Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijentiLinkovi
Info centar
Kako da kupim akcije neke firme?
Odgovor:

Kontaktirajte vašeg odabranog posrednika. On će vam sa zadovoljstvom davati savete, mada će, pre nego što počne stvarno da radi za vas, verovatno tražiti proveru vaše platežne sposobnosti.

Vi ćete mu odrediti maksimalnu cenu po kojoj ste spremni da kupujete, pošto ste već dobili ideju o ceni bilo iz novina ili od njega samog. Alternativno, vi možete tražiti od vašeg posrednika da radi "najbolje što može" i da vam kupi izvestan broj akcija koje želite, ili možete tražiti od njega da proveri tačne cene na tržištu pre nego što mu date svoju porudžbinu. Kao investitor, vi imate visok stepen kontrole nad svojim poslom. Nemojte se bojati da to iskoristite.

Vi možete tražiti od vašeg posrednika da vam pismeno javlja cenu koju je platio za vaše akcije. U svakom slučaju, Vi uvek dajte naloge i instrukcije pismenim putem. Kad jednom plasirate svoju porudžbinu (date nalog), Vi ste odgovorni za akcije koje je kupio vaš posrednik. Vi se ne možete predomisliti!

Da bi se to obezbedilo Vaš posrednik će pre plasiranja naloga na finansijsko tržište tražiti od Vas da na poseban račun deponujete potrebnu sumu novca za pokriće naloga za kupovinu sa ovlašćenjem da ga on može koristiti za plaćanje kupljenih akcija.

Procedura je sledeća:

Broker prima od Vas nalog za kupovinu u kome ste tačno specificirali broj akcija koji želita da kupite i cenu po kojoj ste spremni da ih platite,
Vi otvarate namenski račun u Banci, uplaćujete sredstva u skladu sa nalogom i dajete ovlašćenje Brokeru da može raspolagati tim sredstvima u skladu sa datim nalogom,
Broker za Vas otvara vlasnički račun na koji će biti prenete akcije po obavljenoj kupovini,
Broker unosi Vaš nalog u sistem Berze, čeka trenutak trgovanja i, ukoliko je nalog realizovan, obaveštava Vas o izvršenju naloga. Prenos akcija na Vaš vlasnički račun i novca na namenski račun prodavca vrši Centralni registar u roku od 3 radna dana od dana trgovanja.
Sva pitanja     na vrh
"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta