Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Prodate desetogodišnje državne obveznice u iznosu od 6,5 milijardi dinara
Državne obveznice prodate su po stopi prinosa od 6,70 odsto na godišnjem nivou, a na naplatu dospevaju 8. februara 2028. godine.
Republika Srbija je na aukciji prodala desetogodišnje državne obveznice u iznosu od 6,5 milijardi dinara.

Obim aukcije iznosio je 25 milijardi dinara, dok je ukupna tražnja iznosila 6,545 milijardi dinara, a realizovano je 654.500 državnih obveznica.


Cene nafte pale više od 2,0 posto
Investitori ponovo analiziraju procene rizika od recesije i potražnje za gorivom zbog podizanja kamata u velikim ekonomijama.
Cene nafte su nastavile da se povlače spustivši se danas za više od 2,0 odsto jer investitori ponovo analiziraju procene rizika od recesije i potražnje za gorivom zbog podizanja kamata u velikim ekonomijama.

Nafta Brent za julsku isporuku (fjučers ugovori) pala je za 2,5 dolara ili 2,3 odsto, na 109,22 dolara za barel, a američka sirova nafta WTI je pojeftinila za 2,6 dolara ili 2,7 procenata, na 103,46 dolara po barelu, javlja Rojters.


Dolar pod pritiskom zbog straha od recesije, slabi prema konkurentskim valutama
Dolarski indeks, koji meri vrednost američke valute prema korpi šest ključnih rivala, skliznuo je za 0,07 posto na 104,14 poena, pri čemu je od petka izgubio 0,44 procenta vrednosti.
Dolar je ostao pod pritiskom danas i čini se da će nastaviti da slabi prema glavnim konkurentskim valutama četvrti uzastopni dan, pogođen padom prinosa na državne obveznice SAD-a koji se kreću blizu dvonedeljnog minimuma zbog sve većeg straha od recesije.

Japanski jen se oporavio prema dolaru, udaljivši se sa 24-godišnjeg minimuma. Australijski dolar, osetljiv na rizik, slabi, a južnokorejski von je pao na najniži nivo u poslednjih 13 godina, izveštava Rojters.


Zvanični kurs dinara prema evru danas iznosi 117,4108
Dinar je prema evru jači za 0,1 posto na mesečnom i godišnjem nivou, kao i u odnosu na početak ove godine.
Zvanični srednji kurs dinara prema evru iznosi danas 117,4108 dinara za evro, što je neznatna promena u odnosu na sredu, objavila je Narodna banka Srbije.

Dinar je prema evru jači za 0,1 posto na mesečnom i godišnjem nivou, kao i u odnosu na početak ove godine.


Šoškić: Nekoliko bitnih neizvesnosti moglo bi da utiče na finansijsku poziciju Srbije
U ovom trenutku postoji nekoliko bitnih neizvesnosti u narednom periodu koje mogu nepovoljno uticati na finansijsku poziciju zemlje, izjavio je profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Dejan Šoškić.

Šoškić, koji je i nekadašnji guverner Narodne banke Srbije, izjavio je za nedeljnik Vreme da su to neizvesnosti po kojoj ceni ćemo uvoziti naftu i gas u narednom periodu i da li će snabdevanje biti redovno.

- Drugo pitanje je da li će EPS biti u stanju da podmiri potrebe za strujom, i ako ne, po kojoj ceni ćemo uvoziti struju u narednom periodu. Treće pitanje je do koje mere će se povećavati kamatna stopa na finansiranje javnog duga zemlje u narednom periodu. Konačno, i kako će se zaista odraziti ukrajinska kriza na privrednu aktivnost u Srbiji u narednom periodu, pa samim tim i na budžetske prihode zemlje - rekao je Šoškić.

On je istakao da "u uslovima ovakvih neizvesnosti, svako podizanje plata i penzija iznad stope inflacije je s finansijske tačke gledišta rizičan potez".

Dodao je da aktuelne najave suprotstavljaju monetarnu i fiskalnu politiku.


Dinar-to-euro exchange rate at RSD 117.4108
The Serbian dinars official median exchange rate against the euro is 117.4108 dinars for one euro on Thursday, which is a slight change from Wednesday, the National Bank of Serbia said.
BELGRADE - The Serbian dinars official median exchange rate against the euro is 117.4108 dinars for one euro on Thursday, which is a slight change from Wednesday, the National Bank of Serbia said.

The dinar is up by 0.1 pct against the euro m-o-m, y-o-y and relative to the beginning of the year.

The dinars indicative exchange rate against the dollar was up by 0.6 pct to 111.1634 dinars for one dollar on Wednesday.

The dinar was down against the dollar by 0.2 pct m-o-m and by 11.3 pct y-o-y, declining by 6.5 pct relative to the beginning of the year.


Vrednost nekadašnjih objekta Jagodinske pivare procenjena na 59 miliona dinara
Početna cena nekretnina bila je nešto veća od 58 miliona dinara.
Novosadski "Mat real estate" za 59 miliona dinara postaće vlasnik nepokretnosti iz stečajne mase Jagodinske pivare, objavila je danas Agencija za licenciranje stečajnih upravnika.

U paketu je prodato 10 privrednih objekata čija ukupna površina je preko 900 kvadratnih metara, a koji se nalaze u novosadskoj Ulici Laze Načića.


Telekom Srbija fund starts financing a startup
Telekom Srbija presented on Thursday the first investment by its TS Ventures fund, aimed at financing a project by the startup OTA Sync - Serbias first-ever cloud software designed for hotel and apartment management.
BELGRADE - Telekom Srbija presented on Thursday the first investment by its TS Ventures fund, aimed at financing a project by the startup OTA Sync - Serbias first-ever cloud software designed for hotel and apartment management.

The TS Ventures fund is the first of its kind in the region, and Telekom Srbija will finance its activities with 5 mln euros a year in the next five years to help to advance the digital industry in Serbia.

"This is a big day for Telekom, as well as for Serbia, because, for us, financing new digital projects is a strategic activity that will bring a significant portion of revenues to Telekom in the future," said Telekom Srbija CEO Vladimir Lucic.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta