Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Aukcija desetogodišnjih dinarskih državnih obveznica Republike Srbije 16. septembra
 
Aukcija desetogodišnjih dinarskih državnih obveznica Republike Srbije, sa kuponskom stopom 5,875% zakazana je za 16. septembar 2022. godine, objavila je Uprava za javni dug na svom sajtu.

Obim aukcije iznosi 13.370.800.000 dinara.

Datum saldiranja je 20. septembar 2022. godine, a datum dospeća emisije 8. februar 2028.


Auction of Ten-Year Dinar Government Bonds of Republic of Serbia on September 16
An auction of ten-year dinar-denominated state bonds of the Republic of Serbia, with a coupon rate of 5.875%, is scheduled for September 16, 2022, announced the Public Debt Administration on its website.

The volume of the auction is RSD 13,370,800,000.

The settlement date is September 20, 2022, and the maturity date is February 8, 2028.


Baumit planira širenje fabrike u Aranđelovcu i preseljenje pogona iz Slovenije
Kompanija Baumit Serbia planira da proširi proizvodne kapacitete fabrike u Aranđelovcu kao i da fabriku za mešanje iz Slovenije preseli u Srbiju.

To je istaknuto u "Urbanističkom projektu za izgradnju fabrike za proizvodnju suvih proizvoda" čiju javnu prezentaciju je oglasila Opština Aranđelovac. Urbanistički projekat je izradio Arplan iz Aranđelovca, a idejno rešenje Termoenergo Inženjering iz Beograda.

Kompleks Baumit je lociran u industrijskoj zoni "Kubršnica" u prigradskom delu Aranđelovca.

- Budući da je proizvodni kapacitet postojećeg pogona već na granici i zahteva modernizaciju, planirano je da se fabrika za mešanje iz Slovenije, preseli u Srbiju u okviru postojećeg kompleksa Baumit Srbija u Aranđelovcu.
Za potrebe dogradnje poslovnog kompleksa kompanije Baumit urađena je i izmena i dopuna Plana generalne regulacije za naseljeno mesto Aranđelovac) kojom je proširen obuhvat građevinskog područja u odnosu na
poljoprivredno zemljište, u cilju proširenja kompleksa izgradnjom novih proizvodnih kapaciteta - ističe se u UP.

Postojeće postrojenje koje se premešta je izgrađeno 1999. godine i do avgusta 2019. godine pripadalo je preduzeću Cinkarna iz Celja.

U kompleksu fabrike predviđena je rekonstrukcija postojećeg proizvodnog objekta i izgradnja sledećih objekata:
Proizvodni objekat sa magacinom – postojeći objekat;
Postrojenje za umešavanje;
Postrojenje za pakovanje;
Transportni most;
Hala za paletizaciju;
Kamionska vaga;
Kontejneri za dispečera;
Trafo stanica – postojeći objekat.

Ukupna bruto razvijena građevinska površina svih objekata u okviru kompleksa je 4.461,80 m2.

Novoprojektovani objekti postrojenja za umešavanje i postrojenja za pakovanje su projektovani uz postojeći proizvodni objekat, na delu parcele gde se ruši deo proizvodnog objekta. Novoprojektovani objekat hala za paletizaciju je lociran u središnjem delu kompleksa i povezan je transportnim mostom sa postrojenjem za pakovanje. Kontejneri za dispečera su projektovani uz ulaz u kompleks i uz novoprojektovanu kolsku vagu.

Sedište kompanije Baumit nalazi se u Wopfingu u Austriji, pri čemu kompanija posluje u 28 zemalja sveta. Kompanija Baumit u Srbiji posluje od 2002. godine sa sedištem u Beogradu. Početkom 2006. godine započeta je proizvodnja u vlastitoj fabrici u Aranđelovcu, gde se proizvodi deo proizvodnog programa.

Javna prezentacija urbanističkog projekta će trajati do 22. septembra.


Ministarstvo finansija RS prodalo obveznice vredne 25 mil EUR
Ministarstvo finansija Republike Srpske prodalo je na današnjoj aukciji obveznice vrijedne 50 mil KM ili oko 25 mil EUR, po kamatnoj stopi 5%.

- Za ponuđene hartije od vrijednosti vladao je velik interes, jer je ponuda iznosila 75,1 mil KM - saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Kako se dodaje, emisija obveznica je planirana Rebalansom budžeta RS i u skladu je sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama, kojim je definisana namjena zaduživanja. Svrha duga su budžetska potrošnja, projekti i investicije, ali i otplata starog duga.

- Istovremeno sa odlukama o zaduživanju, RS otplaćuje stara zaduživanja i s tim u vezi je iz vlastitih sredstava obezbjeđeno 200 mil KM - navodi se u saopštenju.

Kada je u pitanju visina javnog duga, RS je, kako navode iz ministarstva, sa oko 36% učešća javnog duga u BDP-u među najmanje zaduženim zemljama u regionu, što ukazuje na to da RS odgovorno upravlja javnim finansijama.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta