Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Zaustavljen rast cena nafte
Zalihe sirove nafte u SAD su porasle za oko 2,2 miliona barela u sedmici završenoj 5. avgusta, prema tržišnim izvorima koji se pozivaju na podatke Američkog instituta za naftu.
Cene nafte su se spustile danas nakon podataka iz američke naftne industrije o neočekivanom rastu zaliha prošle sedmice, što je signal potencijalnog pada tražnje za gorivom u SAD, ali je zabrinutost oko globalne ponude zauzdala silazni trend cena "crnog zlata".

Evropska nafta Brent je skliznula na terminskom tržištu za 23 centa ili 0,2 odsto, na 96,08 dolara po barelu na noćašnjem azijskom trgovanju do 3:23 časa po GMT, a američka sirova nafta WTI je oslabila za 28 centi ili 0,3 posto, na 90,22 dolara po barelu, prenosi Rojters.


Ilon Mask prodao akcije "Tesle" za 6,9 milijardi dolara
Povodom spekulacija o razlozima otuđenja akcija, Ilon Mask je naveo da želi da spreči paničnu prodaju deonica ukoliko bude primoran da završi preuzimanje Tvitera za 44 milijarde dolara, od kojeg je odustao prošlog meseca.
Američki milijarder Ilon Mask prodao je akcije "Tesle" za 6,9 milijardi dolara, što je najveća prodaja do sada, da bi izbegao rasprodaju akcija tog proizvođača električnih vozila u poslednjem trenutku, u slučaju da bude primoran da nastavi sporazum o kupovini Tvitera.

Glavni izvršni direktor "Tesle" je prodao oko 7,92 miliona akcija 5. avgusta, prema brojnim regulatornim podnescima koji su objavljeni nakon zatvaranja NJujorške berze u utorak, izveštava "Blumberg".


Dinar-to-euro exchange rate at RSD 117.3374
The Serbian dinars official median exchange rate against the euro is 117.3374 dinars for one euro on Wednesday, which is a slight change from Tuesday, the National Bank of Serbia said.
BELGRADE - The Serbian dinars official median exchange rate against the euro is 117.3374 dinars for one euro on Wednesday, which is a slight change from Tuesday, the National Bank of Serbia said.

The dinar is steady against the euro m-o-m and up by 0.2 pct y-o-y and relative to the beginning of the year.

The dinars indicative exchange rate against the dollar was up by 0.4 pct to 114.5873 dinars for one dollar on Tuesday.

The dinar was up against the dollar by 0.9 pct m-o-m and down by 12.6 pct y-o-y, declining by 9.3 pct relative to the beginning of the year.


Na prodaju zgrada trgovine firme Kvalitet iz Niša
Na prodaju je oglašena imovinska celina koju čine prodavnica, pomoćna zgrada kao i vanknjižno pravo svojine na poslovnom prostoru u okviru Stambeno poslovne zgrade u vlasništvu firme Kvalitet u stečaju.

Kako se navodi u oglasnoj dokumentaciji prodavnica je spratnosti Po+P+1+Pk ukupne površine 2.882 m2. Pomoćna zgrada oglašena na prodaju nalazi na adresi Bulevar Zorana Đinđića u Nišu.

Početna cena za oglašenu imovinu iznosi 54.629.412 dinara.

Javno nadmetanje održaće se 8. septembra 2022. godine u 11 sati.


Devizne rezerve NBS u julu iznosile 15 milijardi evra, porasle za 247 miliona evra
Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) iznosile su na kraju jula 12,33 milijarde evra i u odnosu na kraj juna su povećane za 427,2 miliona evra.
Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su na kraju jula 15,02 milijarde evra, što je za 247,1 milion evra više nego na kraju prethodnog meseca.

Na ovom nivou deviznih rezervi obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 137 odsto i gotovo pet meseci uvoza robe i usluga, što je skoro dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, saopštila je NBS.


NBS: Bruto devizne rezerve u julu za 247,1 mil EUR veće nego na kraju prethodnog meseca
Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju jula iznosile su 15 milijardi i 22,8 mil EUR i bile su za 247,1 mil EUR više nego na kraju prethodnog meseca, navedeno je na sajtu NBS-a.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 137% i gotovo pet meseci uvoza robe i usluga, što je skoro dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju jula iznosile su 12.334,3 mil EUR i bile su za 427,2 mil EUR više nego na kraju prethodnog meseca.

Kako se navodi, povećanje deviznih rezervi "prvenstveno je rezultat aktivnosti Narodne banke Srbije na domaćem deviznom tržištu (neto priliv po osnovu kupovine deviza i svop transakcija u iznosu od 367,0 mil EUR)".

- Na povećanje deviznih rezervi u julu dodatno su uticali upravljanje deviznim rezervama, donacije i prilivi po drugim osnovima (ukupno u neto iznosu 94,8 mil EUR) - navodi se na sajtu Narodne banke.

Navedeni prilivi bili su više nego dovoljni da pokriju odlive po osnovu devizne obavezne rezerve banaka usled uobičajenih aktivnosti banaka (164,7 mil EUR), dospelih deviznih državnih hartija od vrednosti na domaćem finansijskom tržištu (76,7 mil EUR), kao i neto razduženja države po osnovu kredita i po drugim osnovima (ukupno 60,8 mil EUR).

Efekat tržišnih faktora u julu bio je pozitivan u neto iznosu od 87,5 mil EUR, prevashodno po osnovu nastavka jačanja američkog dolara prema evru na međunarodnom tržištu (dolar je u julu ojačao za 2,5% prema evru).

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u julu iznosio je milijardu i 64,3 mil EUR i bio je za 148,3 mil EUR veći nego u prethodnom mesecu. U prvih sedam meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je 5 milijardi i 351,6 mil EUR.

Vrednost dinara prema evru u julu gotovo je nepromenjena, dok je od početka godine dinar nominalno ojačao prema evru za 0,2%. Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u julu neto kupila 435 mil EUR, dok je od početka godine neto prodala milijardu i 355 mil EUR, radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru, navedeno je na portalu Narodne banke.


Akcije NIS-a dominirale na trgovanju, berzanski indeksi u padu
Indeks najlikvidnijih akcija BELEX15 je pao za 0,3 posto na 838,66 poena, a BELEXlajn je oslabio skoro za petinu procenta na 1.688,76 poena.
Znatno življe trgovanje akcijama vladalo je danas na Beogradskoj berzi, pričemu je u fokusu investitora bila Naftna industrija Srbije, dok su berzanski indeksi produbili gubitke.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je više od 22,1 milion dinara (188,8 hiljada evra).


Iz Inđije prve gume krenule za američko tržište
Prva isporuka 540 guma proizvedenih u pogonu kompanije Toyo Tire Srbija u Inđiji krenula je danas put Severne Amerike, navedeno je na sajtu grada.

Generalni direktor Toyo Tire Srbija, Joji Imura rekao je tom prilikom da je "ovo prva isporuka iz Toyo Tire Srbija za američko tržište. Potrošači u Americi će već za par meseci voziti svoje automobile sa gumama proizvedenim u ovoj fabrici".

- Naš sledeći cilj je dostizanje proizvodnje punim kapacitetom. Već se osećam ushićenim kad pomislim da će za manje od godinu dana ovaj utovarni prostor biti prepun naših proizvoda, pripremajući se da krenu na put širom sveta" - naveo je on.

Ajkut Gidergi, direktor fabrike u Inđiji rekao je da je ova "fabrika u Srbiji veoma važna za čitavu Toyo Tire korporaciju, i postoje velika očekivanja da će se upravo ovde proizvoditi najkonkurentniji proizvodi".
Toyo Tire Srbija je prvi evropski pogon japanske kompanije Toyo Tire Corporation koji se nalazi u severoistočnoj radnoj zoni u Inđiji. Kompanija je u Srbiji osnovana 4. oktobra 2019.godine, prvi ašov zaboden je 15. decembra 2020, a danas (9. avgusta) otišla je prva isporuka guma.

Kako je navedeno na sajtu Inđije, zvanična ceremonija otvaranja biće održana u decembru ove godine, kada će i svi objekti biti spremni.


First Tires Sent from Indjija to American Market
The first shipment of 540 tires produced at the facility of the company Toyo Tire Srbija in Indjija was sent yesterday to North America, according to the city’s website.

The director general of Toyo Tire Serbia, Yoji Imura, said on that occasion that “this is the first shipment from Toyo Tire Serbia to the American market. Consumers in America will be driving their cars with tires produced at this factory in a few months”.

– Our next goal is to reach full-capacity production. I am already elated to think that, in under a year, this loading space will be full of our products, being prepared to be sent all over the world – he said.

Aykut Gidergi, the general manager of the factory in Indjija, said that this “factory in Serbia is very important for the whole Toyo Tire corporation and there are great expectations that the most competitive products will be produced here”.
Toyo Tire Serbia is the first European facility of the Japanese company Toyo Tire Corporation, which is located in the northeast business zone in Indjija. The company in Serbia was founded on October 4, 2019, the first works started on December 15, 2020, and the first shipment of tires took place on August 9.

According to the website of the municipality of Indjija, the official opening ceremony will be held in December this year, by which time all the facilities will be ready.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta