Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Evro i dalje ISPOD PARITETA prema dolaru
Američki dolar se povukao danas na azijskom trgovanju sa dvodecenijskog maksimuma u odnosu na šest vodećih svetskih valuta, dok je evro ostao ispod pariteta prema dolaru uprkos blagom oporavku.
Indeks dolara, koji meri vrednost američke valute prema korpi glavnih rivala, oslabio je za 0,19 odsto na 108,42 poena, ali je i dalje blizu svog najvišeg nivoa od 109,29 bodova koji dostigao sredinom jula, izveštava Rojters.
Evro je ojačao za 0,18 procenata na 0,99865 dolara, nakon što je u utorak pao na 20-godičnji minimum od 0,99005 dolara.

Zabrinutost investitora za privredni rast evrozone, koja se bori s energetskom krizom, i nervoza na tržištu zbog najave Rusije da će na tri dana obustaviti isporuke gasa Evropi preko glavnog gasovoda Severni tok 1 zbog vanrednog održavanja, drže jedinstvenu valutu pod pritiskom.

Britanska funta je porasla za 0,2 posto na 1,1815 dolara, oporavljajući se od pada u utorak na najniži nivo od marta 2020, kada se trgovala za 1,1718 dolara.

Dolar se spustio danas prema japanskoj valuti sa ovonedeljnog maksimuna od 137,705 jena za četvrtinu procenta na 136,78 jena.

Južnokorejski von je porastao nakon što je centralna banka povećala referentnu kamatu za četvrtinu procentnog poena i podigla prognozu inflacije za ovu godinu sa ranijih 4,5 posto na 5,2 procenta, što je najviša stopa od 1998. godine.
U odnosu na korejski von, dolar je oslabio za 0,27 odsto na 1.336,96 vona.

Tržišni učesnici s nestrpljenjem iščekuju sutrašnje obraćanje predsednika američkih Federalnih rezervi (FED) DŽeroma Pauela kako bi došli do novih naznaka o intenzitetu daljeg pooštravanja monetarne politike SAD.

Investitori očekuju da će Pauel na godišnjem bankarskom skupu u DŽekson Holu, u Vajomingu, ponoviti posvećenost FED-a naporima za suzbijanje inflacije.

Tržišta novca su smanjila očekivanja da bi američka centralna banka mogla da ublaži tempo povećanja ključne kamate nakon brojnih "jastrebovskih" izjava FED-ovih zvančnika poslednjih nedelja, i trenutno daju 58,5 posto šansi još jednom velikom podizanju kamate za 75 baznih poena na sednici sledećeg meseca, i 41,5 posto šansi povećanju stope za pola procentnog poena.

Želite da vam "Blic Biznis" donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.


Američki Blumberg: Telekom Srbija lider na tržištu Jugoistočne Evrope
Ova najveća svetska medijska mreža za poslovne vesti i analize prenela je danas na svom portalu intervju koji je generalni direktor srpskog Telekoma Lučić prethodno dao, takođe, veoma uticajnom međunarodnom medijskom servisu Biznis Reporter.
Telekom Srbija je najveći telekomunikacioni i multimedijalni provajder i lider na tržištu Jugoistočne Evrope, objavio je američki Blumberg.

Sledeći korak Telekoma je širenje na prostoru Zapadne Evrope i Severne Amerike, gde živi više od 15 miliona ljudi sa naših prostora kojima ćemo pružiti najbolje usluge i najbolje uslove, najavio je generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić.


Dinar-to-euro exchange rate at RSD 117.3590
The Serbian dinars official median exchange rate against the euro is 117.3590 dinars for one euro on Thursday, which is a slight change from Wednesday, the National Bank of Serbia said.
BELGRADE - The Serbian dinars official median exchange rate against the euro is 117.3590 dinars for one euro on Thursday, which is a slight change from Wednesday, the National Bank of Serbia said.

The dinar is up by 0.1 pct against the euro m-o-m and by 0.2 pct y-o-y and relative to the beginning of the year.

The dinars indicative exchange rate against the dollar was down by 0.4 pct to 118.3293 dinars for one dollar on Wednesday.

The dinar was down against the dollar by 2.7 pct m-o-m and by 15.4 pct y-o-y, declining by 12.2 pct relative to the beginning of the year.


Rastu cena i potražnja za zlatom nakon pada vrednosti dolara
Pad dolara je učinio zlato jeftinijim kupcima koji poseduju druge valute, što ih je motivisalo da povećaju kupovine, prenosi Rojters.
Potražnja investitora za zlatom kao sigurnim utočištem porasla je danas podstakavši uzlazni trend cene ovog plemenitog metala, nakon pada dolara prema kopri glavnih valuta.

Cena zlata na terminskom trgovanju u Londonu porasla je za 0,88 odsto na 1.777 dolara za finu uncu.


Većinski vlasnik Alfa plama namerava da preuzme akcije manjinskih akcionara
Većinski vlasnik vranjskog Alfa plama, Amasis, objavio je posle jučerašnjih velikih transakcija na Beogradskoj berzi, nameru za preuzimanje preostalih akcija koje se nalaze u rukama manjinskih akcionara, saopštila je brokerska kuća Momentum.

Na ceni od 18.700 dinara po akciji, danas je prometovano 13,1% od ukupnog broja akcija, dok je Amasis svoje vlasničko učešće podigao na 88,4%, navodi se u saopštenju.

U objavljenoj nameri Amasis navodi da planira da preuzme preostalih 11,6% akcija koje se nalaze u rukama manjinskih akcionara, a gotovo je izvesno da će nakon okončanja ponude preskočiti prag od 90% koji je uslov za prinudni otkup preostalih akcija.

Kako je navedeno, manjinski akcionari Alfe godinama su ukazivali da većinski vlasnik kompanije obara cenu akcija trgujući sa povezanim licima.

Takođe, kompanija je u nekoliko navrata otkupljivala pa poništavala sopstvene akcije, sve sa ciljem krajnje konsolidacije vlasništva koja će biti sprovedena po ceni od 18.700 dinara.

Na ovom nivou tržišna kapitalizacija kompanije iznosi 2,66 milijardi dinara (22,7 mil EUR), dok je Alfa u prošloj godini ostvarila neto profit od 631 milion dinara.


Na prodaju kompleks Velefarma u Subotici - Procenjena vrednost 70 miliona dinara
Oglašena je prodaja imovinskog kompleksa u Subotici firme Velefarm ad iz Beograda.

Kompleks se nalazi na adresi Ulica Izvorska br.40, na južnoj periferiji grada i ima dobar saobraćajni i pešački pristup. Delom je ograđen, sa asfaltnim i popločanim površinama oko objekta i površinama za parkiranje vozila, dok se na slobodnim površinama nalazi parkovsko zelenilo. Kompleks se sastoji iz građevinskih objekata, zemljišta, opreme, inventara i nameštaja.

Procenjena vrednost je 70.078.451,47 dinara.

Javno otvaranje ponuda održaće se 27. septembra .


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta