Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Kurs dinara prema evru danas iznosi 117,3896
Dinar prema evru vredi isto kao pre mesec dana, a u odnosu na početak godine je jači za 0,2 procenta.
Zvanični srednji kurs dinara prema evru iznosi danas 117,3896 dinara za evro, što je neznatna promena u odnosu na sredu, objavila je Narodna banka Srbije.

Dinar prema evru vredi isto kao pre mesec dana, a na godišnjem nivou i u odnosu na početak godine je jači za 0,2 procenta.


Dinar-to-euro exchange rate at RSD 117.3896
The Serbian dinars official median exchange rate against the euro is 117.3896 dinars for one euro on Thursday, which is a slight change from Wednesday, the National Bank of Serbia said.
BELGRADE - The Serbian dinars official median exchange rate against the euro is 117.3896 dinars for one euro on Thursday, which is a slight change from Wednesday, the National Bank of Serbia said.

The dinar is steady against the euro m-o-m and up by 0.2 pct y-o-y and relative to the beginning of the year.

The dinars indicative exchange rate against the dollar was down by 0.7 pct to 115.3366 dinars for one dollar on Wednesday.

The dinar was down against the dollar by 4.7 pct m-o-m and by 13.8 pct y-o-y, declining by 9.9 pct relative to the beginning of the year.


NBS povećala referentnu kamatnu stopu na 2,75%
Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da poveća referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 2,75%. Istovremeno, stopa na kreditne olakšice iznosi 3,75%, a stopa na depozitne olakšice 1,75%, navedneo je na sajtu NBS.

Kako je dodato, "umerenijim povećanjem referentne kamatne stope nego prethodnih meseci, Narodna banka Srbije nastavlja da reaguje na inflatorne pritiske, uzimajući u obzir očekivane efekte dosadašnjeg povećanja restriktivnosti monetarne politike i istovremeno vodeći računa o važnosti kontinuiteta privrednog rasta".

Međugodišnja inflacija u Srbiji je u maju iznosila 10,4%, od čega je oko dve trećine doprinosa i dalje poticalo od cena hrane i energije.

- Rast uvozne inflacije odrazio se i na rast bazne inflacije (ukupna inflacija po isključenju cena hrane, energije, alkohola i cigareta) od 6,3% međugodišnje u maju, navodi se na sajtu.

Međutim, ova mera inflacije, na koju mere monetarne politike imaju veći uticaj, i dalje je dosta niža od ukupne inflacije, ali i od bazne inflacije u zemljama regiona sa istim režimom monetarne politike.
Pored očuvane relativne stabilnosti deviznog kursa, kako je istaknuto, važan faktor niže bazne inflacije jesu i srednjoročna inflaciona očekivanja finansijskog sektora, koja su nastavila da se kreću u granicama cilja Narodne banke Srbije.

Prema oceni Izvršnog odbora, inflacija bi u drugoj polovini naredne godine trebalo da se vrati u granice cilja Narodne banke Srbije (3 ± 1,5%), čemu će doprineti efekti dosadašnjeg zaoštravanja monetarnih uslova.

- I pored visokog stepena neizvesnosti, Narodna banka Srbije očekuje nastavak rasta naše privrede i u narednom periodu i procenjuje da će realan rast bruto domaćeg proizvoda u ovoj godini biti u rasponu 3,5–4,5% - navedeno je.

Dodaje se da pod pretpostavkom da neće doći do dodatnog zaoštravanja geopolitičkih tenzija i prekida u snabdevanju gasom na globalnom nivou, "u srednjem roku rast bruto domaćeg proizvoda Srbije projektuje se u rasponu 4–5% godišnje".


NBS Increases Key Policy Rate to 2.75%
At its meeting today, the Executive Board of the National Bank of Serbia (NBS) voted to raise the key policy rate by 25 bp to 2.75%. The lending facility rate now equals 3.75% and the deposit facility rate 1.75%, according to the NBS website.

As added, “with a more moderate rate increase than in recent months, the NBS continues to respond to inflationary pressures, having in mind the expected effects of past monetary policy tightening and taking care of the importance of economic growth continuity”.

Y-o-y inflation measured 10.4% in May, with food and energy prices still accounting for around two thirds.

– Higher imported inflation translated into a higher core inflation (headline inflation excluding the prices of food, energy, alcohol and cigarettes) which amounted to 6.3% y-o-y in May – says the NBS website.

Still, this inflation measure, affected more by monetary policy, remains considerably below headline inflation at home, but also below core inflation of regional inflation-targeting countries.

In addition to preserved relative stability of the exchange rate, as pointed out, an important factor behind lower core inflation are medium-term inflation expectations of the financial sector, which continued to move within the NBS target tolerance band.

The Executive Board judges that inflation should return within the target tolerance band (3±1.5%) in H2 2023, on the back of past monetary tightening.

– Despite a high degree of uncertainty, the NBS expects further growth of our economy in the coming period, estimating that the real GDP growth this year will be between 3.5% and 4.5% - it is said.

It is added that, assuming there is no further escalation of geopolitical tensions and cutoffs in global gas supply, “Serbian GDP is projected to grow 4–5% per year in the medium-term”.


Fiskalni savet: Gubitak EPS-a i Srbijagasa u grejnoj sezoni 2021/22. milijardu evra
Ukupni gubici Elektroprivrede Srbije (EPS) i Srbijagasa tokom grejne sezone 2021/22. iznosili su oko milijardu evra, naveo je Fiskalni savet, u danas objavljenoj analizi Strukturni problemi srpske energetike u svetlu globalne krize: uzroci, troškovi i moguća rešenja.

- Od dosad napravljenih gubitaka, približno polovinu, oko 500 mil EUR, već je finansirao državni budžet dotacijama Srbijagasu - navedeno je u analizi.

Preostalih 500 miliona platio je zasad EPS, mahom uzimajući kredite za likvidnost.

Pitanje je, međutim, da li će i ovaj dug EPS-a u jednom trenutku pasti na teret poreskih obveznika, jer je trenutno poslovanje EPS-a neodrživo.

Novi veliki gubici EPS-a i Srbijagasa mogli bi se napraviti i naredne zime ukoliko ne dođe do brzog i snažnog zaokreta u poslovanju tih preduzeća.

Ovi gubici u tom slučaju verovatno bi bili tek neznatno niži od milijardu evra i ne bi mogli da se nastave unedogled, jer bi u jednom trenutku postali neodrživ teret, ne samo za sama preduzeća, već i za čitave javne finansije.

Ono što trenutno predstavlja dodatnu opasnost za Srbiju je to što će stabilno snabdevanje strujom i gasom i u narednoj grejnoj sezoni ponovo zavisiti od raspoložive infrastrukture i energenata iz inostranstva, koji nisu zagarantovani.

- Sve ovo se moglo i moralo izbeći boljim upravljanjem javnim preduzećima u prethodnim godinama. Dosadašnji način vođenje EPS-a (i EDS-a) ne sme se više tolerisati - naveo je Fiskalni savet.


Gas for Households More Expensive by 9% from August 1
The price of gas for households will be higher by 9% on average from August 1, according to the website of Srbijagas.

The price for small consumers and households will be 35.11 dinars per cubic meter.

As said, for the purchasers of natural gas in the free market, the price will increase 12% and apply from July 1, 2022.

Also, for the supply of public suppliers, the price will be 28.94 dinars per cubic meter from August 1, 2022.

As added in the press release, the VAT will be calculated relative to the increased prices, in line with the regulations.


Beogradska berza: Akcije Tehnohemije prodate za 15,8 miliona dinara
Na MTP tržištu je dominiralo preduzeće Tehnohemija s prometom od 15,8 miliona dinara ostvarenim po ceni od 250 dinara, istoj kao pre.
Ukupan promet na Beogradskoj berzi porastao je danas na približno 28,6 miliona dinara (oko 243,4 hiljade evra), pri čemu su više od polovine tog iznosa realizovale akcije beogradske Tehnohemije.

Istovremeno, berzanski indeksi su pali. BELEX 15 je oslabio za više od četvrtine procenta na 841,77 poena, a BELEXlajn je potonuo za 0,4 posto na 1.680,86 poena.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta