Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Kurs dinara prema evru danas iznosi 117,3135
Dinar prema evru vredi isto kao pre mesec dana.
Zvanični srednji kurs dinara prema evru iznosi danas 117,3135 dinara za evro, što je neznatna promena u odnosu na petak, objavila je Narodna banka Srbije.

Dinar prema evru vredi isto kao pre mesec dana, a na godišnjem nivou i u odnosu na početak godine je jači za 0,2 procenta.


STRAH OD RECESIJE OBARA CENU NAFTE Breft nafte pojeftinio za 46 centi
Cena nafte opala je danas pod uticajem bojazni od globalne recesije i očekivanog pada potražnje za ovim energentom, kao i brige za isporuke uoči primene embarga na rusku naftu u EU od decembra.
Brent nafte ze novembarske ugovore pojeftinio je za 46 centi i barel sada košta 90,89 dolara, a barel sirove nafte u SAD jefitniji je za 65 centi i prodaje se za 84,46 dolara.
Obe cene su na početku današnje trgovine porasle za dolar, ali su kasnije opale, prenosi Srna.
Nafta je prošle sedmice izgubila više od jedan odsto vrednosti pošto trgovci strahuju od još jednog rasta osnovne kamatne stope u SAD, što bi moglo da dovede do usporenja globalnog privrednog rasta.

Želite da vam "Blic Biznis" donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi.


Dinar-to-euro exchange rate at RSD 117.3135
The Serbian dinars official median exchange rate against the euro is 117.3135 dinars for one euro on Monday, which is a slight change from Friday, the National Bank of Serbia said.
BELGRADE - The Serbian dinars official median exchange rate against the euro is 117.3135 dinars for one euro on Monday, which is a slight change from Friday, the National Bank of Serbia said.

The dinar is steady against the euro m-o-m and up by 0.2 pct y-o-y and relative to the beginning of the year.

The dinars indicative exchange rate against the dollar was steady at 117.4897 dinars for one dollar on Friday.

The dinar was down against the dollar by 0.9 pct m-o-m and by 15 pct y-o-y, declining by 11.5 pct relative to the beginning of the year.


Serbian industrial turnover up by 24.1 pct in July
Serbias July industrial turnover was up by 24.1 pct relative to the same month of last year, the national statistical office has said.
BELGRADE - Serbias July industrial turnover was up by 24.1 pct relative to the same month of last year, the national statistical office has said.

Relative to the 2021 average, it was up by 28.1 pct.

By sectors, the mining sector registered an 83.4 pct turnover increase y-o-y, while the manufacturing industry saw a 22.7 pct turnover increase.

The industrial turnover was up by 19.5 pct y-o-y in the Serbian market and by 31.3 pct y-o-y in the international market.


Cena gasa PALA ISPOD 1.800 dolara
Cene gasa u Evropi pale su ispod 1.800 dolara za hiljadu kubnih metara prvi put od 25. jula, pokazuju današnji podaci sa londonske berze "ICE", pišu Novosti.
Prema "RIA Novostima", stopa pada se ubrzala na 8 odsto.
15. septembra berzanske cene gasa u Evropi premašile su 2,5 hiljada dolara za hiljadu kubnih metara.
Podsetimo, zemlje EU ranije su preuzele obavezu da za zimsku sezonu 2022/2023. obezbede najmanje 80 odsto kapaciteta skladišta i 90 odsto za sve buduće zimske sezone.


Er Srbija: Do 2. oktobra važiće promo cene karata za više od 40 destinacija
Avio-karte do Salcburga, Bolonje, Nirnberga, Hanovera, Liona, Ciriha, Brisela, Beča, Praga, Diseldorfa, Venecije, Milana, Larnake i Barija biće dostupne po ceni počev od 59 evra, dok će početna cena za letove do Valensije, Palma de Majorke, Madrida, Londona, Pariza, Amsterdama, Frankfurta, Berlina i Istanbula iznositi 69 evra.
Putnici koji koriste usluge Er Srbija će od danas do 2. oktobra moći da kupe karte za više od 40 destinacija po promotivnim cenama, a koje se odnose na putovanja u periodu od 29. septembra do 29. marta naredne godine.

Avio-karte do Barselone, Atine, Tivta i Podgorice biće dostupne po ceni počev od 39 evra, a karte do Rima, Zagreba, Štutgarta, Osla, Kopenhagena, Stokholma, Bukurešta, Skoplja, Soluna, Sofije, Tirane, Sarajeva i Ljubljane će biti dostupne po ceni počev od 49 evra.


Mali akcionari EPCG neće moći da prodaju svoje akcije na aukciji u petak
Mali akcionari Elektroprivrede (EPCG) neće moći u petak prodati svoje akcije po 4,49 EUR, za koliko će sopstvene akcije tada ponuditi EPCG, saopšteno je Vijestima od berzanskih učesnika na tržištu kapitala.

Odbor direktora Montenegroberze je u četvrtak prošle sedmice dao saglasnost da 11,81 milion sopstvenih akcija EPCG prodaje po 4,49 EUR na takozvanom aukcijskom tržištu, metodom N:1 čime se zaobilazi slobodno tržište.

Ova količine je deset odsto ukupnog broja akcija EPCG.

- Ovo je potpuno drugi segment tržišta na kojem se prodaje količina akcija koja je predmet aukcije po početnoj cijeni ili većoj. Na slobodnom tržištu akcije EPCG se sada mogu kupiti po cijeni od oko 3,6 EUR. Onaj ko u ovom slučaju kupi akcije EPCG na aukciji po cijeni od 4,49 EUR nema obavezu da otkupi akcije koje se nude po nižim cijenama na slobodnom tržištu - saopštio je sagovornik Vijesti.

Ovu količinu sopstvenih akcija EPCG je dobio 2019. godine, kada je novcem ove državne energetske kompanije isplaćen dotadašnji suvlasnik italijanska A2A. Kompanije sopstvene akcije mogu posjedovati najduže tri godine prema Zakonu o privrednim društvima i taj rok za EPCG ističe 26. septembra.

Ukoliko ne proda akcije, EPCG će ih nakon ovog roka morati poništiti, i za njihovu vrijednost smanjiti iznos kapitala.

Iz Vlade je ranije saopšteno da su zainteresovani za kupovinu ovih akcija kako bi povećali učešće države. Predloženim rebalansom budžeta ostavljena je mogućnost da Vlada iznosom do 25 mil EUR može kupiti kapital u kompanijama gdje je sada većinski vlasnik. Za taj iznos, po ovim cijenama, mogli bi kupiti skoro polovinu akcija koje prodaje EPCG.

Plan je da EPCG kasnije ovim novcem kupi imovinu nikšićke Željezare, koju bi koristila za svoje potrebe i proizvodnju struje iz solarnih panela.

Imovina Željezare u katastru je upisana na firmu Tosčelik iz Turske, a ne na istoimenu firmu u Crnoj Gori.

Vijesti pišu da se zbog ovakvog načina prodaje sopstvenih akcija državne kompanije i najave Vlade da će ih kupiti, postavlja pitanje da li je javni interes da se zaobiđu akcije koje se nalaze na strani ponude po nižim cijenama od 4,49 EUR. Odnosno zašto bi se novcem poreskih obveznika kupovale akcije po 4,49 EUR, dok su na slobodnom tržištu istovremeno ponuđene akcije po nižim cijenama.

Mali akcionari EPCG imaju ukupno svega nešto više od jedan odsto akcija.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta