Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Vrednost američkog dolara je na dvadesetogodišnjem maksimumu
Prethodnih dana kompanije poput Matela, proizvođača Barbi lutaka, figura Gospodara svemira i automobilčića Hot vils (Hot Wheels), saopštile su da beleže pad prometa zbog jačanja dolara.
Vrednost američkog dolara je na dvadesetogodišnjem maksimumu zahvaljujući očekivanjima da će američke Federalne rezerve povećati svoje kamatne stope brže od većine drugih finansijskih institucija.

Za kupce širom sveta koji žele vrhunske američke brendove, jak dolar znači da moraju skuplje da plaćaju, osim ukoliko distributeri ne odluče da ublažavaju uticaj jakog dolara, prenosi Glas Amerike.


Prepolovljeni zahtevi za dotok gasa Severnim tokom 1
Ruski energetski gigant Gasprom saopštio je u ponedeljak da zaustavlja još jednu turbinu na gasovodu Severni tok 1 radi održavanja, što će dovesti do smanjenja protoka gasa od srede.
Zahtevi za dotok ruskog prirodnog gasa u Nemačku kroz gasovod Severni tok 1 skoro su se prepolovili jutros u 8:00 sati po centralnoevropskom vremenu (CET), pokazuju podaci operatera gasovoda.

Nominacije su iznosile 14,42 miliona kilovat-sati na sat (kWh/h) za period od 8:00-9:00 časova po CET-u, što je pad sa nivoa iznad 27 miliona kWh/h ranije, prenosi Rojters.


RAST EKONOMIJE U OVOJ GODINI 3,2 ODSTO MMF: "Ova godina biće loša, sledeća još gora"
Međunarodni monetarni fond (MMF) objavio je u utorak novu projekciju globalnog ekonomskog rasta za 2022. i 2023. godinu koja je revidirana u odnosu na projekciju iz aprila ove godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema najnovijim izgledima MMF-a, predviđa se da će globalna ekonomija ove godine rasti za 3,2 odsto, za 0,4 procentna poena manje u odnosu na prethodnu prognozu objavljenu u aprilu.

Očekuje se da će se rast u 2023. smanjiti na 2,9 odsto, što je za 0,7 manje u odnosu na aprilsku projekciju, prenosi Biznis info.

Očekuje se da će američka ekonomija rasti za 2,3 odsto u 2022. godini i jedan odsto u 2023. godini. Razlika u odnosu na izglede iz aprila je u 1,4 i 1,3 procentna poena.

MMF je smanjio izglede rasta za Kinu za 1,1 procentni poen 2022. i 0,5 procentnih poena 2023. godine.

Rast u eurozoni je takođe revidiran na 2,6 odsto ove godine i 1,2 posto sledeće godine.

MMF je podvukao da potrošačka inflacija raste brže nego što se očekivalo, kao posledica rasta cena hrane i energenata i usled dugotrajne neravnoteže između ponude i potražnje.


Brnabic: The export of ICT services during the first five months was higher than 2017 year
The Prime Minister of Serbia, Ana Brnabic, stated that, during the first five months of 2022, the export of services in the field of information and communication technologies (ICT) amounted to EUR 951 million and that this represents a growth of 40.8% compared to the same period last year. . Brnabic explained on her official Twitter account that this amount is greater than the entire export in 2017, which amounted to EUR 899 million.

She stressed that the IT sector has made a surplus of EUR 695 million, representing a growth of 49.1%.


Udruženje banaka Srbije: Blagi rast ukupnih kredita u junu
Ukupni krediti privrede, građana i preduzetnika u Srbiji na kraju juna ove godine iznosili su oko 3.271 milijardu dinara, što je za 1% više nego u maju, objavilo je Udruženje banaka Srbije.

Pozajmice privrede bile su oko 1.816 milijardi dinara i za 1,1% su bile veće nego u maju, a preduzetnika 71,3 milijarde dinara, što je povećanje od 1,4%.

Dug stanovništva bankama uvećan je 0,9%, na oko 1.384 milijardi dinara.

Među kreditima stanovništva gotovinski zajmovi su imali rast od 0,9%, potrošački su uvećani 1,2%, zajmovi za refinansiranje su smanjeni za 0,4%, poljoprivredni krediti su uvećani za 0,3%, a stambeni 1,1%.

U kašnjenju otplate na kraju juna bilo je 2,8 ukupnih bankarskih pozajmica, koliko i u maju.


Kreće transformacija EPS-a u akcionarko društvo?
Elektroprivreda Srbije (EPS) zvanično je ušla u proces promene vlasničke strukture, a već tokom sledeće godine očekuje se da će firma preći u akcionarsko društvo, piše portal Nova.rs.

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić objavio je na Tviteru da je javno preduzeće EPS donelo 25. jula rešenje kojim se obrazuje Stručni tim za promenu pravne forme energetskog giganta.

Ideja je da se EPS transformiše u akcionarsko društvo, a ceo postupak će voditi tim koji se sastoji iz upravljačkog odbora i operativnog tima. Na čelu ova dva tima nalaziće se direktori iz EPS-a, dok će predsednik biti v.d direktora EPS-a Miroslav Tomašević.

Kako se navodi u rešenju, zaključkom Vlade iz 27. novembra 2014. godine prihvaćen je program reorganizacije EPS-a, kojim se predviđa promena pravne forme preduzeća u akcionarsko društvo. Nakon toga, predviđeno je da EPS promeni i svoj osnovni kapital koji će biti iskazan u akcijama.

- Transformacijom u akcionarsko društvo otvorio se put za privatizaciju dela ovog preduzeća, kroz dokapitalizaciju ili strateško partnerstvo. Vlada Srbije već je pripremila procenu imovine - piše Nova.rs prema čijim bi saznanjima ceo postupak prelaska EPS-a u akcionarsko društvo trebalo da bude završen do januara 2023. godine.


EPS to turn into a joint-stock company?
Elektroprivreda Srbije (EPS) has officially entered the process of changing the ownership structure, and as soon as next year, the company is expected to transition into a joint-stock company, the portal Nova.rs reports.

The Vice-President of the People`s Party (Narodna stranka), Miroslav Aleksic, announced on Twitter that as of July 25, the PE EPS passed a decision to establish an Expert Team for changing the legal form of the energy giant.

The idea is to transform EPS into a joint-stock company, and the whole process will be led by a team consisting of a management board and an operational team. The heads of these two teams will be directors from EPS, whereas the president will be the acting director of EPS Miroslav Tomašević.

As stated in the decision, the Government has, in its conclusion dated November 27 2014, accepted the EPS reorganization program, which proposes change of company`s legal form to a joint stock company. Afterwards, EPS is expected to change its share capital, which will be expressed in shares.

- The transformation into a joint-stock company will pave way for the privatization of a part of this company, through recapitalization or strategic partnership. The Government of Serbia has already prepared an assessment of the assets - Nova.rs reports, and according to its sources, the entire procedure of EPS`s transition into a joint-stock company should be completed by January 2023.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta