr-009 are operational, and the entire exploitation field consists of 6 boreholes.

The exploitation of gas and condensate from the oil and gas field Srbobran began in 1974 and the gas is used for the production of electrical energy, whereas the condensate is transported by cisterns to the collection and dispatching station Turija Sever, and then by auto-cisterns from there to the Pancevo Refinery.

The average production values of gas from the boreholes of the exploitation field Srbobran, according to the data from December 2020, amount to 10,000 Sm3 a day from the borehole Sr-008 and 22,000 Sm3 a day from the borehole Sr-009.

As said, the gas at the site Pz+Bd+Sm-1 is composed of a mixture of hydrocarbon and carbon dioxide, but the composition of the gas is changing with years, especially in the sense of the increase of the share of the CO2 component, which has directly led to the lowering of the heating value of the gas.

NIS has emphasized on several occasions that, from the exploration of hydrocarbons, which are in fact crude oil and gas, it expects a new production of these energy sources.


EBRD zadražao prognozu rasta Srbije na 3,3% za 2022.
U dokumentu se navodi da rat u Ukrajini nakon napada Rusije ima dubok uticaj na privrede svih regiona u kojima je EBRD aktivan.
Evropska banka za obnovu i razvoj zadržala je prognozu privrednog rasta Srbije na 3,3 posto za ovu godinu i na 4,0 procenta za 2023, u majskom izveštaju o Ekonomskim izgledima regiona, koliko je predviđala i u martu.

"Nakon veoma snažnog ekonomskog rezultata u 2021. godini, očekuje se da će privreda Srbije nastaviti rast, ali po nižoj stopi u 2022", piše u izveštaju objavljenom danas na Godišnjem sastanku EBRD-a, koji se održava od 10. do 12. maja u Marakešu i na kojem je glavna tema "Odgovor na izazove u turbulentnom svetu".EBRD smanjio procene rasta brojnim zemljama u regionu

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) smanjila je prognoze ekonomskog rasta brojnim zemljama u centralnoj i jugoistočnoj Evropi u novom, majskom izveštaju "Ekonomski izgledi regiona" predstavljenom na Godišnjem sastanku banke u Marakešu, koji je počeo danas.

Prema novim projekcijama EBRD-a, prognoza rasta Hrvatske za 2022. snižena je za 0,2 procentna poena (pp) na 3,0 posto, a za iduću godinu je srezana za pola procentnog poena na 3,5 odsto, u odnosu na predviđanja iz marta.


Srednji kurs dinara prema evru danas stabilan, iznosi 117,6164
Indikativni kurs dinara prema dolaru je ojačao u ponedeljak za 0,2 posto na 111,6859 dinara za dolar.
Dinar vredi danas prema evru približno isto kao u ponedeljak i zvanični srednji kurs iznosi 117,6164 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Dinar prema evru ima istu vrednost kao pre godinu dana i kao na početku ove godine, dok je na mesečnom nivou jači za 0,1 posto.


Dinar-to-euro exchange rate at RSD 117.6164
The Serbian dinars official median exchange rate against the euro is 117.6164 dinars for one euro on Tuesday, approximately the same as on Monday, the National Bank of Serbia said.
BELGRADE - The Serbian dinars official median exchange rate against the euro is 117.6164 dinars for one euro on Tuesday, approximately the same as on Monday, the National Bank of Serbia said.

The dinar is up by 0.1 pct against the euro m-o-m and steady y-o-y and relative to the beginning of the year.

The dinars indicative exchange rate against the dollar was up by 0.2 pct to 111.6859 dinars for one dollar on Monday.

The dinar was down against the dollar by 2.9 pct m-o-m and by 13.4 pct y-o-y, declining by 6.9 pct relative to the beginning of the year.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta