Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
ZAŠTO JE VAŽNO KO ĆE BITI NOVI VLASNIK BIVŠEG NISALA
Prva javna prodaja proizvodnih pogona Nissala, fabrike koja proizvodi za srpsku vojsku i policiju, zakazana je za 9. avgust. Imajući u vidu specifičnost proizvodnje, kao i kupce koji dolaze iz više nego osetljive industrije iz više razloga, značaj sudbine ove fabrike sa pogonima na 12 hektara u Niškoj Banji i više je nego prioritetan.
Ko god da kupi Nissal nije obavezan da nastavi njegovu delatnost. I tu leži prva opasnost, ali i razlog zašto je pitanje novog vlasnika i više nego važno - ne samo za srpsku privredu i strateški važnu namensku industriju, nego i za oko 200 radnika zaposlenih u Nisalu, ali i za region na kome se fabrika nalazi i posluje godinama unazad.
Imajući u vidu da je u krugu od 400 kilometara ex Nissal jedina fabrika koja za domaću namensku industriju proizvodi takozvanu "šipku" od aluminijuma, koju naša namenska prerađuje, prvo se otvara strateško važno pitanje za srpsku privredu. Značaj je veći između ostalog zato što je to jedina srpska fabrika tog tipa sa domaćim kapitalom.

- Da nema Nisala kao takvog Srbija bi ostala uskraćena za proizvodnju koja je i više nego važna za odbrambenu industriju. Neko bi rekao da prozvode "šipku" i druge kompanije u Evropi, ali imajući u vidu specifičnost robe, ne možete a ne računati na mogućnost da vam neko u određenom momentu ne pristane na saradnju. Jednostavno, u pitanju je namenska industrija koja ima veliki značaj i ekonomski i geopolitički i ne treba dozvoliti zavisnost od pojedinca za čiji se kapital ne zna poreklo - kaže naš sagovornik.

Nisal 10 odsto proizvodnje isporučuje srpskoj namenskoj industriji. Reč je o oko 38 tona gotovih proizvoda mesečno, imajući u vidu da fabrika mesečno proizvede između 360 i 400 tona robe u vrednosti od oko 2,2 miliona evra.

Koliko je značajna proizvodnja Nissala govori i činjenica da je 90 odsto ove fabrike orjentisano na polunamensku industriju i izvoz u EU, Rusiju i Bliski Istok. Od Nisala pritom kupuje i Bugarska, kako za svoju industriju, tako i za mnoge širom evropske zajednice.

- I to sve govori koliko je tehnički postupak proizvodnje u Nisalu dobar, a nephodno je nagasiti da se ni jedna legura tehnološki ne može savladiti u kratkom roku. Kako je aluminijum sveprisutan (metal koji se najviše koristi u industriji) svaki sledeći korak u tehnološkom napretku je jako bitan ako imate bazu. Nisal je učestvovao u mnogim međunarodnim projektima gde je bio partner koji je i zarad sebe i zarad unapređenja tehnologije razvijao nove legure. Međunarodni ugovori su bili potpisivani na nivou međudržavnih sporazuma ( sa učešćem Republike Srbije). Pritom je važan segment i činjenica da je u pitanju specifična proizvodnja koja se ne može savladati tek tako, brzo i lako. Praktično, ne možete vi uzeti radnike koji nisu to radili i očekivati od njih da za nedelju dana savladaju sve neophode tehnike - kaže nam naš sagovornik.

Dodaje i da Nisal zapošljava 200 radnika sa dugogodišnjim iskustvom što nije mali broj, a posebno imajući u vidu regiju u kojoj rade.
Kako je "Blic Biznis" ekskluzivno objavio, Miljan Bratičević već neko vreme, zajedno sa kumom Petrom Stankovićem iz Beograda, radi na kupovini Nissala. Pored firme "Alu Holding" koja je naslednik firme Nissa, u igri su upravo ova fizička lica. Kao konzorcijum, Stanković i Bratičević nastupaju u kupovini Nisalovog pogona za proizvodnju profila kao fizička lica. S druge strane, Bratičević ima nameru da sam ide i u kupovinu drugog Nisalovog pogona kojim upravlja Alu Holding i koji proizvodi za namensku industriju. Interesantno je i da je Petar Stanković već bio direktor u Nisalu i to u periodu od 2014. do 2016. godine i da je iz firme otišao sa ostavljenim gubitkom od 3,2 miliona evra!

Kako smo već pisali, Bratičević koji je tokom prethodnih desetak godina radio u oblasti informacionih tehnologija u Torontu, a potom i sa kriptovalutama, u kratkom vremenskom periodu, u Srbiju je uneo oko 3,2 miliona evra, i to uplatom na svoj privatan račun.

Prema podacima do kojih smo došli, jedan deo sredstava, oko 950.000 evra, ubacio je direktno u stečajni postupak uplatom depozita za kupovinu "Nissala". Ova transakcija odigrala se pre nepunih 15 dana, tačnije 19. jula. Drugi deo, od oko 2,3 miliona evra, iskoristio je za kupovinu hipoteka i potraživanja nad ovom firmom u stečaju tokom 2021. i to ugovorom overenim 17. maja 2021. godine, kao i od drugih lica tokom juna ove godine.


Air Serbia plans to fly to Chicago, Havana
Air Serbia plans to fly to Chicago, Havana
In July 2022, Air Serbia cancelled less than 0.3 pct of total flights - much fewer compared to other airlines, says Air Serbia CEO Jiri Marek, noting that some of the cancellations had been imposed unilaterally by various airports.
BELGRADE - In July 2022, Air Serbia cancelled less than 0.3 pct of total flights - much fewer compared to other airlines, says Air Serbia CEO Jiri Marek, noting that some of the cancellations had been imposed unilaterally by various airports.

"We want to surpass the pre-epidemic results, no later than in 2023," Marek told Blic.

He said Air Serbia already had 30 pct more charter flights relative to 2019 and that this proved that people had a desire to travel, and noted that the demand for tourist destinations was high.

"Above all, those are flights to popular tourism markets such as Spain and Italy, and the results in those destinations have exceeded our expectations," he said.

Marek said Air Serbia had opted for an expansion of long-haul traffic, with a balanced approach to the East and the West.

"The expansion to the East is currently limited due to the pandemic, so only one route to China will be introduced - to Tianjin, with separate flights to Beijing and Shanghai possibly to be launched later. When it comes to the West, our traffic to the US will be boosted further with direct flights to Chicago from April next year," he said.

He said there were plans to introduce flights to about a dozen new destinations in 2023.

"At the same time, we are also starting to consider long-haul flights to some exotic destinations... One of such destinations that are looking increasingly certain for the upcoming winter season is Havana," Marek said.


Dinar-to-euro exchange rate at RSD 117.3664
The Serbian dinars official median exchange rate against the euro is 117.3664 dinars for one euro on Friday, which is a slight change from Thursday, the National Bank of Serbia said.
BELGRADE - The Serbian dinars official median exchange rate against the euro is 117.3664 dinars for one euro on Friday, which is a slight change from Thursday, the National Bank of Serbia said.

The dinar is steady against the euro m-o-m and up by 0.2 pct y-o-y and relative to the beginning of the year.

The dinars indicative exchange rate against the dollar was up by 0.3 pct to 115.1441 dinars for one dollar on Thursday.

The dinar was down against the dollar by 2.4 pct m-o-m and by 13.8 pct y-o-y, declining by 9.7 pct relative to the beginning of the year.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta