Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
BAREL NAFTE 96 DOLARA Tržište kriptovaluta u zelenom
Cene nafte od jutros su u padu. Vrednost barela na londonskom tržištu od jutros iznosi 96 dolara, što predstavlja pad u odnosu na juče.
Tržište kriptovaluta od jutros je u zelenom, vrednost bitkoina iznosi 23.135 dolara, što predstavlja rast za oko 1 odsto u odnosu na juče. Ostale kriptovalute takođe su u zelenom.


ŠVAJCARSKA ZABRANJUJE RUSKO ZLATO Zamrzava imovinu Sberbanke
Švajcarska vlada uvela je novi paket sankcija protiv Rusije zbog rata u Ukrajini u skladu s najnovijim merama EU-a za zlato i proizvode od zlata, objavila je vlada te zemlje.
Dodaje se da je Sberbank, najvećoj ruskoj banci, zamrznuta imovina i da joj je zabranjeno davati sredstva, ekonomske resurse ili tehničke usluge.
Švajcarska vlada navela je da se nove mere prvenstveno odnose na zabranu kupovine, uvoza ili transporta zlata i proizvoda od zlata iz Rusije, dodaje Rojters.

“Usluge vezane uz ovu robu takođe su zabranjene”, navodi Vlada.

Švajcarska vlada je naglasila da je napravila dva nova izuzetka kada je reč o transakcijama poljoprivrednim proizvodima i isporuci nafte u treće zemlje, koje postoje iu EU, kako ne bi došlo do poremećaja u kanalima plaćanja.

Vlada navodi da je Švajcarska predana rešavanju globalne prehrambene i energetske krize i napominje da ni jedna mera protiv Rusije nije usmerena protiv trgovine poljoprivrednim ili prehrambenim proizvodima između trećih zemalja i Rusije.


U prvoj polovini godine deficit republičkog budžeta 35,7 milijardi dinara - Javni dug 53,2% BDP-a
U prvoj polovini godine ostvaren je deficit republičkog budžeta u iznosu od 35,7 milijardi dinara. Prihodi su ostvareni u iznosu od 830,1 milijardi dinara, a rashodi su izvršeni u iznosu od 865,7 milijardi dinara, navedeno je na sajtu Ministartsva finansija.

U junu je ostvaren suficit u iznosu od 35,4 milijardi dinara.

U junu su naplaćeni prihodi u iznosu od 175,1 milijardi dinara, od čega su poreski prihodi iznosili 163,9 milijardi dinara. Najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu PDV u iznosu od 61,6 milijardi dinara, poreza na dobit u iznosu od 48,2 milijardi dinara (u junu se uplaćuju obaveze po osnovu konačnog obračuna) i akciza u iznosu od 29,7 milijardi dinara.

Neporeski prihodi ostvareni su u iznosu od 9,8 milijardi dinara, a priliv donacija u junu iznosio je 1,4 milijarde dinara.

Rashodi su izvršeni u iznosu od 139,7 milijardi dinara. Rashodi za zaposlene, u junu, su iznosili 29,7 milijardi dinara, kapitalni izdaci 44 milijardi dinara, a transferi OOSO (fond PIO, RFZO, NSZ, fond SOVO) 13,8 milijardi dinara.

Na nivou opšte države u periodu januar - jun ostvaren je fiskalni deficit u iznosu od 15,6 milijardi dinara i primarni fiskalni suficit u iznosu od 58,5 milijardi dinara.

Javni dug iznosi 31,314.5 dinara, odnosno 53,2% BDP-a.


Dinar-to-euro exchange rate at RSD 117.3763
The Serbian dinars official median exchange rate against the euro is 117.3763 dinars for one euro on Thursday, which is a slight change from Wednesday, the National Bank of Serbia said.
BELGRADE - The Serbian dinars official median exchange rate against the euro is 117.3763 dinars for one euro on Thursday, which is a slight change from Wednesday, the National Bank of Serbia said.

The dinar is steady against the euro m-o-m and up by 0.2 pct y-o-y and relative to the beginning of the year.

The dinars indicative exchange rate against the dollar was down by 0.1 pct to 115.3916 dinars for one dollar on Wednesday.

The dinar was down against the dollar by 2.5 pct m-o-m and by 14.2 pct y-o-y, declining by 9.9 pct relative to the beginning of the year.


Uprava za javni dug: Prodati 12-mesečni državni zapisi u iznosu od 33 mlrd dinara
Državni zapisi su prodati po stopi prinosa od 3,90 odsto na godišnjem nivou, a na naplatu dospevaju 3. avgusta 2023. godine.
Republika Srbija je na aukciji danas prodala dvanaestomesečne državne zapise u iznosu od 33 milijarde dinara, objavila je Uprava za javni dug.Ukupan obim tražnje iznosio je 33.017.240.000 dinara.

Realizovano je 3.300.000 komada državnih zapisa, nominalne vrednosti 33.000.000.000 dinara.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta