Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Bajatovic: Price of Gas Same by Year-End, Sufficient Quantities for Entire Heating Season
The director of Srbijagas, Dusan Bajatovic, said that the price of gas would not increase by the end of the year, since the existing quantities had already been paid for. He said for RTS that there would be enough of that energy source for the entire heating season, because the necessary quantities of mazut had been procured, and he also added that some heating plants could be powered by pellets.

He added that he was convinced that the fact that a limit on the price of the Russian gas delivered to Europe was being considered would not have an impact on consumers in Serbia and that they would be protected throughout the heating season.

He reminded that the gas reserves in Hungary at that moment amounted to 360 million cubic meters and that there was another 280 million at the Banatski Dvor storage facility.

By the end of September, according to him, certain quantities of Russian gas, which are envisaged by the contracts, should arrive.

Bajatovic reminded that, under the valid agreement with Russia, Serbia paid USD 368 per cubic meter of gas. In the final quarter of this year, the price will be USD 420, and in the first quarter of next year, it will be USD 430, and then USD 388 per cubic meter in the quarter following that one.

Srbijagas is currently selling gas at the price of USD 353 per cubic meter to the industry, and the price is somewhat lower for the citizens.

Bajatovic said that, although the gas calculation had changed, the price had not been impacted.

– Calculation by kilowatt-hour is being implemented, as explained on the website of Srbijagas. Eighty percent of the new devices for the new calculation had been installed, and the entire job will be finished by the end of the year. The citizens will be provided with insight into the calculation in both cubic meters and kilowatt-hours – he said.


Kako se formira kurs dinara - Stabilnost osnov za predvidivo investiciono okruženje
Direktor Sektora NBS za monetarne i devizne operacije Nikola Dragašević istakao je za RTS da centralna banka sprovodi režim rukovođenog plivajućeg kursa koji se formira na osnovu ponude i tražnje za devizama na međubankarskom deviznom tržištu, a NBS reaguje po potrebi, kupovinom ili prodajom deviza.

Dinar je već nekoliko godina stabilan iako nemamo fiksni već fluktuirajući kurs kao model monetarne politike. To se pokazalo kao spasonosno u eri kovida ali i u okolnostima ukrajinske krize.

On je rekao je da je skoro deceniju, od avgusta 2012. godine, politika deviznog kursa, odnosno primena deviznog kursa i veći uticaj na njegovu stabilnost, nešto što je stvarnost u Srbiji.

Prema njegovim rečima, relativna stabilnost deviznog kursa je pokazatelj ekonomske i finansijske stabilnosti uopšte.

- Kurs nije fiksni, NBS sprovodi režim rukovođenog plivajućeg kursa u kojem se kurs formira na osnovu ponude i tražnje za devizama na međubankarskom deviznom tržištu, a NBS reaguje po potrebi jednako na obe strane, kupovinom ili prodajom deviza ukoliko ima prekomernih pritisaka ka jačanju ili slabljenju dinara kako bi reagovala na kratkoročne fluktuacije- objasnio je Dragašević.

Nije reč o fiksiranju kursa, unapred određenom nivou kursa, za razliku od režima zemalja koje primenjuju fiksni kurs, NBS nema zacrtan nijedan nivo, ne mora da brani nijedan nivo.

- Postoji fleksibilnost da u slučaju prekomernih potreba, postepeno prilagođavanje je ostvarivo, može da se realizuje, ali pokazali smo da u prethodnih 10 godina ta relativna stabilnost nema alternativu, odnosno da je ona zbog niza pokazatelja i ekonomske stabilnosti od krucijalne važnosti - objasnio je Dragašević.


Kurs dinara, rast ekonomije i cene

Dragašević kaže da u prethodnih 10 godina nije bilo lako održati relativnu stabilnost kursa, bili smo izloženi brojnim neizvesnostima, pre svega iz globalnog okruženja, ali je ta relativna stabilnost kursa od avgusta 2012. doprinela stabilnosti cena u prethodnom periodu, u periodu od jesni 2013. do polovine 2021, od kada se suočavamo sa globalnom i uvezenom inflacijom.

Prema njegovim rečima, Srbija je punih osam godina imala nisku i stabilnu inflaciju, uporedivu sa zemljama evrozone.

- Jedan od razloga je stabilnost kursa, jer od 2010. do 2012, kada je postojala uvozna inflacija ali u mnogo manjoj meri, volatilnost kursa, depresijacija iz godine u godinu je vodila visokoj inflaciji, upravo sa stabilnošću kursa smirene su cene na niskom nivou, to je jedna od stvari gde su zajedno guverner, odnosno NBS, Vlada i predsednik doprineli da ekonomska situacija i pokazatelji u zemlji budu što bolji, a tako smo krizu dočekali spremni - naveo je Dragašević.

Druga stvar je otvaranje prostora za rešavanje pitanja problematičnih kredita. To opterećuje kreditnu aktivnost samih banaka, podiže premiju i kamatnu stopu po osnovu kreditnog rizika, ukazao je Dragašević.

Podseća da je u prethodnom periodu gotovo svaki 4. ili 5. kredit imao kategoriju problematičnog, a sada je smanjen na nešto iznad tri procenta.

Stabilan krus je, kako ističe, osnov za predvidivo investiciono okruženje, za predvidivo okruženje za poslovanje domaćih kompanija koje nisu opterećene negativnim kursnim razlikama, koje sada mogu da se posvete svom osnovnom poslu, svom biznisu i da tako doprinesu daljem razvoju ekonomije.


Rastu direktne strane investicije

Dragašević napominje da ono što je stimulativno za svakog privrednika, bez obzira na to da li je domaći privrednik ili inostrani invesitor, jeste stabilno i predvidivo okruženje.

- I to NBS želi da postigne i signal koji šalje investitorima – bez obzira na to da li ulažu u fabrike, i koje želimo da privučemo – reč je o stranim direktnim investicijama, koje su godinama unazad bile više nego dovoljne da pokriju deficit platnog bilansa, čak i u ovoj godini beleže visok rast ili je reč o investitorima koji ulažu u hartije u vrednosti - kaže Dragašević.


Od maja do sada smo neto kupci 1,5 mlrd EUR

Nakon prva četiri meseca, kada smo se borili protiv depresijacijskih pritisaka izazvanih visokom globalnom neizvesnošću, sukobom u Ukrajini kao i velikom potražnjom građana za domaćom efektivom, od maja NBS je nadoknadila dve trećine neto prodaje deviza, i od maja do sada smo neto kupci 1,5 milijardi evra.

Dragašević kaže da od 2017, od kada postoji povećana stabilnost deviznog kursa, NBS je u većoj meri sprečavala da dinar ojača previše, da kurs ne ode previše dole, a u ambijentu niske inflacije. Od 2017. do danas smo kupili više od 3,4 milijarde evra neto.


Monetarno zatezanje

Dragašević kaže da odluke NBS i promene referentne kamatne stope utiču na stope na dinarskom novčanom tržištu.

Euribor stope određene su aktivnostima Evropske centralne banke. Referentna kamatna stopa je podignuta za dva procentna poena, a u četvrtak će biti nova sednica Izvršnog odobra NBS gde će se odlučivati i o tome.

Prema njegovim rečima, NBS je uspela da monetarno zatezanje prenese na novčano tržište, monetarna transmisija je uspela, odreagovale su kamatne stope na novčanom tržištu, i u relanom sektoru sa ciljem smirivanja inflacije.

- Inflacija je globalni fenomen, uvezena je, nismo krivci, ali smo naredni. Trudimo se da na svaki način ograničimo njeno dugo trajanje, odnosno dalji rast, kroz kurs, kroz ograničenje cena osnovnih proizvoda i naftnih derivata i kroz pooštravanje menetranih uslova - zaključio je Dragašević.


Ovo je današnji KURS DINARA prema evru
Dinar vredi danas prema evru približno isto kao u sredu i zvanični srednji kurs iznosi 117,3383 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.
Dinar prema evru ima istu vrednost kao pre mesec dana, a na godišnjem nivou i u odnosu na početak godine je jači za 0,2 procenta.
Indikativni kurs dinara prema dolaru je mirovao u sredu na nivou od 118,4757 dinara za dolar.

Dinar je prema dolaru slabiji za 2,8 odsto na mesečnom i za 16,2 procenta na godišnjem nivou, a u odnosu na početak godine je u padu za 12,3 posto.


OTP Grupa započinje saradnju sa 12 startap kompanija
OTP Grupa je u okviru petog Startup Booster programa započela pilot fazu sa 12 inovativnih tehnoloških preduzeća u zreloj fazi razvoja, koja imaju priliku da testiraju svoje proizvode i usluge. Tokom tromesečne saradnje, odabrani timovi dobiće podršku centrale u Mađarskoj, međunarodnih supsidijara OTP Grupe, zaposlenih OTP LAB-a, kao i priznatih stručnih mentora.

Cilj programa je pronalaženje inovativnih rešenja za aktuelne poslovne potrebe kao rezultat poslovno orijentisanog, dugoročnog partnerstva između Grupe i startapa. Poziv je ove godine bio otvoren i za prijave koje se odnose na rešenja izvan bankarskog poslovanja i na održivo poslovanje. Od 265 prijavljenih kandidata, kroz selekcije je odabrano 12 kompanija za učešće u pilot fazi koja traje od 5. septembra do 25. novembra ove godine.

- Posvećena podršci inovacijama, cela OTP Grupa je i ove godine bila uključena u traženje startap partnera kako bi se pronašla inovativna rešenja za gotovo 70 poslovnih potreba. Tokom perioda apliciranja, od 7. marta do 18. aprila 2022. godine, primljeno je 265 prijava iz 55 zemalja. Postupak odabira se odvijao u više faza, a na "Danima selekcije" održanim u maju u Budimpešti, oko 150 učesnika, bankarskih stručnjaka i predstavnika startapa iz 17 zemalja, zajedno su radili na konceptima za pilot projekte predložene za implementaciju - saopšteno je iz kompanije.

Nakon ovog događaja, 12 kompanija je pozvano u pilot fazu, čime im je omogućeno da počnu sa testiranjem svojih proizvoda i usluga u saradnji sa matičnom bankom u Mađarskoj kao i supsidijarima u Ukrajini, Bugarskoj, Sloveniji i Rumuniji.

Kako je objašnjeno, novina u ovogodišnjem OTP Startup Booster programu bio je poziv otvoren i za startape koji nude rešenja izvan bankarskog poslovanja i na temu održivosti.

- Uz nove teme, zainteresovani su mogli i ove godine da se prijave sa rešenjima za već dobro poznate teme koje obuhvataju korisničko iskustvo i usluge, internu efikasnost, inovacije specifične za proizvode u poslovanju sa privredom i stanovništvom, kao i potpuno nova, disruptivna rešenja koja se odnose na bankarski sektor - navodi se u saopštenju.

Iz kompanije su nevli da se 12 odabranih inovativnih rešenja dobro uklapaju u navedene teme.

Mnoge poslovne potrebe pojavile su se kao deo tema izvan bankarskog poslovanja i održivosti, uključujući one u vezi sa ESG-om, poljoprivredom i stambenim ekosistemima.

Rešenja kompanija Agremo i yieldsApp pružaju podršku prikupljanju i analizi poljoprivrednih podataka, dok Cogo meri emisije ugljenika i uticaj finansija i transakcija na životnu sredinu. Mclimate nudi IoT rešenja uz pomoć kojih stari objekti postaju pametni, smanjujući na taj način potrošnju energije, emisije ugljenika i troškove održavanja.

Na osnovu analize transakcionih podataka, rešenje kompanije Ebitly koristi tehnologiju analitike podataka za pružanje podrške finansijskim procesima. Modus3 primenjuje sofisticirane analitičke metode u cilju pojednostavljenja zakonske usaglašenosti, izveštavanja i drugih poslovnih procesa.

Zuko Analytics pruža onlajn višeplatformsku analitiku ponašanja za povećanje stope konverzije. Kompanija Soleadify podržava analizu preduzeća i onlajn tržišta, klasifikujući ih na osnovu njihove onlajn prisutnosti.

Kompanije White Label Loyalty i GetMonety doprinose unapređenju korisničkog iskustva, prva kroz gejmifikaciju različitih transakcija i aktivnosti, dok druga pruža obrazovnu platformu namenjenu tinejdžerima i mladima o svrsi i korišćenju finansijskih proizvoda.

Ender Turing nastoji da unapredi internu efikasnost analizirajući pozive timova za prodaju i korisnički servis, dok kompanija Deskbird nudi platformu za upravljanje kancelarijama po principu "ključ u ruke" koja pomaže u merenju, upravljanju i optimizaciji korišćenja kancelarijskog prostora.

- Ponosni smo što već petu godinu imamo mogućnost da u okviru Startup Booster programa na međunarodnom nivou sarađujemo sa našim startap partnerima na razvoju i implementaciji značajnih, inovativnih rešenja. U skladu sa našom strategijom, ove godine smo prioritet dali proširenju spektra tema za prijave u sklopu programa, uključivši i proizvode i usluge koji se nude za područje izvan bankarskog poslovanja, kao i one usmerene na održivost. Veliki broj prijava iz različitih stručnih i poslovnih oblasti nam svake godine pokazuje da smo na pravom putu i ​​da sa visokim nivoom profesionalizma odgovaramo na stvarne poslovne potrebe - izjavio je Andraš Fišer (András Fischer), direktor za inovacije OTP Banke Mađarske.

Odabranih 12 startap kompanija su iz devet zemalja - Srbija, Novi Zeland, Švajcarska, Estonija, Bugarska, Luksemburg, Rumunija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Izrael. Tokom tromesečne pilot faze, tri nedelje će biti posvećene edukaciji predstavnika kompanija kroz sveobuhvatne onlajn radionice sa mentorima OTP Grupe za specifične stručne oblasti.

Dodatno, treninzi prilagođeni svakom startapu, kao i individualne mentorske sesije, pomoći će timovima u razvoju poslovanja. Startap kompanije će 30. novembra na Demo danu rukovodstvu Grupe i partnerima u programu predstaviti naučene lekcije i napredak postignut tokom pilot faze.

Timovi koji uspešno završe pilot fazu preći će na šestomesečnu fazu implementacije tokom koje će im OTP Grupa pružiti pomoć́ u primeni testiranih inovativnih rešenja.


Narodna banka Srbije donela odluku o povećanju referentne kamatne stope na 3,5 odsto
Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je danas da poveća referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena, na nivo od 3,5 odsto, saopštila je NBS i dodala da je povećana i stopa na depozitne olakšice na 2,5 odsto i stopa na kreditne olakšice na 4,5 odsto.

Izvršni odbor NBS je, kako se navodi u saopštenju, procenio da je u uslovima nastavljenih troškovnih pritisaka, kao i rasta uvozne inflacije, potrebno nastaviti sa pooštravanjem domaćih monetarnih uslova.
 
Donošenje takve odluke doprineće da se inflacija u Srbiji nađe na opadajućoj putanji i da se do kraja perioda projekcije vrati u granice dozvoljenog odstupanja od cilja, navodi se iz Narodne banke Srbije.


NBS raises key policy rate to 3.5 pct
BELGRADE - The National Bank of Serbia (NBS) Executive Board decided on Thursday to raise the key policy rate by 50 bp to 3.5 pct, the central bank said in a statement, adding that rates on deposit and credit facilities were raised by the same amount to 2.5 pct and 4.5 pct, respectively.

"The Executive Board continued to tighten monetary conditions, adequately responding to stepped-up inflationary pressures, without prejudice to further economic growth.

As assessed by the Board, in an environment of continued cost-push pressures and soaring imported inflation, it is necessary to continue to tighten monetary conditions at home.

By making such a decision, the NBS will contribute to inflation hitting a downward trajectory and returning within the target tolerance band until the end of the projection horizon," the statement also said.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta