Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Udruženje potrošača Efektiva pozdravilo deo mera NBS, ali smatra da su kratkoročne
Udruženje potrošača Efektiva pozdravilo je deo mera koje je Narodna banka Srbija (NBS) predstavila kao zaštitu interesa građana, korisnika bankarskih usluga, ali tvrde da su mere kratkoročne i da bi trebalo da predstavljaju osnov za trajno rešavanje problema naplate naknada.

- Kao pozitivno ocenjujemo dogovor sa bankama da se u narednih godinu dana zamrznu cenovnici naknada, kao i da se sve naknade, koje su povećane od 1. januara 2021, umanje za 30%, a ne ispod nivoa koji je važio pre tog datuma - naveli su u saopštenju.

Pozitivno su ocenili i odluku o uvođenju obaveznog platnog računa sa osnovnim uslugama, koji će građane koštati 150 dinara mesečno, a sadržaće održavanje računa, podizanje novca u okviru banke i neograničeno plaćanje QR kodom, uz naplatu naloga za elektronsko plaćanje, po ceni umanjenoj za 30% od cene najeftinijeg postojećeg paketa.

Udruženje je, sa druge strane, ocenilo da se te mere ne odnose na tarife koja važe za privredu, pa postoji mogućnost da će banke probati da nadoknade "gubitke" iz dela poslovanja sa građanima, tako što će podići cenovnike za pravna lica.

- To bi onda moglo imati domino efekat, jer bi privrednici taj novi trošak mogli da prenesu na cene svojih usluga i proizvoda, a to opet plaćaju građani, te bi efekat umanjena tarifa za građane izgubi smisao - naveli su.

Iz udruženja smatraju i da su mere kratkoročne i da bi bilo dobro kada bi predstavljale osnov za trajno rešavanje problema naplate naknada.

- Loš efekat toga, građani bi mogli da osete za godinu dana, kada bi banke mogle da probaju da nadoknade izgubljeno, novim osetnijim povećanjem cenovnika - kazali su iz udruženja Efektiva.

Oni tvrde da je NBS uz postojeće mere mogla da propiše bankama obavezu važenja ugovora sa minimalnim rokom, tokom kog bi banke bile u obavezi da garantuju visinu tarifa.


Ovo je današnji KURS DINARA prema evru
Zvanični srednji kurs dinara prema evru iznosi danas 117,3314 dinara za evro, isto kao u četvrtak, objavila je Narodna banka Srbije.
Dinar je prema evru jači za 0,1 posto nego pre mesec dana, a na godišnjem nivou i u odnosu na početak godine jači za 0,2 procenta.
Dinar je prema evru jači za 0,1 posto nego pre mesec dana, a na godišnjem nivou i u odnosu na početak godine jači za 0,2 procenta.


Dinar-to-euro exchange rate at RSD 117.3314
The Serbian dinars official median exchange rate against the euro is 117.3314 dinars for one euro on Friday, the same as on Thursday, the National Bank of Serbia said.
BELGRADE - The Serbian dinars official median exchange rate against the euro is 117.3314 dinars for one euro on Friday, the same as on Thursday, the National Bank of Serbia said.

The dinar is up by 0.1 pct against the euro m-o-m and by 0.2 pct y-o-y and relative to the beginning of the year.

The dinars indicative exchange rate against the dollar was up by 0.8 pct to 113.2433 dinars for one dollar on Thursday.

The dinar was up against the dollar by 3.5 pct m-o-m and down by 11.6 pct y-o-y, declining by 8.2 pct relative to the beginning of the year.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta