Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Srednji kurs Narodne banke Srbije danas 117,3871 dinara za evro
Indikativni kurs dinara prema dolaru je oslabio u sredu za 0,1 posto na 117,1060 dinara za dolar.
Zvanični srednji kurs dinara prema evru iznosi danas 117,3871 dinara za evro, što je neznatna promena u odnosu na sredu, objavila je Narodna banka Srbije.

Dinar prema evru vredi isto kao pre mesec dana, a na godišnjem nivou i u odnosu na početak godine je jači za 0,2 procenta.


Elektromreža u Kini dostigla rekordno opterećenje zbog ekstremne vrućine
Nekoliko gradova oborilo je rekorde s visokim temperaturama, pri čemu su ekstremne vrućine i na drugoj strani uporne obilne kiše napravile pustoš, a prognostičari očekuju da će ekstremni vremenski uslovi potrajati danima.
Maksimalno opterećenje elektromreže u Kini dostiglo je u utorak rekordnih 1,22 milijarde kilovata usled naglog skoka temperature vazduha ove nedelje, saopštio je danas državni planer.

Proizvodnja električne energije dostigla je 27,854 milijardi kilovat sati istog dana, rekao je na brifingu za novinare.Li Junking, direktor Operativnog biroa u Nacionalnoj komisiji za razvoj i reformu, prenosi Rojters.


Država razmišlja da preuzme NIS od Rusa i da ga vrati kad prođu sankcije
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je sinoć da će ržava, ako bude morala, preuzeti Naftnu industriju Srbije (NIS) od Gasproma, kao većinskog vlasnika dok traju sankcije, a vratiti kad prođu.

- Pojedini posrednici i trgovci "kirkuk" iračke nafte ne žele da rade sa većinskim ruskim vlasnicima. Do sada smo taj problem rešavali, gledaćmo i u buduće i da razgovaramo sa Rusima ako zatreba da napravimo ugovor da dok traju sankcije da preuzmemo NIS i vratimo kad prođu - rekao je Vučić, gostujući na TV Pink.

Istakao je da će se takav čvrst ugovor napraviti samo ako bude neophodno i da država neće da "otima".

On je rekao da će se zabrana izvoza dizela i benzina produžiti danas za još sedam dana, jer se ostalim uvoznicima tog goriva zbog ograničene cene ne isplati da ga uvoze, pa je potrebno da se snabde domaće tržište tim gorivom.

- Kada se kontroliše cena niko neće da uvozi i gubi novac i svi čekaju da to gorivo nabave u NIS-ovoj rafineriji - rekao je Vučić.

Drugi mogući problem, prema njegovim rečima, jeste to što je pitanje da li će rafinerija moći da dođe do rezervnih delova jer je pod sankcijama.

- Ogromna su ulaganja neophodna za energente za zimu, ludilo tek počinje i nema garancija za nabavku - rekao je Vučić i istakao da je dve trećine gasa za zimu već obezbeđeno i da će se dva miliona tona uglja kupiti od Kineza.

Dodao je da u robim rezervama ima dizela za 77 dana i benzina za 65 dana, a da se gas Rusima prema ugovoru plaća po ceni od 355 do 420 EUR u zavisnosti od cene nafte.


State Considering Taking NIS Back from Russians and Returning It When Sanctions Are Lifted
The president of Serbia, Aleksandar Vucic, said last night that the state, if it needed to, would take back Naftna Industrija Srbije (NIS) from Gazprom, as the majority owner, while the sanctions were in effect and return it when they were lifted.

– Certain mediators and traders of the Iraqi Kirkuk oil do not want to do business with majority Russian owners. We have been managing to solve that problem so far and we will try to keep doing so. We will make a deal with the Russians, if needed, to take over NIS while the sanctions are in effect and return it when they are lifted – Vucic said on TV Pink.

He pointed out that that kind of an agreement would only be made if necessary and that the state didn’t want to “take away things”.

He said that the ban on the export of diesel and petrol fuel would be extended that day for another seven days, because, due to the limited price, it was not cost-effective for other importers of that fuel to import it, so the local market needed to be supplied with that fuel.

– When the price is controlled, nobody wants to import and lose money and everybody is waiting to get that fuel at the NIS refinery – Vucic said.

Another potential problem, according to him, is that it is not certain that the refinery will be able to obtain spare parts, because it is under sanctions.


Šoškić: Inflacija će biti viša i trajaće duže od očekivanog
Ne treba da nas iznenadi ako inflacija bude nešto viša i ako traje duže nego što smo očekivali, kaže Dejan Šoškić, bivši guverner NBS i profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu. Komentarišući rast potrošačkih cena i aktuelnu situaciju na domaćem i svetskom tržištu, on ističe da izazovi postoje i upozorava da nikakvo preterano trošenje nije poželjno.

-Treba stvarati rezerve u budžetu za najugroženije građane i održavati jednu vrstu obazrivosti u javnim finansijama u narednom periodu - naglašava Šoškić za N1.

Potrošačke cene u junu ove godine u odnosu jun prošle godine povećane su u proseku za skoro 12% – tačnije 11,9%, podaci su Republičkog zavoda za statistiku. Hrana je, za godinu dana, poskupela 19,3%.

Bivši guverner NBS i profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Dejan Šoškić na pitanje da li se može očekivati da cene osnovnih životnih namirnica i goriva padaju u budućnosti ili je realnija njihova stagnacija odgovara da će to dobrim delom zavisiti od situacije na koju, kao zemlja, teško da možemo uticati.

- Rat u Ukrajini poremetio je u dobroj meri linije snabdevanja, a to utiče na životni standard građana na način da su viši računi za gorivo, kao i troškovi grejanja, a hrana u prodavnicima je skuplja. To su sastojci i roba koji su u velikoj meri priticali što iz Rusije, što iz Ukrajine. I te linije snabdevanja sada su dovedene u pitanje i reakcijom Zapada koji je dobar deo toga sklonio sa tržišta kroz uvođenje sankcija - pojašnjava Dejan Šoškić.

Koliko ćemo sve ovo osećati i koliki će uticaj biti na životni standard u narednom periodu jednim delom zavisiće, navodi Šoškić, od toga šta se dešava u Ukrajini i od toga da li će se eventualno korigovati stav Evropske unije.

- Imamo situaciju da je jedan deo sada pristune inflacije bio u hodu nakon pandemije kovida. Tu postoji nekoliko efekata koji utiču na inflaciju. Bilo je i ekspanzivnih mera – linearnih davanja iz budžeta, koja su završavala i kod onih kojima pomoć nije bila potrebna. Inflacija je delimično posledica problema na strani ponude, ali i na strani tražnje zbog velike monetarne ekspanzije koja se odvijala unazad deset godina - objašnjava Šoškić.


Najsiromašniji građani najviše osećaju inflaciju

- Ta inflacija koja se sada dešava na neki način postaje sve ozbiljnija. Kod nas ne samo da je inflacija dvocifrena, već ima i tendenciju rasta. Taj nivo u Srbiji je verovatno niži nego što bi bio da nije bilo administrativnog ograničavanja cena još od novembra prošle godine - ističe Šoškić.

On dodaje da inflacija merena indeksom potrošačkih cena – meri prosečan rast izabranih roba i usluga.

- A najsiromašniji građani – ako je hrana izvor inflacije, tu inflaciju osećaju mnogo više nešto što to kaže zvanična statistika - upozorava Dejan Šoškić.


Dobre i loše strane državne intervencije

Šoškić, kako je rekao za N1, ne veruje da zamrzavanje cena treba da bude bilo kakav odgovor na probleme koji postoje u snabdevanju.

- To samo na neki način kratkoročno može da spreči spekulativne poteze i nagli skok cena. U suštini, to nije dobra mera – svaki put kada cene zamrznete dovodite poizvođača u poziciju da deo podnese kao gubitak. A, onda dovodite u pitanje ponudu – da li će proizvođači smanjiti ponudu u trenutku kada bi trebalo da je povećaju kako bi došlo do pada cena - objašnjava on.

Ističe da postoji jedna komponenta cene i energenata i hrane koja je spekulativnog karaktera. To su, kaže, međunarodni finansijski "igrači" – banke i upravljači finansijskom imovinom, koji su kada je počeo rat u Ukrajini i kada su uvedene sankcije, pomislili da je na tržištu energenata, hrane i metala moguće zaraditi na kratak rok zbog problema u snabdevanju zapadnog tržišta.

- I taj spekulativni momenat može da nestane u narednom periodu i da imamo jednu vrstu stabilizacije, pa čak i pada cena. Vidimo da je nafta ponovo na 100 dolara za barel, čak i ispod. Taj spekulativni momenat može da povuče cene na dole, ali pod uslovom da imate kontinuitet u snabdevanju. Ali, to je već u domenu politike – da li će Zapad neke od ovih mera da relaksira - ističe sagovornik N1.


Nekretnine sigurno utočište za one sa viškom novca

Bivši guverner NBS podseća da su nekretnine, u slučaju kada je inflacija viša od kamatnih stopa – sigurno utočište za one što imaju višak novca.

- Kamatne stope još su niske, inflacija je viša od njih i investitori da bi smanjili svoj gubitak, ali i generisali prihod – ulažu u nekretnine. Cene nekretnina rastu više. Sa druge strane imate efekat koji vidim da je počeo da se odvija, a to je rast kamatnih stopa na evropskom tržištu – čak i bez rasta referentne kamatne stope ECB došlo je do rasta euribora. Kada ECB digne stope, to će dodatno dići i euribor, pa će se zaoštriti uslovi finansiranja. To će smanjiti tražnju za nekretninama – jer se često kupuju uz kreditno zaduženje, pa bi se, onda, usporio i rast cena - navodi gost N1.

Trebaće, kaže Šoškić, jedno vreme da se ovi parametri i kamatne stope i cene nekretnina i cene hartija od vrednosti dovedu na nivo koji će biti dugoročno stabilan i održiv.


OTP banka is the winner of the Euromoney Award for Excellence 2022 for the best Bank in Serbia
OTP banka Srbija has been proclaimed “Best bank in Serbia” at the awarding of the annual prize by world-renowned Euromoney magazine. The “Euro-money Awards for Excellence 2022” is traditionally awarded to financial institutions providing top quality services, innovation and expertise to clients.
_______________________________

As a result of the successfully implemented most complex integration in the region in the midst of the pandemic, excellent business results with growing profitability, operational efficiency and healthy growth of the loan portfolio, OTP banka stood out as a leader on the banking market.
_______________________________

After completed integration, the Bank succeeded in maintaining and improving in 2022 its position as the largest corporate and retail creditor, as well as its leadership on the market of factoring, leasing and e-commerce services. OTP banka is highly devoted to socially responsible business and ESG principles and has positioned itself as a leader in the green transition in Serbia.

– I am extremely proud that OTP banka has been awarded this prestigious recognition for the best bank in Serbia. We are honored that Euromoney magazine has recognized the impact of our business results and strategic orientation of our activities during one of the most demanding periods for the financial market. Behind us is the most complex banking integration in the region and we have achieved excellent business results with high profitability and continuous growth in all business segments. Our competitive advantage and what distinguishes us on the banking market are client trust, determination of partners, expertise and commitment of our employees, with strong support of the parent OTP Group. This award is not just a great honor, it also implies responsibility to continue in the same direction and with the same enthusiasm in the forthcoming period – said Predrag Mihajlovic, CEO and president of the Executive Board of OTP banka Srbija.

In addition to the recognition of OTP banka Srbija as the best bank in Serbia, “Euromoney Awards for Excellence 2022” for best bank was also awarded to OTP bank in Hungary, as well as to members of OTP Group in Bulgaria, Moldova and Albania, which proves the international expertise and leadership position in Central and Eastern Europe.

The annual Euromoney Award for Excellence was introduced in 1992 as first of the kind in the global banking industry and is considered the most important and most prestigious award in the financial sector. Due to the record number of candidates from 100 countries, the expert jury of the magazine had a particularly difficult task to select winners this year. In rendering its decision the winner, Euromoney takes into consideration financial and business indicators, the market position, quality and innovation of the offer, level of innovation and of digitalization, customer experience, socially responsible business, as well as the business strategy as a whole.

In the first quarter of 2022, OTP bank earned 33 million euros profit with 16.7% ROE, which positions OTP as a leading bank on the market. As of 31.03.2022. assets amounted to 5.78 billion euros, increasing by 10 percent in comparison to the first quarter of 2021. Regarding loans, with close to 4.5 billion euros in the first quarter of this year, the Bank has retained the first position on the Serbian market, with a 17.5 percent share.

As part of OTP Group, OTP Leasing Srbija – a leader on the leasing market in our country, also operates in Serbia, as well as OTP Osiguranje, which provides life insurance services through OTP bank. In the first quarter of 2022, OTP Leasing retained its leading position on the market, with a growth of new production of 17.4 percent year-on-year and total financing amounting to 24.4 million euros worth of new placements, which is 20.2 percent of the market share in the new production.


OTP banka dobitnik Euromoney nagrade za izvrsnost 2022 za najbolju banku u Srbiji
OTP banka Srbija proglašena je za "Najbolju banku u Srbiji" na dodeli godišnjih nagrada svetski renomiranog magazina Euromoney. Reč je tradicionalnoj "Euromoney nagradi za izvrsnost 2022" (Euromoney Awards for Excellence 2022) koja se dodeljuje finansijskim institucijama koje klijentima pružaju najviši nivo usluge, inovacija i stručnosti.
________________________________________________________________________________________________________________
Kao rezultat uspešno sprovedene najkompleksnije integracije u regionu u jeku pandemije, odličnih poslovnih rezultata uz rastuću profitabilnost, operativnu efikasnost i zdrav rast portfolija kredita, OTP banka se izdvojila kao lider na bankarskom tržištu.
________________________________________________________________________________________________________________

Nakon okončane integracije, banka je uspela da zadrži i poboljša tokom 2021. i 2022. godine poziciju najvećeg kreditora privrede i stanovništva, kao i lidera na tržištu faktoring, lizing i e-commerce usluga. OTP banka veliku pažnju posvećuje društveno odgovornom poslovanju i sa razlogom se pozicionirala kao predvodnik zelene tranzicije u Srbiji i primeni ESG principa delovanja.

- Izuzetno sam ponosan što je OTP banka dobitnik ove prestižne nagrade za najbolju banku u Srbiji. Imponuje nam što je magazin Euromoney prepoznao značaj naših poslovnih rezultata i strateške pravce delovanja u jednom od najzahtevnijih perioda za finansijsko tržište. Iza nas je najkompleksnija bankarska integracija na ovim prostorima i ostvarili smo odlične poslovne rezultate uz visoku profitabilnost i kontinuirani rast u svim segmentima poslovanja. Naša komparativna prednost i ono što nas izdvaja na bankarskom tržištu su poverenje klijenata, opredeljenost partnera, ekspertiza i posvećenost zaposlenih, uz snažnu podršku matične OTP Grupe. Ova nagrada nije samo velika čast, već podrazumeva i odgovornost da nastavimo u istom pravcu i sa jednakim žarom u narednom periodu - izjavio je Predrag Mihajlović, predsednik Izvršnog odbora OTP banke Srbija.

Pored priznanja za najbolju banku u Srbiji koju je dobila OTP banka Srbija, "Euromoney nagrade za izvrsnost 2022" za najbolju banku su dodeljene i matičnoj OTP banci u Mađarskoj, kao i članicama OTP Grupe u Bugarskoj, Moldaviji i Albaniji, što dokazuje međunarodnu ekspertizu i lidersku poziciju u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

Godišnja priznanja "Euromoney nagrade za izvrsnost" uvedena su 1992. godine, kao prva te vrste u globalnoj bankarskoj industriji i važe za najznačajnija i najprestižnija u finansijskom sektoru. S obzirom na to da je pristigao rekordan broj prijava i to iz 100 zemalja stručni žiri magazina ove godine imao je naročito težak zadatak da izabere pobednike.

Prilikom donošenja odluke o najboljima, Euromoney sagledava finansijske i poslovne pokazatelje, tržišnu poziciju, kvalitet i inovativnost ponude, stepen inovacija i digitalizacije, korisničko iskustvo, društveno odgovorno poslovanje, kao i poslovnu strategiju u celini.

OTP banka je u prvom kvartalu 2022. ostvarila 33 mil EUR profita sa 16,7% ROE, čime je vodeća banka na tržištu. Na dan 31.03.2022. godine, aktiva je iznosila 5,78 mlrd EUR, što predstavlja porast neto aktive u odnosu na prvi kvartal 2021. godine od 10%. Kada je reč o kreditima, sa ukupnim iznosom od skoro 4,5 mlrd EUR u prvom kvartalu ove godine zadržano je prvo mesto na srpskom tržištu sa učešćem od 17,5%.

U okviru OTP Grupe u Srbiji posluju i OTP Leasing Srbija, lider na tržištu lizinga u našoj zemlji, kao i OTP Osiguranje koje pruža usluge životnog osiguranja preko OTP banke. OTP Leasing je u prvom kvartalu 2022. godine zadržao lidersku poziciju na tržištu sa rastom nove produkcije od 17,4% u odnosu na isti period prethodne godine i ukupnim finansiranjem od 24,4 mil EUR novih plasmana, što predstavlja 20,2% tržišnog učešća u novoj produkciji.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta