Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Kurs dinara danas iznosi 117,3593 za evro
Dinar je prema evru jači za 0,1 posto nego pre mesec dana.
Zvanični srednji kurs dinara prema evru iznosi danas 117,3593 dinara za evro, što je neznatna promena u odnosu na petak, objavila je Narodna banka Srbije.

Dinar je prema evru jači za 0,1 posto nego pre mesec dana, a na godišnjem nivou i u odnosu na početak godine jači za 0,2 procenta.


Nema više ruske nafte za Srbiju, OD NOVEMBRA NAM PREKO JANAFA VIŠE NEĆE STIZATI GORIVO
Iako se do juče verovalo da šesti paket sankcija EU, koji se odnosi na uvoz ruske nafte, neće dovesti do restrikcija ovog energenta, sada smo dobili informaciju koja donosi potpuni obrt." Nema više ruske nafte za nas", rekao je juče predsednik Aleksandar Vučić.
Praktično, Srbija sada neće moći preko Jadranskog naftovoda (JANAF) ili bilo koje luke ili morskim putem da se snabdeva ruskom sirovom naftom, koja je poslednjih meseci bila inače značajno jeftinija na tržištu. Upravo njena cena, ali i strepnje od mogućih sankcija, su bile razlog što je Srbija u prthodnom periodu značajno povećala uvoz sirove nafte iz Moskve, sa prošlogodoišnjih 16 na čak 60 posto.
Zbog toga je i značajno smanjen uvoz iz Iraka, iz koga je prošle godine stizalo čak 47 posto sirove nafte ali i Kazahstana, koji je na srpskom tržištu bio zastupljen sa 10 posto.

Praktično EU sankcije znače za Srbiju da će dotok ruske nafte biti prekinut prekinut preko Jadranskog naftovoda, i da ta količina mora da se nabavi sa drugih tržišta, U prevodu koštaće više. Da je to tako pokazuje i podatak po kome je iračka nafta u prethodnom pereiodu bila i više od 30 dolara skuplja od ruske po barelu. Čun ejnica je m eđutim i da je nafta berzanska roba i da cena isključivo zavisi od ponude i tražnje.

Ako se zna da će na iračko ali i druga tržišta morati da se usmere i druge države iz Evrope koje su “crno zlato” uvozile iz Rusije, onda bi lako moglo da znči i veću potražnju ali i cenu.

Miloš Zdravković, stručnjak za energetsku efikasnost, rekao nam je nedavno da će Srbija morati opet da se usmeri ka nafti iz Iraka i Kazahstana i da taj zaokret može dovesti do nekih poremećaja.

- Nafta je berzanska roba, što znači da cenu određuju ponuda i tražnja. U ovom slučaju, kada će ruske nafte biti manje, posledice bi mogle biti pritisak na tražnju, a to bi moglo da dovede i do veće cene na berzi - ocenio je Zdravković za “Blic Biznis”.
Zabrana uvoza inače odnosi se na naftu koja se doprema brodovima, a od te mere su privremeno izuzete zemlje koje nemaju izlaz na more, poput Mađarske, Bugarske, Češke i Poljske.

Srbija će morati da nađe način i da dopre do drugih država OPEK-a,organizacije zemalja izvoznica nafte koja je osnovana. Pored Iraka tu su i Alžir, Indonezija, Iran, Kuvajt, Libija, Nigerija, Katar, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Venezuela.

Šta je JANAF?
Jadranski naftovod je izgrađen 1979 godine kada je prvi tanker sa sirovom naftom stigao na terminal Omišalj na ostrvu Krk. To je tada bio deo Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. JANAF-om se distribuira nafta za potrebe rafinerija u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj Republici.


Cena gasa u Evropi skočila iznad 2.800 dolara za hiljadu kubika
Od početka današnjeg trgovanja cena gasa je skočila za skoro 13 procenata.
Cena gasa u Evropi uzletela je danas iznad 2.800 dolara za 1.000 kubnih metara prvi put od početka marta, nastavljajući uspon nakon izveštaja o obustavi protoka kroz gasovod Severni tok 1 na tri dana, počev od 31. avgusta, zbog radova na održavanju.

Gas za septembarsku isporuku na holandskom TTF čvorištu ugovara se po ceni od 2.862 dolara za 1.000 kubnih metara, odnosno za 275,965 evra po megavat-satu (MWh) po renutnom kursu evro/dolar,pokazuju podaci za londonske ICE berze, prenosi Tas s.


Evro pao na petonedeljni minimum prema dolaru
Evro se spustio jutros na azijskom trgovanju na samo 1,0026 dolara, prvi put od 15. jula.
Evro je potonuo danas na petonedeljni minimum prema dolaru, a američka valuta istovremeno beleži novi najviši nivo u poslednih pet sedmica u odnosu na korpu glavnih rivala.

Jedinstvena valuta evrozone našla se pod pojačanim pritiskom nakon najave Rusije da će krajem ovog meseca prekinuti na tri dana isporuke gasa u Evropu preko gasovoda Severni tok 1 zbog radova na održavanju, što pogoršava energetsku krizu u regionu.


Dinar-to-euro exchange rate at RSD 117.3593
The Serbian dinars official median exchange rate against the euro is 117.3593 dinars for one euro on Monday, which is a slight change from Friday, the National Bank of Serbia said.
BELGRADE - The Serbian dinars official median exchange rate against the euro is 117.3593 dinars for one euro on Monday, which is a slight change from Friday, the National Bank of Serbia said.

The dinar is up by 0.1 pct against the euro m-o-m and by 0.2 pct y-o-y and relative to the beginning of the year.

The dinars indicative exchange rate against the dollar was down by 0.2 pct to 116.7057 dinars for one dollar on Friday.

The dinar was down against the dollar by 1.2 pct m-o-m and by 13.8 pct y-o-y, declining by 11 pct relative to the beginning of the year.


Srbijagas: From October 1, Gas to Be Calculated in Kilowatt-Hours Instead of Cubic Meters
From October 1, the PE Srbijagas will be calculating the delivered gas in kilowatt-hours (kWh) instead of cubic meters (m3).

According to the company’s website, Srbijagas got the approval of the Energy Agency of Serbia for the Decision on the price of natural gas for public supply, adopted by the Supervisory Board of the PE Srbijagas, in line with the Decision on amendments to the Methodology of setting the price of natural gas for public supply.

– Under said decision, capacity tariffs are expressed in dinars/kWh/day/year, whereas tariffs for energy are expressed in dinars/kWh – the website says.

The change of the methodology, as pointed out, leads to “a change in the way the delivered natural gas is measured and the implementation of kWh instead of m3 as the calculating unit of the delivered energy in line with the decree which more closely determines the conditions of the delivery and supply of natural gas”.


Fitch affirms Serbias credit rating
The Fitch rating agency has affirmed Serbias BB+ credit rating with a stable outlook, the Serbian Ministry of Finance said at the weekend.
BELGRADE - The Fitch rating agency has affirmed Serbias BB+ credit rating with a stable outlook, the Serbian Ministry of Finance said at the weekend.

In a report, the agency noted that the credit rating was underpinned by a credible macroeconomic policy framework, a responsible and cautious fiscal policy and GDP growth, the ministry said in a statement.

A strong growth of economic activity and tax revenue growth have led to a reduction of the general government deficit, which stood at 4.1 pct of GDP in 2021.

The deficit is expected to continue to decline in the period to come, to 3 pct by the end of 2022 and then to 2.5 pct in 2023, Fitch said.

Also, new fiscal rules to be agreed with the IMF by the end of this year will help to reduce the general government deficit to 1.6 pct of GDP in 2024.

The projected deficit reduction will put the public debt back on a downward trajectory.

The agency projects the share of Serbias general government deficit in the national GDP to decline by 3.4 pp to 53.7 pct in 2022 and to 48.6 pct at the end of 2024, much below the average for countries with similar credit ratings, the statement said.


NIS danas isplaćuje akcionarima 5,78 milijardi dinara
Građanima Srbije koji poseduju akcije NIS-a biće isplaćeno 30,14 dinara po akciji, što je iznos koji se dobije kada se od bruto vrednosti dividende po akciji odbije porez od 15 odsto.
Naftna industrija Srbije (NIS) danas isplaćuje akcionarima na ime dividende za prošlu godinu 5,78 milijardi dinara, odnosno četvrtinu neto dobiti iz 2021. godine.

Republici Srbiji će na ime dividende u budžet biti uplaćeno vše od 1,7 milijardi dinara, a država ostvaruje i prihod na osnovu poreza koji se uplaćuje prilikom isplate dividende akcionarima, saopštio je NIS.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta