Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Usluge Pošte Srbije uskoro dostupne na benziskim stanicama Knez petrola
"Izabrali smo Knez petrol iz više razloga - to je kompanija koja ima veliki potencijal i prisutna je skoro svuda u našoj zemlji. Želimo da budemo bliže našim građanima, a to je primarno za obe kompanije", rekao je Zoran Đorđević.
Šalteri Pošte Srbije i paketomati, na kojima se mogu podići naručene pošiljke, uskoro će biti dostupni građanima širom Srbije na benziskim stanicama Knez petrola, najavio je vršilac dužnosti direktora Pošta Srbije Zoran Đorđević.

On je prisustvovao otvaranju nove benzinske pumpe te naftne kompanije u Šimanovcima, gde je potpisao sa generalnim dorektorom Knez petrola Zlatkom Aničićem ugovor o poslovnoj saradnji koji će omogućiti širenje poštanske mreže putem ugovornih pošta, koje će biti otvorene u okviru benzinskih stanica.


EVRO 117,3 DINARA, DOLAR 117,06 Nafta jutros 100 dolara, kriptovalute u plusu
Evro je i dalje na 20-godišnji minimumu. U poslednjih godinu i po dana evropska valuta je izgubila 22 odsto vrednosti. Jutros je jedan evro 117,3 dinara, a jedan dolar 117,06 dinara.
Ivan Nikolić, naučni saradnik Ekonomskog Instituta i član Saveta guvernera Narodne banke Srbije, rekao je za "Blic Biznis" da ovaj nagli rast američke valute, odnosno strmoglavi pad evra, kao i drugih valuta zapravo posledica odlaganja ili odbijanja usklađivanja monetarne politike Evropske centralne banke sa Fedom (Američka centralna banka Fed).
Barel nafte jutros je skuplji za 2 dolara na evropskom tržištu u odnosu na juče. Barelom se jutros trguje po ceni od 100 dolara.

Kriptovalute su u plusu. Etereum je dostigao rast od čak 10 odsto i njime se jutros trguje po ceni od 1202 dolara. Bitkoin je u blagom plusu uz cenu od oko 20.600 dolara.

Želite da vam "Blic Biznis" donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.


Dollar Strengthening Could Increase Serbia’s Public Debt by EUR 580 Million
The growth of the value of the dollar compared to the euro and the dinar of nearly 20% in the past nine months has led to an increase in the public debt of Serbia denominated in dollars. Considering that the debt we repay in dollars amounts to around 3.4 billion, this could cause an increase of the public debt by around RSD 65 billion (around EUR 580 million), estimates the economist Goran Radosavljevic.

– The debt denominated in dollars amounts to 11% of the total public debt and, at this moment, it is not such a high risk. However, what’s worrying is the fact that around USD 1.6 billion of guarantees for new loans is planned within the 2022 budget, which, when realized, would considerably increase the share of debt in dollars. The foreign currency risk would thereby increase as well – Radosavljevic estimates.

The total public debt of Serbia at the end of May this year amounted to EUR 30.7 billion, which is 52.3% of the GDP, according to the data of the Ministry of Finance.


Jačanje dolara može povećati javni dug Srbije za 580 mil EUR
Rast vrednosti dolara u odnosu na evro i dinar od gotovo 20% u poslednjih deset meseci uticao je na rast javnog duga Srbije denominiranog u dolarima. Imajući u vidu da dug koji vraćamo u dolarima iznosi oko 3,4 milijarde, ovo bi moglo da uzrokuje rast javnog duga za oko 65 milijardi dinara (oko 580 mil EUR), ocenio je ekonomista Goran Radosavljević.

- Dug u dolarima iznosi oko 11% ukupnog javnog duga i to u ovom trenutku ne donosi toliko visoki rizik. Međutim, zabrinjava činjenica da je u budžetu za 2022. godinu planirano oko 1,6 mlrd USD garancija za nova zaduženja što bi, kad bude realizovano, značajno povećalo učešće duga u dolarima. Time bi se i sam valutni rizik značajno povećao - ocenjuje Radosavljević.

Očekivana stagnacija rasta evrozone u narednom periodu, visoka inflacija, rat u Ukrajini i sankcije Rusiji, kao i veoma visok javni dug zemalja članica, samo su neki od faktora koji su doveli do pada vrednosti evra u odnosu na američki dolar.

Ekonomija Evrope je snažno vezana za energente iz Rusije (ugalj, nafta, gas, nuklerano gorivo) te su sankcije dovele do rasta cena, otežanog uvoza i posledično pada privrednog rasta i opšteg rasta cena, kaže Radosavljević.

On podseća da je inflatorni pritisak naterao Evropsku centralnu banku (ECB) da prekine praksu jeftinog novca u evrozoni i da najavi povećanje referentnih stopa.

- Međutim, ECB počinje da pooštrava monetarnu politiku u uslovima kada je inflacija već dostigla 8,6% u junu 2022. godine. Rast cene novca, u uslovima visokog javnog duga zemalja članica, doveo je do rizika nove dužničke krize. Sa druge strane, tražnja za dolarima je stabilna, a FED je mnogo ranije krenuo da interveniše na tržištu. Teško je reći kakvo će kretanje biti u narednim godinama, ali se očekuje dalji pad ili stagnacija evra u odnosu na dolar do kraja 2022. godine - ocenjuje Radosavljević.

Ukupan javni dug Srbije na kraju maja ove godine iznosio je 30,7 mlrd EUR, što je 52,3% BDP-a, prema podacima Ministarstva finansija.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta