Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
CE Industries iz Češke investiraće u Srbiji
Češka korporacija Central European Industries (CE Industries), vlasnik zrenjaninske Beohemije i suvlasnik somborske fabrike akumulatora Black Horse, planira nove investicije u Srbiji i otvaranje novih radnih mesta.

Prema rečima Romana Kratohvila (Roman Kratochvíl), direktora CE Industries za Srbiju : "Planiramo da nastavimo ulaganja i u strateška partnerstva u postojećim preduzećima kao i u kupovinu i dalje razvijanje preduzeća sa teškoćama u poslovanju", navedeno je u saopštenju iz kompanije.

Dodao je da korporacija do sada nije koristila nikakve podsticaje za strane ulagače, koji su na raspolaganju u Srbiji, ali da sada planira da aplicira za njih.

Preduzeća u okviru CE Industries pretežno se bave reciklažom, energijom i železnicom, a odnedavno i proizvodnjom i prodajom robe široke potrošnje. U preko 20 preduzeća u Češkoj, Slovačkoj, Hrvatskoj i Srbiji zapošljava više od 2.500 radnika.

Kako je saopšteno, češka korporacija predstaviće sutra svoje razvojne potencijale i projekte predsedniku Pokrajinske vlade Vojvodine Igoru Miroviću.


Czech CE Industries to Invest in Serbia
The Czech corporation Central European Industries (CE Industries), the owner of Beohemija Zrenjanin and a co-owner of the Sombor-based car battery plant Black Horse, is planning new investment in Serbia and the creation of new jobs.

According to Roman Kratochvil, the director of CE Industries for Serbia: “We also plan to continue investing in the strategic partnerships in the existing companies and in the further development of companies with difficulties in operations”, the company says in a press release.

He added that the corporation has so far not used any incentives for foreign investors which are available in Serbia, but that it now plans to apply for them.

Companies within CE Industries is predominantly active in recycling, energy and rail, and since recently, also the production and sale of consumer goods. In over 20 companies in the Czech Republic, Slovakia, Croatia and Serbia, it employs over 2,500 workers.

As announced, the Czech corporation will present its development potentials and projects to the president of the Provincial Government of Vojvodina, Igor Mirovic, tomorrow.


Bajatović: Cena gasa ista do kraja godine, biće ga čitave grejne sezone
Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović rekao je da gas neće poskupeti do kraja godine, budući da su postojeće količine već plaćene. On je za RTS rekao da će tog energenta biti dovoljno cele grejne sezone, jer su nabavljene potrebne količine mazuta kao i da bi neke toplane mogle da rade na pelet.

- Do kraja godine neće biti poskupljenja gasa, jer su postojeće količine već plaćene, što je određeno na najvišem državnom nivou, Srbijagas je samo operativac u tom poslu - rekao je Bajatović.

Dodao je da je uveren da to što se razmatra ograničenje cena ruskog gasa koji se doprema za Evropu neće uticati na potrošače u Srbiji i da će biti zaštićeni cele grejne sezone.

Podsetio je da sadašnje rezerve gasa u Mađarskoj iznose 360 miliona kubnih metra i još 280 miliona u skladištu Banatski Dvor.

Do kraja septembra, kako je rekao, trebalo bi da stignu određene količine ruskog gasa koje su predviđene ugovorima.

Bajatović je podsetio da po sadašnjem ugovoru sa Rusijom Srbija plaća gas 368 USD po kubnom metru. Za poslednji kvartal ove godine cena će biti 420, za prvi kvartal naredne godine 430, a u sledećem 388 USD po kubnom metru.

Srbijagas trenutno industriji prodaje gas za 353 USD po kubnom metru, a nešto je niža za stanovništvo.

Bajatović je rekao da, iako se obračun gasa promenio, to nije uticalo na cenu.

- Uvodi se obračun po kilovat-satima, kako je na sajtu Srbjagasa objašnjeno. Osamdest odsto novih uređaja za novi obračun je ugrađeno, a kompletan posao će biti gotov do kraja godine. Građanima ćemo davati na uvid obračun i u kubnim metrima i u kilovat-satima - rekao je on.
O nameri Evropske unije da ograniči cenu ruskog gasa Bajatović je rekao da je sa poslovne strane to "nerazumna odluka".

- Iz Moskve je već poručeno da neće isporučivati gas po netržišnim cenama, smatraće to višom silom i neće poštovati ugovore. Jedan krak gasovda preko Ukrajine je isključen voljom Kijeva, drugi radi, Jamal - Evropa je pod sankcijama, a Severnom toku 1 nedostaje ispravna turbina - istakao je Bajatović.

Ukazao je na to da nema dovoljno brodova i terminala za tečni naftni gas koji bi mogli da nadoknade nedostatak ruskog gasa u EU.

Istakao je da azijsko tržište "guta" sve ruske isporuke gasa, nafte i uglja, pa Moskva neće trpeti zbog odluke Brisela.


Britanska funta pala na najniži nivo prema dolaru od 1985.
Britanska funta pala je danas na najniži nivo u odnosu na dolar od 1985. zbog straha od recesije i inflacije.

Dolar se doživljava kao "valuta utočište", javlja Frans pres.

Kao znak težine zadatka koji čeka novu premijerku Liz Tras da oživi britansku privredu, funta je danas oko 14 sati (16.00 po srednjeevropskom vremenu) izgubila 0,96% na 1,1409 prema dolaru, što je najniži nivo u poslednjih 37 godina.

Tras je juče u izjavi pred Dauning stritom obećala da će ponovo izgraditi privredu i "prebroditi oluju koja se nadvila nad zemljom", što je veoma izazovan posao, prenosi agencija AP.

Ona je nasledila ekonomiju u teškoćama, na ivici potencijalno duge recesije sa rekordnom inflacijom koja će se prema prognozama pogoršati narednih meseci i milione ljudi koji traže pomoć vlade da bi izašli na kraj sa astronomskim računima za energiju.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta