Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
NAKON SKOKA, PALA CENA ZLATA Američka ekonomija uticala na dešavanja na berzi u Aziji
Cena zlata je skliznula na današnjem trgovanju u Aziji, pošto su investitori procenjivali kakav bi uticaj moglo da ima hlađenje inflacije u SAD na buduće odluke Federalnih rezervi o monetarnoj politici.
Zlato je prvo skočilo u sredu nakon što je objavljeno da je američki indeks potrošačkih cena usporio u julu više nego što se očekivalo, što nagoveštava da bi FED mogao da bude manje agresivan s podizanjem kamatne stope.
Cena ovog plemenitog metala je juče prvo porasla za čak 0,8 odsto na 1.807,93 dolara, na najviši nivo od 5. jula, nakon čega je krennula u rikverc i zaključila trgovanje u padu za 0,1 procenat.

Zlato je nastavio danas silazni trend na berzi u Singapuru, gde je na spot trgovanju cena pala za 0,3 procenta na 1.786,26 dolara za uncu rano popodne po lokalnom vremenu, izveštava "Blumberg". Cene srebra i paladijum su takođe oslabile, dok je platina ojačala.

Pojedini trgovci su snizili procene vezane za povećanje FED-ove ključne kamate i sada predviđaju podizanje stope za pola procentnog poena kao najverovatniji ishod sednice američke centralne banke sledećeg meseca, dok su ranije očekivali još jedno povećanje od tri četvrtine procentnog poena.


Ovo je današnji KURS DINARA prema evru
Dinar se zadržao danas prema evru na istom nivou kao u sredu i zvanični srednji kurs iznosi 117,3379 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.
Dinar prema vredi isto kao pre mesec dana, a na godišnjem nivou i u odnosu na početak godine je jači za 0,2 procenta.
Indikativni kurs dinara prema dolaru je skočio u sredu za 1,1 posto na 113,6555 dinara za dolar.

Dinar je prema dolaru jači za 1,7 odsto na mesečnom nivou, na godišnjem je slabiji za 11,7 procenata, a u odnosu na početak godine je u padu za 8,6 posto.


Dinar-to-euro exchange rate at RSD 117.3379
The Serbian dinars official median exchange rate against the euro is 117.3379 dinars for one euro on Thursday, the same as on Wednesday, the National Bank of Serbia said.
BELGRADE - The Serbian dinars official median exchange rate against the euro is 117.3379 dinars for one euro on Thursday, the same as on Wednesday, the National Bank of Serbia said.

The dinar is steady against the euro m-o-m and up by 0.2 pct y-o-y and relative to the beginning of the year.

The dinars indicative exchange rate against the dollar was up by 1.1 pct to 113.6555 dinars for one dollar on Wednesday.

The dinar was up against the dollar by 1.7 pct m-o-m and down by 11.7 pct y-o-y, declining by 8.6 pct relative to the beginning of the year.


Vlada Srbije smanjila akcize na pojedine naftne derivate za 10%
Vlada Srbije usvojila je danas odluku o privremenom smanjenju akciza na pojedine naftne derivate za 10%.

Kako je navedeno na sajtu Vlade, ova odluka "doneta je imajući u vidu aktuelnu situaciju sa cenom sirove nafte na svetskom tržištu koja negativno utiče na makroekonomsku stabilnost u zemlji, a u cilju redovnog snabdevanja tržišta derivatima nafte, očuvanja standarda građana, kao i očuvanja privredne stabilnosti".

Na današnjoj sednici doneta je izmenjena odluka o privremenoj zabrani izvoza evro dizela EN 590 kojom se zabrana produžava za još sedam dana.

- Donošenjem ove mere sprečiće se moguće štete po privredu i građane s obzirom na to da energetska kriza na svetskom tržištu i dalje prouzrokuje pretnju od nastanka kritične nestašice ove robe bitne za građane Srbije - zaključeno je na sajtu Vlade.


NBS: Bez poskupljenja bankarskih naknada narednih godinu dana
Banke u Srbiji u narednih godinu dana neće podizati naknade i provizije, izjavila je danas guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.

Ona je na konferenciji za novinare potvrdila da su se tom odlukom saglasile sve banke u Srbiji.

- Banke koje su podizale svoje naknade i provizije od 1. januara 2021. godine do danas prihvatile su da godinu dana, počev od 1. septembra, te provizije i naknade naplaćuju uz umanjenje od 30%, ali ne ispod visine koja je važila pre povećanja - rekla je Tabaković.

Izvršni odbor NBS danas je, kako je navela, usvojio i odluku o platnom računu sa osnovnim platnim uslugama.

- Građanima će trošak biti 150 dinara mesečno za održavanje osnovnog dinarskog tekućeg računa, besplatno će moći da podižu gotovinu sa šaltera i bankomata svoje banke, a imaće besplatno i debitnu karticu - kazala je Tabaković.

U okviru tog paketa biće i mobilno i elektronsko bankarstvo i neograničen broj transakcija QR kodom na prodajnim mestima.

Banke koje naplaćuju naloge putem mobilnog i elektronskog bankarstva, obračunavaće popust od 30% u odnosu na visinu tih naknada i provizija.


NBS: Price of Banking Fees Not to Increase in the Next Year
In the next year, banks in Serbia will not be increasing the prices of fees and commissions, stated the governor of the National Bank of Serbia (NBS), Jorgovanka Tabakovic.

At a press conference, she confirmed that all the banks in Serbia had agreed with that decision.

– The banks which have raised their fees and commissions since January 1, 2021, have agreed to charge those fees and commissions with a 30% reduction, but not below the amount that applied before the increase, from September 1 – Tabakovic said.

The NBS Executive Board, she said, today also adopted the decision on the payment account with the basic payment services.

– For citizens, the monthly cost of the maintenance of dinar current accounts will be RSD 150, they will be able to withdraw cash at their bank’s counters and ATMs for free, and they will also have a debit card for free – Tabakovic said.

The package will include mobile and electronic banking and an unlimited number of transactions by QR code at points of sale.

The banks which charge payment orders through mobile and electronic banking will calculate a 30% discount relative to the amount of those fees and commissions.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta