Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Srednji kurs dinara prema evru za danas iznosi 117,3782
Dinar prema evru vredi isto kao pre mesec dana.
Zvanični srednji kurs dinara prema evru iznosi danas 117,3782 dinara za evro, što je neznatna promena u odnosu na petak, objavila je Narodna banka Srbije.

Dinar prema evru vredi isto kao pre mesec dana, a na godišnjem nivou i u odnosu na početak godine je jači za 0,2 procenta.


DOLAR NA NEKOLIKO PARA OD EVRA, nafta ponovo poskupljuje
Zvanični srednji kurs dinara prema evru iznosi danas 117,3782 dinara za evro, što je neznatna promena u odnosu na petak, objavila je Narodna banka Srbije.
Dinar će prema evru vredeti isto kao pre mesec dana, a na godišnjem nivou i u odnosu na početak godine biće jači za 0,2 procenta, piše Tanjug.
Indikativni kurs dinara prema dolaru je ojačao u petak za 0,2 posto na 116,8291 dinara za dolar.

Dinar je prema dolaru slabiji za 4,5 odsto na mesečnom i za 14,8 procenata na godišnjem nivou, a u odnosu na početak godine je u padu za 11 posto.
Dolar
Dolar je i ovo nedelju započeo u sličnom trendu, kao i prethodnih. Zvanični kurs dolara od jutros iznosi 117,07 dinara. Jedan evro je 117,38.

Nafta
Cena nafte od jutros u porastu. Vrednost barela nafte na londonskom tržištu od jutros iznosi 102 dolara, što je rast za skoro 2 odsto u odnosu na prethodne dane. Cena barela na američkom tržištu takođe je u porastu i iznosi 98 dolara.

Bitkoin
Tržište kriptovaluta od jutros je u zelenom. Vrednost bitkoina iznosi 21.975 dolara, što je rast za skoro 3 odsto u odnosu na prethodne dane. Ostale kriptovalute takođe su u zelenom.


Češki ambasador o projektu "Avala film" - Plan je vraćanje u vrh filmske industrije
Ambasador Češke Republike Tomaš Kuhta izjavio je za "Real estate magazin" da češka kompanija SEBRE planira rekonstrukciju kompleksa "Avala filma" i da ga vrati među glavne centre filmske produkcije u Evropi, kao i da je taj projekat 2019. godine dobio status "Projekta od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju". Uz filmski studio, kako je rekao, planirana je i izgradnja oko 3.000 stanova za 8.000 ljudi.

- Češki investitor, kompanija SEBRE, dolazi sa planom da filmski studio vrati među glavne centre filmske produkcije u Evropi, odnosno na mesto gde je Avala film pripadao do devedesetih godina prošlog veka. SEBRE je isplanirao modernizaciju i prenos znanja iz aktivnih evropskih filmskih studija, kao što je filmski studio Barrandov u Pragu. Cilj je proizvodnja novih filmova, kao i digitalizacija starih - naveo je Kuhta u intervju.

Kako je objasnio, čitav kompleks obuhvata više od 40.000 metara kvadratnih, pri čemu je predviđeno da zastareli ili nefunkcionalni objekti budu potpuno modernizovani.

- Projekat je dobio status ‘Projekta od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju’ u decembru 2019. godine - istakao je češki ambasador.

Dodao bih da je ulaganje u filmske studije povezano sa projektom rezidencijalnog naselja, sa posebnim naglaskom na visokom kvalitetu zaštite životne sredine.

- Autor stambene zone je istaknuti češki arhitekta Stanislav Fiala, nosilac niza priznanja u Republici Češkoj, među kojima su arhitekta godine, građevinski objekat godine, itd. Rezidencijalnim projektom predviđena je izgradnja oko 3.000 stanova za 8.000 ljudi, uključujući školu, obdanište i dom zdravlja - rekao je Kuhta.

Podsetimo, građanski aktivisti su tokom 2020. godine, za vreme ranog javnog uvida u urbanistički plan za prostor Avala filma, u više navrata protestovali, navodeći da izgradnja stambenog kompleksa na tom prostoru podrazumeva seču šume u Košutnjaku.
Pročitajte još:

Na Košutnjaku u planu izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa - Šta će biti sa šumom?

Avala Studios: Avala filmski park neće se graditi u parku Košutnjak

Filmski studiji na Košutnjaku korak bliže obnovi - Na javnom uvidu PDR za kompleks Avala filmaVlasnik Avala filma je tada odgovarao da njihov plan izgradnje nije na prostoru na kojem se nalazi park Košutnjak, koji je u javnoj upotrebi, već na "zapuštenom prostoru", s druge strane Ulice kneza Višeslava, gde se trenutno nalaze filsmki studiji.

Gradski urbanista Marko Stojčić izjavio je u septembru 2020. da seče šume na Košutnjaku neće biti, te da je Komisija za planove Skupštine grada zaustavila izradu plana za prostor Avala filma.

Iz pokreta Ne davimo Beograd tada je, međutim, saopšteno da su dobili odgovor gradskog Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove, u kome se navodi da je plan detaljne regulacije za Košutnjak još u proceduri.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta